Υπόθεση ανώτερου αστυνόμου: Υπάρχει εμπλοκή και σε άλλες αξιόποινες πράξεις;

Υπόθεση ανώτερου αστυνόμου: Υπάρχει εμπλοκή και σε άλλες αξιόποινες πράξεις;

Το θέμα θα κληθεί , πέρα από τις καταγγελίες για τις Φυλακές , να ερευνήσει ο ποινικός ανακριτής

Από τα όσα αποκαλύπτει το χθεσινό (24.06.2022)  ρεπορτάζ  του Φάνη Μακρίδη στην εφημερίδα “Ο Φιλελεύθερος” , αλλά και από τις σχετικές δηλώσεις του προέδρου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Χρίστου Κληρίδη, το πεδίο του ποινικού ανακριτή Αχιλλέα Αιμιλιανίδη ενδεχομένως να μην περιοριστεί αυστηρά μόνο στο αντικείμενο των καταγγελιών αξιωματούχων του Τμήματος Φυλακών σε βάρος του ανώτερου αστυνόμου και διοικητή της ΥΚΑΝ από , Μιχάλη Κατσουνωτού (σ.σ:Την ιδιότητα και το όνομα μαζί με φωτογραφία του δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα. Αυτό τουλάχιστον εκτιμούν νομικοί και αστυνομικοί κύκλοι.

Προς επίρρωση του ενδεχομένου το πεδίο του ποινικού ανακριτή να διερευνήσει και άλλα ζητήματα εδράζεται-σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας “Ο Φιλελεύθερος” στη γραπτή τοποθέτηση του Γενικού Εισαγγελέα, Γιώργου Σαββίδη, την περασμένη Δευτέρα (20/06) με αφορμή τον διορισμό του ποινικού ανακριτή και συγκεκριμένα στο σημείο , που ο επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας καταγράφει τους όρους εντολής του κ. Αιμιλιανίδη.

Ο κ. Σαββίδης σημειώνει ότι η ποινική ανάκριση θα έχει ως αντικείμενο (1) «το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων από Ανώτερο Αξιωματικό της Αστυνομίας, και (2) πρόσωπο που εκτίει ποινή φυλάκισης στις Κεντρικές Φυλακές». Προστίθεται, ωστόσο, ότι η ποινική ανάκριση μπορεί να έχει ως αντικείμενο (3) «οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο, σε σχέση με την καταγγελία καθώς και με συναφή ζητήματα που σχετίζονται με όσα περιλαμβάνονται σε αυτήν».

Η αναφορά περί «συναφών ζητημάτων», λοιπόν, είναι που δίνει τροφή σε όσους υποστηρίζουν ότι μπορεί το ανακριτικό πεδίο να διευρυνθεί.

Με τη θέση ότι η ποινική έρευνα (φωτογραφία πάνω : Άννα Αριστοτέλους-Μιχάλης Κατσουνωτός/ ΠΗΓΗ: “Ο Φιλελεύθερος”), σύμφωνα με  το ρεπορτάζ της  εφημερίδας,   δεν πρέπει να περιοριστεί στις καταγγελίες της Αριστοτέλους και της Δημητρίου, δείχνει να συμφωνεί και ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Χρήστος Κληρίδης. Μιλώντας σε χθεσινή τηλεοπτική εκπομπή (SIGMA, «Μεσημέρι και Κάτι»), ανέφερε: «Η έρευνα,  την οποία θα κάνει ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης ως ποινικός ανακριτής, νομίζω δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο σε ένα-δύο άτομα. Δυστυχώς εκ των πραγμάτων θα υποχρεωθεί να διευρύνει την έρευνα,  εάν θα καλυφτούν όλα αυτά τα θέματα και βεβαίως εδώ θα τεθεί θέμα κατά πόσον οι όροι εντολής του είναι επαρκώς διευρυμένοι για να καλύψει κι αυτά τα θέματα. Διότι, εάν οι όροι εντολής όπως τους έχω ακούσει –δεν έχω διαβάσει το κείμενο- “είναι να διερευνηθεί μόνο ο συγκεκριμένος αξιωματικός και ο συγκεκριμένος βαρυποινίτης, πολύ φοβούμαι ότι θα χάσουμε το δάσος για χάρη του δένδρου”.

Πανομοιότυπες οι θέσεις και εκπροσώπου συνδικαλιστικής οργάνωσης. Ο Νίκος Λοϊζίδης εκ μέρους του κλάδου αστυνομικού σώματος της συντεχνίας «Ισότητα», μιλώντας στην ίδια εκπομπή, ανέγνωσε τους όρους εντολής του κ. Αιμιλιανίδη, όπως αυτοί γνωστοποιήθηκαν από τον Γενικό Εισαγγελέα και αναλύοντας το τρίτο σημείο, κατέληξε σχολιάζοντας: «Οπόταν, όπως αντιλαμβάνεστε, καλύπτεται όλο το φάσμα». 

Θέμα παράτασης

Το ζήτημα που τίθεται είναι κατά πόσον ο νομικός Αχιλλέας Αιμιλιανίδης είναι σε θέση, αν και εφόσον επεκτείνει το ανακριτικό έργο, να τηρήσει αυστηρά το χρονικό πλαίσιο του ενός μήνα. Ως γνωστόν, σύμφωνα με τους όρους εντολής του θα πρέπει να παραδώσει το πόρισμά του στη Νομική Υπηρεσία μέχρι τις 20 Ιουλίου. Πάντως, καλά ενημερωμένες πηγές θεωρούν πως το θέμα χρόνου μπορεί να ρυθμιστεί, αν ζητήσει παράταση από τον επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας, Γιώργο Σαββίδη.

Χρ. Κληρίδης: Η διαθεσιμότητα δεν είναι μέτρο τιμωρίας

Χρ. Κληρίδης: Η διαθεσιμότητα δεν είναι μέτρο τιμωρίας

 

«Δεν αποτελεί μέτρο τιμωρίας η διαθεσιμότητα», διαμηνύει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Χρήστος Κληρίδης, επισημαίνοντας πως η διαθεσιμότητα επιβάλλεται προκειμένου η ποινική έρευνα να διεξαχθεί ανεπηρέαστα και με ανεξάρτητο τρόπο.

Περαιτέρω, ο κ. Κληρίδης ανέφερε πως δεν είναι ορθό κάποιος, ο οποίος τελεί υπό έρευνα για σοβαρά αδικήματα, να συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του, ωσάν να μη συμβαίνει τίποτα μέχρις ότου εκδοθεί το πόρισμα. 

Την ίδια ώρα ο κ. Κληρίδης ανέφερε πως στην αντίληψη του κόσμου ο υψηλόβαθμος αξιωματικός της Αστυνομίας είναι ένοχος και συνεπώς πρέπει να τεθεί σε διαθεσιμότητα για να τιμωρηθεί, κάτι το οποίο χαρακτήρισε λανθασμένο. «Θεωρείται ότι είναι απόλυτα αθώος. Αυτό λέει το τεκμήριο της αθωότητας», εξήγησε ο κ. Κληρίδης, τονίζοντας πως ακόμη κι αν αποδειχθεί ότι είναι ένοχος η διαθεσιμότητα δεν επιβάλλεται με στόχο να τιμωρηθεί.

Κληθείς να αποτυπώσει τη νομική του άποψη επί της συγκεκριμένης υπόθεσης, ο κ. Κληρίδης είπε ότι θα πρέπει να αναμένουμε το πόρισμα του ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή, Αχιλλέα Αιμιλιανίδη και αναλόγως να παρθούν οι όποιες αποφάσεις. «Δεν είμαι από εκείνους που θεωρούν ότι υπάρχει τεκμήριο καταδίκης και ενοχής», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή ανέφερε πως υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας, κάτι το οποίο τα ΜΜΕ στην Κύπρο δείχνουν να μη λαμβάνουν υπόψη και εξήγησε πως δεν αποκλείεται στο μέλλον ο ανώτερος αξιωματικός να απαλλαγεί από τις κατηγορίες για τεχνικούς λόγους. Επί τούτου ο κ. Κληρίδης εξήγησε ότι ενδεχομένως το δικαστήριο να μη δεχθεί τη μαρτυρία των μηνυμάτων που ανταλλάχθηκαν μεταξύ του αξιωματικού και του βαρυποινίτη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι αθώος ή ένοχος. «Για τεχνικούς λόγους πάρα πολλές φορές κάποιος αθωώνεται. Αυτό είναι μέσα στα δικαιώματα του κατηγορουμένου ή του υπόπτου», κατέληξε. 

Στο μεταξύ , έγκριτος νομικός έλεγε στο ageliaforos.com ότι σημαντικό ρόλο θα παίξει ο δικηγόρος , ο οποίος θα υπερασπιστεί τον ανώτερο αστυνόμο. Επίσης, σημείωσε ότι “δεν είναι δυνατόν ο αστυνόμος να ¨πάει ως πρόβατο στην σφαγή”. Από την θέση, που υπηρετούσε , “θα έχει, αν προκύψει κάτι σε βάρος του,  πολλά στοιχεία , τα οποία ενδεχομένως να συμπαρασύρουν και άλλους” . 

 

 

Share this post