Η Ουκρανία ένα βήμα πριν από την αυτοκεφαλία
ΓΙΑ «ΑΝΟΜΗ ΠΡΑΞΗ» ΤΟΥ ΦΑΝΑΡΙΟΥ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΜΟΣΧΑΣ
Για “προκλήσεις” Βαρθολομαίου με υποστήριξη της Ουάσιγκτον κάνει λόγο ο Λαβρόφ
Δρόμος χωρίς επιστροφή είναι πλέον η παραχώρηση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία , πράγμα που είναι αίτημα της πλειοψηφίας, όπως φαίνεται των Ουκρανών Ορθοδόξων, της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου της χώρας. Η απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου χαρακτηρίζεται ως «πρελούδιο» πριν την έκδοση του Τόμου ή της Πράξεως της παραχώρησης αυτοκεφαλίας.
Η απόφαση προκάλεσε την εντονότατη αντίδραση του Πατριαρχείου Μόσχας, το οποίο την χαρακτήρισε “Άνομη πράξη”. Η επίσημη θέση του Πατριαρχείου Μόσχας θα δοθεί, την προσεχή Δευτέρα, που θα συνεδριάσει η Ιερά Σύνοδος του , στο Μίνσκ.
Με την απόφαση του το Οικουμενικό Πατριαρχείο κάνει έκκληση «προς πάσας τας εμπλεκομένας πλευράς να αποφεύγουν καταλήψεις Ναών, Μονών και άλλων περιουσιακών στοιχείων, ως και πάσαν πράξιν βίας και εκδικητικότητος, εις επικράτησιν της ειρήνης και της αγάπης του Χριστού».
Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:
1) Ανανεώθηκε ήδη ειλημμένη απόφαση όπως το Οικουμενικό Πατριαρχείο χορηγήσει αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας.
2) Η Σύνοδος αποφάσισε επίσης να αποκαταστήσει το Σταυροπηγιακό γραφείο του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Κίεβο.
3) Έγιναν δεκτές από τον Οικουμενικό Πατριάρχη οι αιτήσεις του Φιλαρέτου Ντενισένκο και του Μακαρίου Μαλετίτς και των κληρικών που τους ακολούθησαν να αποκατασταθούν στους αρχιερατικούς και ιερατικούς βαθμούς τους.
4) Αίρεται η ισχύς του Συνοδικου Γράμματος Εκδόσεως τοῦ έτους 1686, με το οποίο δόθηκε κατά οικονομία το δικαίωμα στον Πατριάρχη Μόσχας να χειροτονεί τον εκάστοτε Μητροπολίτη Κιέβου, εκλεγόμενο από την Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Επαρχίας
Την απόφαση ανακοίνωσε ο Μητροπολίτης Γαλλίας , Εμμανουήλ
O Mητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ ανακοινώνει την απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου για την Εκκλησία της Ουκρανίας (11 Oκτωβρίου 2018)
Gepostet von Ecumenical Patriarchate am Freitag, 12. Oktober 2018
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποφάσισε «να επαναφέρει στην κανονικότητα τον σχισματικό ¨Πατριάρχη¨ Ουκρανίας Φιλάρετο και τον σχισματικό ¨Αρχιεπίσκοπο της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας¨ Μακάριο».
Οι δύο Ιεράρχες είχα προσφύγει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ασκώντας το δικαίωμα του εκκλήτου.
Ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος δήλωσε ότι : «Όλες οι δυνάμεις του κακού εργάζονται για να χωρίσουν την Ουκρανική εκκλησία από την ενοποιημένη Εκκλησία της Ρωσίας».
Ο κ. Κύριλλος υποστήριξε ότι οι προσπάθειες των πολιτικών «να αποκόψουν την ουκρανική από τη ρωσική Εκκλησία είναι καταδικασμένες να αποτύχουν». Ο Πατριάρχης Κύριλλος χαρακτήρισε «παράνομες» τις ενέργειες της Κωνσταντινούπολης.
Πιο σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο πρόεδρος του Τμήματος των Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ, Ιλαρίωνας, ο οποίος έκανε λόγο για «άνομη πράξη» του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ η απόφαση του Φαναρίου, «παραβιάζει κατάφορα τους ιερούς κανόνες, περιφρονεί την ενότητα της παγκόσμιας Ορθοδοξίας και τεκμηριώνει την “εισβολή” του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο κανονικό έδαφος της Ρωσικής Εκκλησίας».
«Ήμασταν, είμαστε και παραμένουμε η μοναδική κανονική Εκκλησία στην Ουκρανία», απάντησε στην απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου ο εκπρόσωπος τύπου του μητροπολίτη Κιέβου, Ονουφρίου , δηλώνοντας ότι “η απόφαση της Κωνσταντινούπολης δεν γίνεται δεκτή”.
Με ανακοίνωση, την οποία δημοσίευσε η υπό το Πατριαρχείο Μόσχας Εκκλησία Ουκρανίας, σημειώνεται πως τίποτα δεν έχει αλλάξει γι’ αυτούς, αφού κατά την άποψη τους “Φιλάρετος και Μακάριος παραμένουν σχισματικοί”.
Στην ίδια ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του μητροπολίτη Ονουφρίου μέμφεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο για τις ενέργειες του, οι οποίες, όπως επιμένουν. ” θα οδηγήσουν στην διάσπαση της Ορθοδοξίας”.
ΠΟΡΟΣΕΝΚΟ -ΚΡΕΜΛΙΝΟ
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας , Πέτρο Ποροσένκο, δήλωσε: «Ο Κύριος είδε τον αγώνα του ουκρανικού λαού για την ανεξαρτησία του, και εισάκουσε τις προσευχές μας». Επίσης, ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε ότι η απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου «διαλύει οριστικά τις αυτοκρατορικές ψευδαισθήσεις και σοβινιστικές φαντασίες της Μόσχας, σχετικά με την Ουκρανία ως κανονικό έδαφος της Ρωσικής Εκκλησίας».
Το ζήτημα της αυτοκεφαλίας υπερβαίνει, επεσήμανε ο Ποροσένκο, « τα όρια της εκκλησιαστικής ζωής, είναι ένα ζήτημα ανεξαρτησίας για όλους μας, της εθνικής ασφάλειας, της κρατικής υπόστασης και της παγκόσμιας γεωπολιτικής». Αυτή , πρόσθεσε , είναι «η πτώση της Τρίτης Ρώμης, ως το πιο αρχαίο εννοιολογικό αίτημα της Μόσχας για παγκόσμια κυριαρχία».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, υποστήριξε ότι “Οι ΗΠΑ στηρίζουν ευθέως τις προκλήσεις που αφορούν τις μη κανονικές εκκλησίες στην Ουκρανία”. Το ουκρανικό Πατριαρχείο δεν γύρισε την πλάτη του στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, “γιατί η ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου της Μόσχας αντιτίθεται στις προκλήσεις που προχωρά ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος της Κωνσταντινούπολης με την ευθεία δημόσια υποστήριξη της Ουάσιγκτον», ανέφερε ο Λαβρόφ.
Τις εξελίξεις σχολίασε και ο εκπρόσωπος τύπου της ρωσικής Προεδρίας, Ντιμίτρι Πεσκόβ. «Εμείς δεν επιθυμούμε να γίνουν κινήσεις, που θα οδηγήσουν σε βαθύ διαχωρισμό στον ορθόδοξο κόσμο», είπε ο κ. Πεσκόβ στους δημοσιογράφους, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ΡΙΑ. «Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τις αποφάσεις που υιοθέτησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Συμμεριζόμαστε απόλυτα την ανησυχία της Ρωσικής Εκκλησίας για τις εξελίξεις» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου , εκφράζοντας την ανησυχία της ρωσικής κυβέρνησης για τις επιπτώσεις των αποφάσεων στον ορθόδοξο κόσμο.
Ο Ντμίτρι Πεσκόφ τόνισε πως «Γνωρίζουμε την σκληρή αντίδραση της Ρωσικής Εκκλησίας στις αποφάσεις που ανακοινώθηκαν από την Σύνοδο του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης», ενώ πρόσθεσε πως η Ρωσία θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα των Ορθοδόξων Χριστιανών, εάν η κατάσταση στην Ουκρανία λάβει αντικανονική οδό.