Υποψήφιος μιας 5ετίας ο Χάρης Γεωργιάδης

Υποψήφιος μιας 5ετίας ο Χάρης Γεωργιάδης

Ζητά την στήριξη των μελών του κόμματος για να “ηγηθεί  της προσπάθειας για την ανασυγκρότηση, που ο Δημοκρατικός Συναγερμός έχει ανάγκη”. – Ο Νουρής ανακοίνωσε ότι δεν δεκδικεί την θέση του προέδρου.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ και πρώην υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης , ανακοίνωσε σήμερα την υποψήφιότητα του για πρόεδρος του κόμματος, στις εκλογές της 11ης Μαρίου 2023, για “μιά και μόνο πενταετή θητεία”, όπως δήλωσε. 

“Η ήττα στις προεδρικές εκλογές, αλλά κυρίως τα όσα ακολούθησαν έχουν προκαλέσει θλίψη και προβληματισμό. Αντί της νηφάλιας ανασκόπησης και της συνενωτικής προσέγγισης, επιλέγηκε η διχαστική όξυνση και οι παρεμβάσεις, που έθεσαν την παράταξη μας μπροστά στον κίνδυνο της διάσπασης. Απαιτείται μια νέα πορεία για να παραμείνει ο Δημοκρατικός Συναγερμός ενωμένος, δυνατός και αξιόπιστος”, αναφέρει ο κ. Γεωργιάδης. Στην δήλωση του ο κ. Γεωργιάδης επισημαίνει:

“Είναι η ώρα για την παράταξη μας να γυρίσει σελίδα και να υιοθετήσει ένα νέο μοντέλο ηγεσίας. Πιο συλλογικό και συναινετικό. Με συχνή και ομαλή εναλλαγή στην ηγεσία, όπως ακριβώς συμβαίνει στα σύγχρονα κόμματα της Ευρώπης.

Η παράταξη δεν πρέπει να αποτελεί όχημα ικανοποίησης προσωπικών σχεδιασμών. Ζητώ τη στήριξη των μελών του κόμματος για να ηγηθώ της προσπάθειας για την ανασυγκρότηση που ο Δημοκρατικός Συναγερμός έχει ανάγκη.

Είχα τη τιμή και το προνόμιο να υπηρετήσω σε όλες τις βαθμίδες του Δημοκρατικού Συναγερμού, ξεκινώντας από τη νεολαία και φτάνοντας μέχρι τη θέση του βουλευτή και του αναπληρωτή προέδρου. Και είμαι ιδιαίτερα περήφανος που – σε καιρούς δύσκολους – υπηρέτησα ως υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του προέδρου Αναστασιάδη. Έχω την εμπειρία, τις γνώσεις αλλά και το όραμα για ένα καλύτερο Δημοκρατικό Συναγερμό.

Για ένα κόμμα ανοικτό, που θα λειτουργεί με διαφάνεια και με απόλυτο σεβασμό στις δημοκρατικές διαδικασίες. Που θα σέβεται την αντίθετη άποψη. Που θα αποκαταστήσει τους δεσμούς με ανθρώπους που έχουν αποστασιοποιηθεί. Ένα κόμμα που ενώνει, που θα είναι κοντά στη βάση του, που θα επιδιώξει αποφασιστικά τη στελεχιακή ανανέωση. Που θα μένει μακριά από τακτικισμούς και τυχοδιωκτισμούς και δεν θα ανέχεται καμία σκιά, καμία υπόνοια διαπλοκής. Μια παράταξη που θα σέβεται στην πράξη – και όχι μόνο στα λόγια – τις αρχές και αξίες της, που φέρουν το στίγμα του Γλαύκου Κληρίδη. Ένα κόμμα πατριωτικό και υπεύθυνο, με καθαρές θέσεις στο πλαίσιο της φιλελεύθερης ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς. Είναι η ώρα για τον Δημοκρατικό Συναγερμό να εισέλθει σε μια νέα εποχή, με μια νέα πολιτική κουλτούρα, ένα νέο πολιτικό ήθος και μια νέα συλλογική ηγεσία”.

Ο Νίκος Νουρής

Την απόφασή του να μην διεκδικήσει την Προεδρία του ΔΗΣΥ ανακοίνωσε ο Νίκος Νουρής. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του «μετά την εκλογική αποτυχία για την παράταξη, ανέμενα ότι η πρώτη μετεκλογική συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου θα ήταν συνεδρία αυτοκριτικής και προβληματισμού αντί διαδικαστικού χαρακτήρα». Προσθέτει ότι «παραμένοντας συνεπής στα όσα επεσήμανα τόσο στην επιστολή μου όσο και στη ψεσινή συνεδρία, ότι δηλαδή είναι πρωτόγνωρο η αποτίμηση για το εκλογικό αποτέλεσμα να έπεται της εκλογικής διαδικασίας για ανάδειξη Προέδρου, γνωστοποιώ την απόφαση μου να μην διεκδικήσω την θέση του Προέδρου της Παράταξης στις εκλογές της 11ης Μαρτίου 2023».

Αυτούσια η ανακοίνωση

“Μετά την εκλογική αποτυχία για την παράταξη, ανέμενα ότι η πρώτη μετεκλογική συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου θα ήταν συνεδρία αυτοκριτικής και προβληματισμού αντί διαδικαστικού χαρακτήρα.

Με την χθεσινή μου επιστολή έθεσα τον προβλήματισμό ότι της διεξαγωγής εκλογών για ανάδειξη του νέου Προέδρου του κόμματος, θα πρέπει απαρέκκλητα να προηγηθεί ουσιαστική συζήτηση αλλά και αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, ώστε να διερευνηθούν τα αίτια και τα αιτιατά που οδήγησαν σε αυτή την θέση τον Δημοκρατικό Συναγερμό.

Κατά την ψεσινή συνεδρία του πολιτικού γραφείου ενώπιον της οποίας έθεσα εκ νέου αυτές τις θέσεις, για ένα αμιγώς πολιτικό ζήτημα, δόθηκαν αυστηρά νομικές ερμηνείες. Η συντριπτική πλειοψηφία συμφώνησε και το σώμα κατέληξε στην απόφαση που έχει ήδη ανακοινωθεί και την οποία βεβαίως απόλυτα σέβομαι.

Παραμένοντας συνεπής στα όσα επεσήμανα τόσο στην επιστολή μου όσο και στη ψεσινή συνεδρία, ότι δηλαδή είναι πρωτόγνωρο η αποτίμηση για το εκλογικό αποτέλεσμα να έπεται της εκλογικής διαδικασίας για ανάδειξη Προέδρου, γνωστοποιώ την απόφαση μου να μην διεκδικήσω την θέση του Προέδρου της Παράταξης στις εκλογές της 11ης Μαρτίου 2023.

Καλώ την ηγεσία της παράταξης να ιεραρχήσει υπεράνω των όποιων προσωπικών φιλοδοξιών, την ενότητα της ιστορικής μας παράταξης δημιουργώντας τις προυποθέσεις προκειμένου ο περήφανος κόσμος του Δημοκρατικού Συναγερμού που ενδεχόμενα έκανε άλλες επιλογές στις Προεδρικές εκλογές, να επιστρέψει στο σπίτι του”.

 

Share this post