Ο Κύριλλος διέκοψε την μνημόνευση Βαρθολομαίου

Ο Κύριλλος διέκοψε την μνημόνευση Βαρθολομαίου

Του Α. ΒΙΚΕΤΟΥ
Το Πατριαρχείο Μόσχας επιχειρεί να εκβιάσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο να μην εκχωρήσει αυτοκεφαλία στην Εκκλησία Ουκρανίας. Μέρος αυτού του εκβιασμού είναι η απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Μόσχας να διακόψει ο Πατριάρχης Κύριλλος τη μνημόνευση του ονόματος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Το εκκλησιαστικό ζήτημα της Ουκρανίας αναμένεται ότι θα απασχολήσει και τις συνομιλίες Πούτιν-Ερντογάν. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ανέφερε ότι η Μόσχα παρακολουθεί τις εξελίξεις σχετικά με την πιθανή αυτοκεφαλία, αλλά το κράτος δεν μπορεί να παρέμβει σε αυτά τα ζητήματα. «Φυσικά, προκαλεί ανησυχία η πληροφορία για τις πιθανές λύσεις σε ό,τι αφορά την Εκκλησία Ουκρανίας. Αλλά την ίδια ώρα αυτά τα ζητήματα άπτονται του ενδοεκκλησιαστικού διαλόγου, είναι εκκλησιαστικά ζητήματα, βεβαίως το κράτος δεν μπορεί να ανακατευτεί σε αυτά. Για τη Μόσχα και για ολόκληρο τον ορθόδοξο κόσμο, το μόνο προτιμώμενο σενάριο είναι η διατήρηση της ενότητας», δήλωσε ο Πεσκόφ.
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ανταποκρινόμενο σε αίτημα των Ουκρανών, έστειλε στο Κίεβο ως Εξάρχους του τον Αρχιεπίσκοπο Παμφίλου, Δανιήλ, από την Αμερική , και τον Επίσκοπο Edmonton, Ἱλαρίωνα, από τον Καναδά , οι οποίοι διακονούν τους υπό το Οικουμενικό Πατριαρχείο Ουκρανούς Ορθοδόξους στις δύο αυτές χώρες.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας  οι δύο Έξαρχοι θα προετοιμάσουν την σύγκληση Ιεράς Συνόδου από Ιεράρχες της τριχοτομημένης Εκκλησίας στην Ουκρανία. Στην Σύνοδο αυτή θα δοθεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο ο Τόμος της αυτοκεφαλίας. Στην συνέχεια η Σύνοδος θα εκλέξει τον προκαθήμενο της.
Το Πατριαρχείο Μόσχας (Εκκλησία Ρωσίας) επιχειρεί με την οικονομική του ισχύ να εξασφαλίσει συμμάχους και κατηγορεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο ότι με την απόφαση του «απειλεί την ενότητα της Ορθοδοξίας».
Η Σύνοδος της Εκκλησίας Ρωσίας, με προχθεσινή επιστολή, καλεί τους προκαθημένους των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών να λάβουν θέση στο ζήτημα της Ουκρανίας. Η επιστολή καταλήγει: «Έχοντας πλήρη συνείδηση πως όσα συμβαίνουν αποτελούν κίνδυνο για την παγκόσμια Ορθοδοξία, απευθυνόμαστε τούτη τη δύσκολη ώρα ζητώντας υποστήριξη από όλες τις Τοπικές Αυτοκέφαλες Εκκλησίες, καλούμε τους προκαθημένους των Εκκλησιών να αντιληφθούν με κατανόηση την κοινή μας ευθύνη για την μοίρα της παγκόσμιας Ορθοδοξίας και να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την αδελφική πανορθόδοξη συζήτηση της εκκλησιαστικής κατάστασης στην Ουκρανία». Εκκλησιαστικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι το Πατριαρχείο Μόσχας θέλει να υλοποιήσει το όνειρο του για υποκατάσταση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.  Στο βίντεο φαίνεται ότι ο Πατριάρχης Κύριλλος στην πρώτη Λειτουργία, μετά την απόφαση της Συνόδου της Εκκλησίας Ρωσίας δεν μνημόνευσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

https://www.youtube.com/watch?v=sJzjk6sPAio

Το Φανάρι τηρεί ήπιους τόνους , αλλά υπογράμμισε ότι το αίτημα για χορήγηση της αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία Ουκρανίας είναι παλιό. Μάλιστα, στην ιστοσελίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου δημοσιεύτηκαν αποφάσεις και εκκλήσεις (1991) Ουκρανών Ιεραρχών , από τις οποίες φαίνεται ότι επιμόνως άρχισαν να ζητούν και την πλήρη εκκλησιαστική των ανεξαρτησία μόλις έγινε η χώρα των ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος.
Είναι αξιοσημείωτο ότι μεταξύ εκείνων, που υπέγραψαν υπέρ του αυτοκεφάλου, ήταν και ο σημερινός μητροπολίτης Κιέβου Ονούφριος, ο οποίος έχει εξάρτηση από την Μόσχα. «Πάντως, εάν η Μόσχα είχε δεχθεί τότε το αίτημα των Ουκρανών και το διαβίβαζε στο Φανάρι, ούτε σχίσμα θα ακολουθούσε ούτε σήμερα θα υπήρχαν προβλήματα και στεναχώριες», σημείωσε έγκυρη εκκλησιαστική πηγή.
Σε αντίθεση με όσα υποστηρίζει η Μόσχα στον Τόμο αυτοκεφαλίας, που της παραχωρήθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο 1590 στις δικαιοδοσίες (του Πατριαρχείου Μόσχας) δεν συμπεριλαμβάνεται η Μητρόπολη Κιέβου (Ουκρανία). Επίσης, στον Τόμο είναι σαφές ότι Μόσχας θα τελεί τη χειροτονία του Μητροπολίτου Κιέβου, αλλά ο δεύτερος θα μνημονεύει «εν πρώτοις του σεβασμίου ονόματος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου».
Ο Επίσκοπος Χριστουπόλεως Μακάριος εξηγεί ότι «υπαγωγή εδαφικής δικαιοδοσίας, που δεν συνοδεύεται από τη μνημόνευση του Επισκόπου, στην επαρχία του οποίου προστίθενται τα συγκεκριμένα γεωγραφικά όρια, δεν υφίσταται στην Ορθόδοξη Εκκλησία».
Εξάλλου, ο Μητροπολίτης Κιέβου Ονούφριος , μιλώντας σε τηλεοπτική συνέντευξη , ισχυρίστηκε , στρέφοντας τα πυρά κατά του Φαναρίου, ότι: «εκείνοι που βάζουν το ράσο και αναμειγνύονται με την πολιτική, χτίζοντας κάθε είδους γεωπολιτικά σχέδια είναι απλά ανέντιμοι άνθρωποι, οι οποίοι δεν μπορούσαν να είναι αληθινοί ιερείς, αλλά έγιναν προβατόσχημοι λύκοι για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των ανθρώπων μέσω της πνευματικής τους εικόνας. Οι άνθρωποι αυτοί θα έχουν μεγάλη δυσκολία να απολογηθούν ενώπιον του Θεού.»
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ανέφερε, έστειλε δύο Έξαρχους στην Ουκρανία. «Αυτή είναι μία πράξη ενάντια στους Ιερούς Κανόνες. Δεν έχει κανένα δικαίωμα να στείλει Έξαρχους στην ανεξάρτητη Εκκλησία μας», πρόσθεσε ο κ. Ονούφριος, ο οποίος υπάγεται στην Εκκλησία Μόσχας.

Share this post