28 δημοσιογράφοι έχασαν την ζωή τους στην Γάζα

28 δημοσιογράφοι έχασαν την ζωή τους στην Γάζα

Είκοσιτρείς Παλαιστίνιοι, τέσσερις Ισραηλινοί και ένας Λιβανέζος δημοσιογράφος έχουν χάσει τη ζωή τους έως τώρα, καλύπτοντας τις συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας. Την ίδια ώρα δεκάδες άλλοι δημοσιογράφοι έχουν τραυματιστεί, ενώ κάποιοι αγνοούνται. Τον τραγικό απολογισμό έδωσε στη δημοσιότητα η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων(ΔΟΔ).

Η Ένωση Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ) ενώνει τη φωνή της με την ΔΟΔ και καλεί τις κραταιές δυνάμεις του πλανήτη, τον ΟΗΕ και την UNESCO να κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να προστατευθούν οι δημοσιογράφοι και τα εμπόλεμα μέρη να αποκλιμακώσουν τη βία. “Εκείνο που προέχει είναι η διαφύλαξη των ανθρώπινων ζωών, πρωτίστως των αμάχων και των γυναικόπαιδων”, τονίζεται σε ανακοίνωσει της ΕΣΚ και προστίθεται:

“Η ΔΟΔ συνεργάζεται στενά με το μέλος της, Συνδικάτο Παλαιστινίων Δημοσιογράφων (PJS) για την επαλήθευση πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο. Σε τέτοιες επικίνδυνες συνθήκες, η ΔΟΔ υπενθυμίζει στους δημοσιογράφους στο πεδίο να λαμβάνουν προφυλάξεις, να φορούν επαγγελματικό εξοπλισμό ασφαλείας και να μην ταξιδεύουν χωρίς οι εργοδότες τους να τους παρέχουν όλο τον επαγγελματικό εξοπλισμό ασφαλείας που απαιτείται για την κάλυψη των γεγονότων. Κανένα ρεπορτάζ δεν αξίζει όσο η ζωή ενός δημοσιογράφου.

Επιπλέον, η μάχη κατά της παραπληροφόρησης αποτελεί έναν από τους πυλώνες του Παγκόσμιου Χάρτη Δεοντολογίας για τους Δημοσιογράφους της ΔΟΔ. Οι διατάξεις του πρέπει να παραμείνουν η ραχοκοκαλιά των επαγγελματικών αρχών των δημοσιογράφων. Η έγκυρη ενημέρωση είναι ένα από τα κύρια δικαιώματα των πολιτών.

Η Ένωση Συντακτών Κύπρου τάσσεται στο πλευρό όλων των δημοσιογράφων που επιτελούν τον ρόλο και την αποστολή τους στη φλεγόμενη και αιμάσσουσα Λωρίδα της Γάζας”.

ΕΞΑΛΛΟΥ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τερματισμού της Ατιμωρησίας για Εγκλήματα σε βάρος Δημοσιογράφων, που τιμάται κάθε χρόνο στις 2 Νοεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, σε σχετική εγκύκλιό της, καταγραφεί 48 ατιμώρητα εγκλήματα σε 13 χώρες. Η ΕΟΔ καλεί τα ευρωπαϊκά κράτη να αναλάβουν συγκεκριμένη δράση για να τερματιστεί η ατιμωρησία για αυτά τα εγκλήματα. Η Ένωση Συντακτών Κύπρου προσυπογραφεί την εγκύκλιο της ΕΟΔ και ζητά πλήρη εξιχνίαση όλων των υπό αναφορά εγκλημάτων.

Συνολικά τα τελευταία χρόνια, 48 δολοφονίες δημοσιογράφων παραμένουν ανεξιχνίαστες σε όλη την Ευρώπη: 16 στο Κόσοβο, 7 στη Ρωσία, 6 στην Ουκρανία, 6 στην Τουρκία, 3 στη Σερβία, 2 στην Ελλάδα (Σωκράτης Γκιόλιας και Γιώργος Καραϊβάζ), 2 στο Αζερμπαϊτζάν, 1 στη Σλοβακία, 1 στη Μάλτα, 1 στην Ηνωμένο Βασίλειο, 1 στην κατεχόμενη Κύπρο (Κουτλού Ανταλί), 1 στο Μαυροβούνιο και 1 στη Λευκορωσία.

Όπως υπογραμμίζεται στην εγκύκλιο της ΕΟΔ, σχεδόν οκτώ χρόνια μετά την έγκριση της Σύστασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία της Δημοσιογραφίας και την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων, τα 46 κράτη μέλη άργησαν να θέσουν σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο ικανό να αποτρέψει την ατιμωρησία και να προσφέρει στους δημοσιογράφους ένα ευρύ και αποτελεσματικό εύρος προστασίας.

Η Πρόεδρος της ΕΟΔ Μάγια Σέβερ, με σχετική δήλωσή της, υπενθυμίζει στα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης τη δέσμευσή τους να καθιερώσουν ειδικές δικαστικές ή μη έρευνες σε συγκεκριμένες υποθέσεις ή ανεξάρτητους εξειδικευμένους φορείς για τη διεξαγωγή τέτοιων ερευνών σε συνεχή βάση. Η ΕΣΚ ενώνει τη φωνή της με την ΕΟΔ και ζητά πλήρη διαλεύκανση όλων των συναφών υποθέσεων. Καμιά εγκληματική πράξη δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην ελευθεροτυπία και δεν πρέπει να μένει ατιμώρητη. 

Share this post