Η ΕΛ. Βρεττού, ο πρόεδρος της Βουλής και τα δώρα των βουλευτών.

20171019_politis

Η ΕΛ. Βρεττού, ο πρόεδρος της Βουλής και τα δώρα των βουλευτών.

Πολύ ορθά έπραξε η συνάδελφος Ελένη Βρεττού, στην οποία αξίζουν συγχαρητήρια , για την ερώτηση , την οποία υπέβαλε σήμερα προς τον πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, στην εκπομπή του ΡΙΚ « Πρωϊνό Δρομολόγιο».

Ο κύριος Συλλούρης, ο οποίος βρισκόταν στο αεροδρόμιο της Αγίας Πετρούπολης για να επιστρέψει στην Κύπρο, κλήθηκε να απαντήσει στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ο “Πολίτης”, σύμφωνα με το οποίο , σε ταξίδι που πραγματοποίησε τον περασμένο Απρίλιο αντιπροσωπεία της Βουλής με επικεφαλής τον ίδιο , ύστερα από πρόσκληση του προέδρου της Εθνοσυνέλευσης της χώρας του Κόλπου, τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας δέχθηκαν ως δώρο, ακριβά ρολόγια.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ στους άντρες βουλευτές οι Κουβεϊτιανοί συνάδελφοι έκαναν δώρο ρολόγια Tag Heuer και στις γυναίκες Charriol. Δώρο έλαβαν και δύο υπηρεσιακοί, που συνόδευαν την αποστολή. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, αν και έχει συζητηθεί κατ’ επανάληψη το ζήτημα των δώρων, που λαμβάνουν οι βουλευτές, δεν έχει θεσμοθετηθεί κάποια διαδικασία που να τους υπαγορεύει να τα δηλώνουν ή να τα επιστρέφουν. Μάλιστα, η εφημερίδα επικοινώνησε με τον βουλευτή της ΕΔΕΚ , Ηλία Μυριάνθους, ο οποίος δήλωσε ότι ενημέρωσε το κόμμα του για το δώρο και δεν έχει πρόβλημα να το επιστρέψει.

Σε έκθεση της για την Κύπρο η GRECO ( Επιτροπή των κρατών- μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης ενάντια στη διαφθορά ) αναφέρει ότι, παρόλο που έχει κατ’ επανάληψη καταγραφεί, η ανάγκη θεσμοθέτησης κώδικα δεοντολογίας, που θα ρυθμίζει τις διαδικασίες για τα δώρα που λαμβάνουν οι βουλευτές, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει οτιδήποτε προς αυτή την κατεύθυνση.
Στην αντιπροσωπεία στο Κουβέιτ μετείχαν οι βουλευτές από το ΑΚΕΛ- Αριστερά Νέες Δυνάμεις, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, από το ΔΗΚΟ, η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, από την ΕΔΕΚ ο Ηλίας Μυριάνθους και από την Συμμαχία Πολιτών, η Άννα Θεολόγου.

Η ερώτηση της συναδέλφου ήταν επιβεβλημένη. Ωστόσο , ο πρόεδρος της Βουλής έδειξε την ενόχληση του και αντί σαφούς απαντήσεως διερωτήθηκε κατά πόσο αυτό «είναι το ζήτημα που θα πρέπει να απασχολήσει την κοινωνία»(!!!). Ο κ. Συλλούρης για να αποφύγει να εισέλθει στην ουσία του θέματος είπε : «ασχολούμαι με αυτά που θεωρώ σοβαρά».
Ο κ. Συλλούρης για να αποφύγει να εισέλθει στην ουσία του θέματος είπε : «ασχολούμαι με αυτά που θεωρώ σοβαρά».

Δηλαδή , το να παίρνουν οι βουλευτές δώρα , και μάλιστα πανάκριβα , δεν είναι , κατά τον πρόεδρο της Βουλής, σοβαρό θέμα.

Κοντολογίς, ο πρόεδρος της Βουλής και οι βουλευτές μπορούν να είναι τιμητές όλων των άλλων, αλλά δεν δέχονται οι άλλοι να τους επιτιμούν , να γράφουν και να ερωτούν γι’ αυτούς.
Μα αυτό, κύριε πρόεδρε, δεν είναι δημοκρατία και με τέτοιες πρακτικές του παρελθόντος ο πολίτης δικαιολογημένα αποστρέφεται την πολιτική και τους πολιτικούς!

Share this post