Διαλέξεις για το Κυπριακό με συντονιστή τον δρ. Κ. Βενιζέλο.

Διαλέξεις για το Κυπριακό με συντονιστή τον δρ. Κ. Βενιζέλο.

Πολλά σχεδόν άγνωστα, ή και εντελώς άγνωστα στοιχεία από επίσημα αρχεία, για το Κυπριακό της περιόδου 1974 – 2017 άρχισαν να παρουσιάζονται στη διάρκεια διαλέξεων, που διοργανώνει το Κυπριακό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Οι διαλέξεις αυτές, επτά συνολικά, πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη από τις 18.00 ως τις 19.30 στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου στη Μακεδονίτισσα. Υπεύθυνος και συντονιστής αυτής της σειράς των εξαιρετικά ενδιαφερόντων διαλέξεων, που ρίχνουν άπλετο φώς στα όσα οδήγησαν στη τραγωδία, που βιώνουν η Κύπρος και ο λαός της, είναι ο γνωστός δημοσιογράφος δρ. Κώστας Βενιζέλος.

Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων, καθηγητής Ανδρέας Θεοφάνους, στόχος της σειράς των διαλέξεων είναι η παρουσίαση, ιστορικά και πολιτικά, των γεγονότων που ακολούθησαν το πραξικόπημα και την εισβολή, σε σχέση με τις προσπάθειες που καταβάλλονται περισσότερα από 40 χρόνια, για τη λύση του προβλήματος.

Συγκεκριμένα στις διαλέξεις γίνεται αναφορά για τις πρώτες συνομιλίες, τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, την ανακήρυξη του ψευδοκράτους και τους σημαντικούς σταθμούς του Κυπριακού. Ο κύκλος των διαλέξεων θα ολοκληρωθεί με εισήγηση για τις μελλοντικές προοπτικές. Εισηγητές είναι οι Κώστας Βενιζέλος, ΄Αντρος Νικολαϊδης, Γιώργος Κέντας και Ανδρέας Θεοφάνους.
Στην πρώτη διάλεξη, στην οποία παραβρέθηκαν διπλωμάτες, δημοσιογράφοι , ακαδημαϊκοί και απλοί πολίτες, ο δρ. Βενιζέλος παρουσίασε σειρά στοιχείων, εγγράφων και πρακτικών, που αφορούσαν στην περίοδο μετά από το πραξικόπημα και τη Τουρκική εισβολή στην Κυπριακή Δημοκρατία. Αναφέρθηκε στο ρόλο των εγγυητριών δυνάμεων, τις πρωτοβουλίες της Βρετανίας, την άρνηση του στρατιωτικού καθεστώτος της Ελλάδας να μετάσχει και την παράνομη και αυθαίρετη συμπεριφορά της Τουρκίας, που καταδικάστηκε από το ΣΑ του ΟΗΕ.

Ο ομιλητής εστίασε στη Βρετανική και την Αμερικανική στάση που χαρακτηρίστηκαν από αοριστίες, στη πολιτική των ΗΠΑ που ήταν να παραπλανηθεί η Αθήνα ώστε να μην αντιδράσει και ξεσπάσει ένοπλη σύγκρουση Ελλάδας-Τουρκίας, στις αγωνιώδεις προσπάθειες του Αμερικανού υφυπουργού εξωτερικών Σίσκο να υπάρξει κάποια διευθέτηση, ενώ ήταν αντίθετη η πολιτική του προϊστάμενου του Χένρυ Κίσσινγκερ, στην επιδίωξη της Τουρκίας να καταρρεύσουν οι συνομιλίες ώστε να μπορέσει να ελέγξει το 34% του Κυπριακού εδάφους κλπ.

Ο δρ. Βενιζέλος αναφέρθηκε επίσης στην άποψη του Κωνσταντίνου Καραμανλή, για τη δημιουργία 4 καντονιών, ενώ τόνισε πως από τα υπάρχοντα πρακτικά για τις συναντήσεις της Ελληνικής πλευράς, 4-5 μήνες μετά την εισβολή υπήρχε ακόμα σύγχυση περί του πρακτέου. «Οι συμμετέχοντες δεν είχαν την απαραίτητη ψυχραιμία. Επικρατούσε πανικός. Ο ξένος παράγοντας δε βοηθούσε», ανέφερε. Καταλήγοντας , επεσήμανε πως στο Κυπριακό δε συζητείτο για δεκαετίες η ουσία του προβλήματος- δηλαδή η κατοχή- , ενώ πρώτη φορά φέτος η κυβέρνηση της Ελλάδας έθεσε σε σωστή βάση το ζήτημα.

Στην επόμενη διάλεξη την Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017,ο καθηγητής Ανδρέας Θεοφάνους, θα εστιάσει στις συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου 1977-1979 , το ιστορικό και το πολιτικό τους πλαίσιο.

Share this post