“Αφωνία” Συλλούρη στην Ερευνητική Επιτροπή των κατ’ εξαίρεση Πολιτογραφήσεων Αλλοδαπών Επενδυτών και Επιχειρηματιών.
Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, επικαλέστηκε το ” δικαίωμα της σιωπής” και δεν απάντησε στις 12 ερωτήσεις του Προέδρου της Επιτροπής των κατ’ εξαίρεση Πολιτογραφήσεων Αλλοδαπών Επενδυτών και Επιχειρηματιών , Μύρωνα Νικολάτου.
Στην αρχή της συνεδρίασης ο κ. Συλλούρης διάβασε την ακόλουθη δήλωση:
“Έχω εκλεγεί βουλευτής την 21η Μαΐου 1991 και υπηρέτησα ως βουλευτής πέντε συνεχόμενες θητείες.
Μετά την διεξαγωγή των τελευταίων βουλευτικών εκλογών εξελέγηκα Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 2 Ιουνίου 2016, αξίωμα στο οποίο υπηρέτησα μέχρι τις 15 Οκτωβρίου του 2020.
Στις 12 Οκτωβρίου 2020, υπέβαλα την παραίτηση μου από το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων και τη θέση του βουλευτή της Βουλής των Αντιπροσώπων, έπειτα από τη δημοσιοποίηση στις 12/10/2020 της παράνομης βιντεογράφησης μου από το τηλεοπτικό κανάλι Al Jazeera.
Σχετικά με την εν λόγω παράνομη βιντεογράφηση και προβολή της μονταρισμένης ταινίας από το τηλεοπτικό κανάλι Al Jazeera, υπέβαλα στις 4 Νοεμβρίου 20202, σχετική καταγγελία στην Αστυνομία. Μέχρι σήμερα δεν έχω οποιαδήποτε ενημέρωση αναφορικά με τις έρευνες της Αστυνομίας για την εν λόγω καταγγελία μου.
Αναφορικά με την παράνομη βιντεογράφηση μου από το τηλεοπτικό κανάλι Al Jazeera την 30 Οκτωβρίου 2020 κλήθηκα από την Αστυνομία για ανακριτική κατάθεση και κατόπι συμβουλής του Δικηγόρου μου άσκησα το βάσει άρθρου 12 του Συντάγματος συνταγματικό δικαίωμα της σιωπής. Δυστυχώς και δεδομένου ότι δεν έχω καμιά ενημέρωση σχετικά με την πρόοδο των Αστυνομικών ερευνών σε σχέση και με αυτό το θέμα, είμαι και πάλι αναγκασμένος ενώπιο σας σήμερα να ασκήσω το συνταγματικό δικαίωμά μου της σιωπής με βάση και της συμβουλής του Δικηγόρου μου. Αυτή είναι η απάντηση μου σε όλε τις ερωτήσεις που προτίθεστε να μου υποβάλετε.
Θέλω να διευκρινήσω ότι η εν λόγω στάση μου, η οποία είναι απόλυτα θεμιτή και νόμιμη με βάση το Σύνταγμα της Κυπριακή Δημοκρατία, υιοθετείται εξ’ ανάγκης και μετά λύπης μου, πλην όμως δεδομένης της μη διάπραξης από πλευράς μου οιουδήποτε αδικήματος είμαι αναγκασμένος να τηρήσω τη στάση αυτή, ούτως ώστε να προστατεύσω κατά τον καλύτερο ενδεδειγμένο τρόπο, τα νομικά μου δικαιώματα.
Όλη η κοινοβουλευτική μου δράση είναι καταγεγραμμένη και ευρίσκεται στα πρακτικά και αρχεία της Βουλής των Αντιπροσώπων και είμαι σίγουρος ότι μπορείτε να τα προμηθευτείτε.
Επιπροσθέτως σας ενημερώνω ότι, μετά την δημοσίευση της διαρροής των εγγράφων της Βουλής των Αντιπροσώπων προς τον Al Jazzera, είχα αποστείλει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επιστολή με ημερομηνία 31 Αυγούστου 2020, την οποία είχα δώσει και αυτή στην δημοσιότητα. Όπως ξεκάθαρα εξάγεται από τις ημερομηνίες, η επιστολή αυτή εστάλη πολύ πριν την παράνομη δημοσιοποίηση της βιντεογράφησης από το τηλεοπτικό κανάλι Al Jazeera.
To περιεχόμενο αυτής της επιστολής ομιλεί από μόνο του. Επιθυμώ να διευκρινίσω ότι καθ΄ όλη τη διάρκεια της μακράς πολιτικής μου σταδιοδρομίας θεωρούσα υποχρέωση μου να υποστηρίζω, πάντοτε μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας, οτιδήποτε μπορούσε να αποβεί προς όφελος της πατρίδας μου. Με τον ίδιο τρόπο αντιμετώπιζα το Κυπριακό Επενδυτικό πρόγραμμα τονίζω δε το τι προανάφερα πάντοτε μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας.
Την επιστολή αυτή να μου επιτρέψετε να σας τη διαβάσω και να σας την καταθέσω επίσημα.
Για το ΚΕΠ είπε: «Θεωρούσα υποχρέωσή μου ο,τιδήποτε θα μπορούσε να έχει όφελος η πατρίδα μου και έτσι αντιμετώπιζα και το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα στο πλαίσιο πάντα της νομιμότητας».
Ο κ. Μύρων Νικολάτος ανέφερε στον κ. Συλλούρη : «Δεν είστε ούτε ύποπτος ούτε κατηγορούμενος» και του υπέβαλλε ερωτήσεις τις ακόλουθες ερωτήσεις:
1) Σύμφωνα με το Νόμο η Βουλή είχε δικαίωμα να ενημερώνεται για τις αιτήσεις που υποβάλλονταν για κατ’ εξαίρεση πολιτογράφηση. Γινόταν έγκαιρα αυτή η ενημέρωση προς τη Βουλή και ποια διαδικασία ακολουθείτο;
2) Εξουσιοδοτηθήκατε ποτέ από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρουσιαστείτε στο εξωτερικό ως σύμβουλος του Προέδρου ή ως εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας για άμεσες ξένες επενδύσεις; Επειδή σε κάποια συνεδρία στο εξωτερικό από ότι γνωρίζουμε, παρουσιαστήκατε ως σύμβουλος του ΠτΔ. Η Επιτροπή θα ήθελε να γνωρίζει αν και υπό ποιες συνθήκες έγινε κάτι τέτοιο.
3) Αν είχατε ποτέ συνεννοηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εκπροσωπήσετε την Κύπρο σε τέτοιου είδους συνέδρια; Με ποια ιδιότητα συμμετείχατε; Υπήρχε οποιοδήποτε προσωπικό, επαγγελματικό ή άλλο ενδιαφέρον εκ μέρους σας; Πήγατε ως προσκεκλημένος; Αν ναι, ποιανού ήσασταν προσκεκλημένος; Ποιος κάλυψε τα έξοδα της συμμετοχής σας;
4) Έχετε οποιαδήποτε σχέση, είτε προσωπική, είτε λόγω συγγενείας με εταιρείες εργοληπτικές ή εταιρείες παρόχων υπηρεσιών.
5) Είναι γνωστό πως, μέλος της οικογένειάς σας είχε οικονομικό όφελος από το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα ως πάροχος. Χρησιμοποιήσατε ποτέ την ιδιότητά σας ως ΠτΒ ως μέσο επίτευξης οποιονδήποτε συμφωνιών που θα έφερναν οικονομικό ή άλλο όφελος σε αυτό το μέλος της οικογένειάς σας;
6) Παραβρεθήκατε ποτέ σε κατ’ ιδίαν συνάντηση με αλλοδαπό εν δυνάμει επενδυτή – επιχειρηματία ή και με τον μεσάζοντα ή τους παρόχους του για να συζητήσετε για την αίτησή του με σκοπό να τον βοηθήσετε να εγκριθεί; Επίσης αν αποκομίσατε εσείς προσωπικά ή είτε άλλο μέλος της οικογένειάς σας οικονομικό ή άλλο όφελος από οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια;
7) Είχατε οποιοδήποτε προσωπικό ή οικονομικό ή άλλο όφελος από την εν γένει λειτουργία του Κυπριακού επενδυτικού προγράμματος;
8) Διενεργήσατε ποτέ οποιαδήποτε παρέμβαση ή ασκήσατε πίεση από τη θέση σας ως ΠτΒ για την προώθηση και τελικώς έγκριση αίτησης για κατ’ εξαίρεση πολιτογράφηση αλλοδαπού επιχειρηματία επενδυτή; Υπήρξε οποιαδήποτε συνεργασία μεταξύ σας και άλλων αξιωματούχων του κράτους για την προώθηση και τελικά έγκριση τέτοιας αίτησης;
9) Πιστεύετε πως από τη θέση σας ως ΠτΒ ήταν θεμιτό να εμπλακείτε στην λειτουργία του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος και αν γνωρίζετε αν άλλοι βουλευτές εμπλέκονταν στις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις, δυνάμει του ΚΕΠ.
10) Στο γνωστό βίντεο, για ποιο λόγο αναφέρατε ειδικά το όνομα του κ. Κύπρου Κυπριανού; Ποια η σχέση σας με τον κ. Κυπριανού και ποια η ανάμιξή του στο Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα; Τον χρησιμοποιήσατε ως σύνδεσμο σε άλλη περίπτωση κατ’ εξαίρεση πολιτογράφησης.
11) Στο γνωστό βίντεο φαίνεται να δεσμεύεστε πως αν η δουλειά δεν γινόταν στην Κύπρο θα επικοινωνούσατε με Προέδρους άλλων Κοινοβουλίων για να βοηθήσουν. Το κάνατε στο παρελθόν; Και σε ποιους Προέδρους Κοινοβουλίων αναφέρεστε;
12) Ποια τα σχόλιά σας για το βίντεο του Al Jazeera; Τι θα θέλατε να πείτε ενώπιον της Επιτροπής για το εν λόγω θέμα;
Ο Δ. Συλλούρης κράτησε τη στάση της «σιωπής», όπως άλλωστε του δίνει δικαίωμα ο νόμος. Σημείωσε πως κλήθηκε από την Αστυνομία για κατάθεση σε σχέση το βίντεο του Al Jazeera και “βάσει συμβουλής του δικηγόρου ασκεί το δικαίωμα βάσει του Συντάγματος, αυτό της σιωπής”. Λόγω της στάσης αυτής τα άλλα μέλη της Επιτροπής δεν υπέβαλαν σε ερωτήσεις.
Την ίδια τακτική με τον Δ. Συλλούρη ακολούθησε και ο πρώην βουλευτής του ΑΚΕΛ , Χρήστος Τζιοβάνης