Στην Λάρνακα μνημόσυνο Πατριάρχη Πέτρου και προηγουμένου Μαχαιρά Αρσενίου
Ο Μητροπολίτης Κιτίου, Νεκτάριος , τέλεσε σήμερα το μνημόσυνο των μακαριστών Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρου και του προηγουμένου Μαχαιρά, αρχιμ. Αρσενίου, οι οποίοι, μαζί με άλλες 15 ψυχές, βρήκαν φρικτό θάνατο κατά την συντριβή του ελικοπτέρου, που τους μετέφερε για προσκυνηματική επίσκεψη σε Μονές του Αγίου Όρους.
Το μνημόσυνο έγινε στην εκκλησιά Παναγίας Χρυσοπολίτισσας Λάρνακας, η οποία ήταν η ενορία του μακαριστού Αρσενίου στα παιδικά και νεανικά του χρόνια.
Για λόγους ιστορίας θυμίζουμε:
Ήταν 11 Σεπτεμβρίου του 2004, όταν το στρατιωτικό ελικόπτερο τύπου «Chinook », που μετέφερε τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρο και την συνοδεία του στο Άγιο Όρος, κατέπεσε στη θάλασσα, ανοικτά του Άθω, λίγο πριν προσγειωθεί, παρασύροντας στον θάνατο τους επιβάτες του. Συνολικά 17 νεκροί. Η Ελλάδα και η Κύπρος πάγωσαν.
Το ελικόπτερο του 4ου ΤΕΑΣ της Αεροπορίας Στρατού κατέπεσε και συνετρίβη στη θαλάσσια περιοχή τρία-τέσσερα μίλια νοτιοανατολικά της Σιθωνίας. Είχε απογειωθεί στις 9:35 από το στρατόπεδο «Σακέτα» στον Καρέα και επρόκειτο να προσγειωθεί στο Αγιο Όρος στις 11:05. Στις 10:54 είχε την τελευταία επαφή του με τον πύργο ελέγχου στο Χορτιάτη. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, γύρω στις 11πμ, το ελικόπτερο χάθηκε από τα ραντάρ.
Το «Chinook» είχε παραληφθεί πριν από ενάμιση χρόνο. Υπενθυμίζεται ότι συντρίμμια του ελικοπτέρου εντοπίστηκαν περί τις 4 το απόγευμα από τα σωστικά συνεργεία, που είχαν σπεύσει στην περιοχή.
Ο μακαριστός Πέτρος (κατά κόσμον Πέτρος Παπαπέτρου) ήταν ο 114ος Πατριάρχης Αλεξάνδρειας, με σημαντικό έργο στην Αφρική. Γεννήθηκε στο χωριό Συγχαρί της Κερύνειας, στις 3 Σεπτεμβρίου 1949. Το 1962 μπήκε ως δόκιμος στην Ιερά Μονή Μαχαιρά της Κύπρου.Tο 1969 χειροτονήθηκε διάκονος. Το Δεκέμβριο του 1970 εντάχθηκε στον κλήρο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, όπου υπηρέτησε ως διάκονος μέχρι το 1974. Με υποτροφία του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος φοίτησε στη Θεολογική Σχολή Αθηνών, απ’ όπου και αποφοίτησε το 1978.
Στη συνέχεια χειροτονήθηκε πρεσβύτερος στην Ιερά Μονή της Πεντέλης και τον ίδιο χρόνο αρχιμανδρίτης στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Κάιρο. Το 1980 στάλθηκε από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας στη Νότια Αφρική, όπου ορίσθηκε προϊστάμενος του νέου Ιερού Ναού της Παναγίας στις βόρειες περιοχές του Γιοχάνεσμπουργκ. Ταυτόχρονα ονομάστηκε αρχιερατικός επίτροπος της μητρόπολης. Το 1983 εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο επίσκοπος Βαβυλώνος και ονομάστηκε πατριαρχικός επίτροπος Καΐρου.
Τον Αύγουστο του 1983 χειροτονήθηκε επίσκοπος από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο στην Ιερά Μονή Μαχαιρά της Κύπρου. Το 1990 εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας μητροπολίτης Άκκρας (Καμερούν) και Δυτικής Αφρικής. Η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας εξέλεξε το Φεβρουάριο του 1997 τον Καμερούν Πέτρο ως 114ο Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής. Ο Πατριάρχης Πέτρος γνώριζε αγγλικά, γαλλικά και αραβικά, είχε μετεκπαιδευτεί στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας και είχε μετάσχει σε διεκκλησιαστικά συνέδρια -Συμβούλιο Εκκλησιών Μέσης Ανατολής, Παναφρικανικό Συμβούλιο Διορθοδόξων- ως εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Διατηρούσε άριστες σχέσεις με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του Πέτρου.
Αγαπητός στην ομογένεια, στο ορθόδοξο ποίμνιό του σε ολόκληρη την Αφρική, αλλά και ιδιαίτερα αποδεκτός από την πολιτική και θρησκευτική ηγεσία της Αιγύπτου, όπου και η έδρα του πατριαρχείου της Αλεξάνδρειας, αλλά και από τις ηγεσίες των αφρικανικών κρατών, ο πατριάρχης Πέτρος εργάστηκε με ζήλο και επιμονή, προσηλωμένος στο έργο της Εκκλησίας και στην εξάπλωση του χριστιανισμού στην αφρικανική ήπειρο.
Διέδωσε το μήνυμα του χριστιανισμού στα βάθη της ζούγκλας, όπου χειροτόνησε νέους κληρικούς, ενώ μεγάλος του καημός ήταν η συρρίκνωση των κληρικών στο Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας και γενικότερα η συρρίκνωση του ελληνισμού στην Αίγυπτο.
Το μεγαλύτερο εκκλησιαστικό του επίτευγμα είναι ότι αποκατέστησε στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας τον Άγιο Νεκτάριο, Επίσκοπο Πενταπόλεως.
Ο Πέτρος διαδέχτηκε τον Πατριάρχη Παρθένιο και συνεχιστής των μεγάλων Πατριαρχών, Μελετίου Α’ Πηγά, Κύριλλου Γ’ Λούκαρη, Θεόφιλου Γ’ και Μελέτιου Β’ Μεταξάκη.
Ο μακαριστός προηγούμενος Μαχαιρά, Αρσένιος (κατά κόσμον Νικόλαος Πάτσαλος) γεννήθηκε το 1969 στην Λάρνακα. Το 1986 πήγε στην Θεσσαλονίκη για να σπουδάσει Θεολογία. Επισκεπτόταν το Άγιο Όρος και ειδικά την Νέα Σκήτη και την Μονή Βατοπεδίου. Έγινε πνευματικό τέκνο του νυν Μητροπολίτη Λεμεσού, Αθανασίου. Το 1992, μετά από πρόσκληση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Α΄, μαζί με τους πατέρες Αθανάσιο (Λεμεσού), τον π. Ισαάκ και τον π. Νικόλαο (Αμαθούντος) μετέβησαν στην Μονή των Ιερέων στην Πάφο. Την επόμενη χρονιά, το 1993, επάνδρωσαν την Ιερά Μονή Μαχαιρά, την οποία και μετέτρεψαν σε κοινόβιο.
Ο π. Αρσένιος , σύμφωνα με αυτούς που τον έζησαν, ήταν φιλακόλουθος και είχε ασκητικό φρόνημα. Στην Κύπρο δέχθηκε την χάρη της ιεροσύνης. Το 1999, όταν ο τότε Ηγούμενος Μαχαιρά αρχιμ. Αθανάσιος εξελέγη Μητροπολίτης Λεμεσού, ο π. Αρσένιος έγινε ο νέος Ηγούμενος της Μονής Μαχαιρά.
Παρόλο το νεαρό της ηλικίας του, η Μονή Μαχαιρά επί των ημερών του σημείωσε σημαντική πνευματική προκοπή, αλλά και η Αδελφότητα αυξήθηκε με την συνεχή προσέλευση νέων μοναχών στην Μονή, της οποίας πατέρες επάνδρωσαν το 2003 την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Μέσα Ποταμού.
Τα άλλα θύματα της τραγωδίας με το «Chinook » ήταν: Μητροπολίτης Πηλουσίου Ειρηναίος, Μητροπολίτης Καρθαγένης Χρυσόστομος, Επίσκοπος Μαδαγασκάρης Νεκτάριος, Αρχιμανδρίτης Καλλίστρατος Οικονόμου, Διάκονος Νεκτάριος Κοντογιώργος, Γεώργιος Μαύρος, νομικός σύμβουλος του Πατριάρχη, Πάτροκλος Παπαστεφάνου, τεχνικός σύμβουλος του Πατριάρχη, Γεώργιος Ξενουδάκης, σύμβουλος Τύπου του Πατριάρχη και δημοσιογράφος της εφημερίδας «Τα Νέα», Γεώργιος Παπαπέτρου, αδελφός του Πατριάρχη, Σπυρίδων Κουρσάρης, αστυνομικός , αντισυνταγματάρχης Δημήτριος Παπασπύρου, διοικητής του 4ου ΤΕΑΣ, ταγματάρχης (ΑΣ) Παναγιώτης Παπαναστασίου, ανθυπασπιστής (ΤΧ) Στυλιανός Ράπτης, αρχιλοχίας (ΤΧ) Παντελεήμων Χατζηβαγγάλης και επιλοχίας (ΤΧ) Παναγιώτης Γολεγός.
******************
*Στο τέλος του μνημοσύνου αρκετοί προσήλθαν και έδωσαν αίμα στην μνήμη του Αρσενίου σε αιμοδοσία, που οργάνωσε η Τράπεζα Αίματος του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας.
*ΦΩΤΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΥ: Α. ΒΙΚΕΤΟΣ