Υπό αμφισβήτηση είναι οι βρετανικές βάσεις, όχι η επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας

Υπό αμφισβήτηση είναι οι βρετανικές βάσεις, όχι η επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας

ΓΡΑΠΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΛΟΚΑΣΙΔΗ

“Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας παρουσίασε χάρτη με ακρωτηριασμένη την Κυπριακή Δημοκρατία. Προβάλλοντας χάρτες των χωρών, οι οποίες καταδικάζουν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία απεικόνισαν την Κύπρο χωρίς τις κατεχόμενες περιοχές και χωρίς τις δύο βρετανικές βάσεις”, αναφέρει σε γραπτή δήλωση του ο υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του 2023 Γιώργος Κολοκασίδης.

Στην δήλωση σημειώνει και τα ακόλουθα:
 
“Αυτό συνιστά απαράδεκτη αμφισβήτηση της de jure κατάστασης στην Κύπρο όπου η επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά το διεθνές δίκαιο, εκτείνεται σε όλη την Κύπρο (υπάρχει αμφισβήτηση για τις βάσεις), αλλά de facto και λόγω τουρκικής εισβολής δεν μπορεί να ασκήσει έλεγχο στο κατεχόμενο μέρος.
 
Μήπως η Βρετανία προωθεί αναγνώριση του ψευδοκράτους; Διότι αν δεν αναγνωρίζεται η κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας επί των κατεχομένων τότε σε ποιόν ανήκουν; Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν πρέπει να αφήσει το θέμα να περάσει. Πρέπει να πιέσει το Ηνωμένο Βασίλειο για δημόσια ανασκευή. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει την υποχρέωση να προστατεύσει την κυριαρχία της ΚΔ και όχι να συνεργεί στον κατατεμαχισμό της. Όσον αφορά την λεγόμενη κυριαρχία των βρετανικών βάσεων, η αμφισβήτηση της, βάσει της απόφασης του διεθνούς δικαστηρίου για τα νησιά Τσάγκος, έπρεπε να γίνει εδώ και καιρό”.

Share this post