Πέθανε η Γιαέλ Νταγιάν, ισραηλινή πολιτικός, φεμινίστρια και ακτιβίστρια για την ειρήνη

Πέθανε η Γιαέλ Νταγιάν, ισραηλινή πολιτικός, φεμινίστρια και ακτιβίστρια για την ειρήνη

Η Γιαέλ Νταγιάν, διάσημη συγγραφέας, πρώην βουλευτής και πρωτοπόρος φεμινίστρια και ακτιβίστρια για την ειρήνη, κόρη του ιστορικού πολιτικού της χώρας Μοσέ Νταγιάν πέθανε σήμερα σε ηλικία 85 ετών.

Η Νταγιάν η οποία ήταν επίσης ανηψιά του πρώην Προέδρου του Ισραήλ Εζέρ Βάιτσμαν ήταν από τις πιο εξέχουσες φωνές για ίσα δικαιώματα στην Ιστορία του Ισραήλ και μέχρι το τέλος της ζωής της συνέχιζε να γράφει και να μιλά όσο μπορούσε για τα θέματα για τα οποία αγωνιζόταν.

Υπήρξε εμβληματική μορφή στον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών – με αιχμή του δόρατος τη νομοθεσία για τη σεξουαλική παρενόχληση- τον αγώνα για τα δικαίωματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων αλλά και την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας με τους Παλαιστίνιους.

Υπέφερε για πολλά χρόνια από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, η οποία προς το τέλος της ζωής της την κράτησε σε μεγάλο βαθμό περιορισμένη στο σπίτι της και έχοντας ανάγκη από συμπληρωματικό οξυγόνο και αναπηρικό καροτσάκι. Αλλά ακόμη και στα τελευταία της χρόνια, η Νταγιάν συμμετείχε κατά καιρούς σε διαδηλώσεις και κατέθετε την άποψή της.

Προσωπικότητες στο Ισραήλ και διεθνώς με μηνύματά τους τονίζουν την τεράστια προσφορά της Νταγιάν.

Πηγή: ertnews.gr

Share this post