Βουλή: Αναββλήθηκαν για το 2024 οι δημοτικές εκλογές

Βουλή: Αναββλήθηκαν για το 2024 οι δημοτικές εκλογές

Η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ψήφισε σε νόμους τα τρία νομοσχέδια με τα οποία παρατείνεται η θητεία των υφιστάμενων δημοτικών και κοινοτικών συμβουλίων και των μελών των σχολικών εφοριών μέχρι τον Μάιο του 2024. Μετατίθενται επίσης οι εκλογές ανάδειξης των νέων τοπικών αρχών κατά την ίδια ημέρα που θα διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Τα τρία νομοσχέδια υπερψήφισαν 37 Βουλευτές, 7 τα καταψήφισαν και 3 τήρησαν αποχή.

Όπως αναφέρθηκε από τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών Άριστο Δαμιανού η Επιτροπή δεσμεύτηκε ότι μέχρι το τέλος Νοεμβρίου και πριν αρχίσει η συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2022 θα έχει οδηγήσει ενώπιον της Ολομέλειας τα νομοθετήματα που θα θέσουν σε υλοποίηση τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ώστε το Μάιο του 2024 να διεξαχθούν εκλογές για τη νέα μορφή που θα πάρουν οι τοπικές αρχές.

Πριν από τη ψηφοφορία τα κόμματα παρέθεσαν τις θέσεις τους επί του σκοπού που επιτυγχάνουν οι 3 νόμοι που ψηφίστηκαν. Αρχικά τοποθετήθηκε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών και ακολούθως τα κόμματα ανάλογα με την εκλογική τους δύναμη αρχής γενομένης από το μικρότερο.

Τοποθετούμενος ο κ. Δαμιανού είπε πως για αρκετές εβδομάδες υπήρξε συζήτηση και παραφιλολογία που πληγώνει την εικόνα των θεσμών. Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση προέκρινε την αναβολή των εκλογών και παράταση θητειών, αναφέροντας ότι κατά την προηγηθείσα συνεδρία της η Επιτροπή Εσωτερικών συζήτησε με υπευθυνότητα από όλα τα κόμματα τα νομοσχέδια που υπερψηφίστηκαν. Παρατήρησε ότι το σύστημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει πτωχεύσει και χρειάζεται αναδιάρθρωση και ότι η Ολομέλεια θα υπερψηφίσει την οδυνηρή για τη δημοκρατία, αναβολή. Ανέφερε επίσης ότι η αναβολή δεν θα είχε αξία, αν δεν συζητηθεί και ολοκληρωθεί το νομοθετικό πλαίσιο για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και να εφαρμοστεί με ορίζοντα τις ευρωεκλογές του Μάιο του 2024. Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή αρχίζει στις 30 Σεπτεμβρίου τη συνέχεια της συζήτησης επί των σχετικών νομοθετημάτων.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου είπε ότι το Κίνημα είναι εναντίον της επέκτασης των θητειών, προσθέτοντας ότι η δημοκρατική και ηθική οδός είναι να γίνουν εκλογές. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι θα μπορούσαν να γίνουν εκλογές τον Δεκέμβρη και να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις το 2024, και διαφώνησε με τη θέση ότι πρέπει να αναβάλλονται εκλογές για εξοικονόμηση πόρων. Ανέφερε επίσης ότι αν γίνονταν εκλογές τον Δεκέμβρη κάποιοι θα έκαναν προεκλογική κατά της μεταρρύθμισης και παρατηρώντας ότι κάποιοι και τώρα θα συνεχίσουν να εναντιώνονται, ανέφερε πως η Κυβέρνηση έπρεπε να είχε αναλάβει την ευθύνη να λύσει τα προβλήματα.

Ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Παράταξης Μαρίνος Μουσιούττας αφού ανέφερε ότι παρήλθε ένα χρονικό διάστημα μαδώντας στην μαργαρίτα αν θα γίνουν ή όχι εκλογές, πρόσθεσε ότι προσπαθούμε να βελτιώσουμε την κατάσταση και τα μέλη της Επιτροπής Εσωτερικών κατέληξαν σε συμπεράσματα για τους λόγους που δεν κατέστη δυνατή η ολοκλήρωση της συζήτησης για τη μεταρρύθμιση της τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αναφέροντας ότι η θέση της παράταξης είναι ότι έπρεπε η μετάθεση των εκλογών και η ψήφιση του νομικού πλαισίου για τη μεταρρύθμιση να γίνουν ταυτόχρονα συμπλήρωσε μια παράλειψη στην έκθεση της Επιτροπής προς την Ολομέλεια της Βουλή για τους 3 νόμους που ψηφίστηκαν, το ότι η Επιτροπή Εσωτερικών δεσμεύτηκε ότι η καταληκτική ημερομηνία που θα τεθούν ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής τα νομοθετήματα για τη μεταρρύθμιση είναι το τέλος Νοεμβρίου πριν την έναρξη της συζήτησης για τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Είπε ακόμα πως αυτή η μεταρρύθμιση θα χρειαστεί πολλή δουλειά για να εφαρμοστεί ώστε οι νέοι οργανισμοί να λειτουργήσουν το 2024.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε ότι θέση της ΕΔΕΚ είναι πως η μεταρρύθμιση είναι αναγκαία και απαραίτητη και καθυστέρησε. Πρόσθεσε ότι για την ΕΔΕΚ το ζητούμενο είναι η συμπλεγματοποίηση υπηρεσιών με μείωση των τελών για τις υπηρεσίες και η ενοποίηση των δήμων να λειτουργεί προς όφελος της ΤΑ. Ανέφερε ότι η μεταρρύθμιση πρέπει να στοχεύει στην αποκέντρωση εξουσιών και την οικονομική αυτονομία των τοπικών αρχών. Είπε επίσης ότι η ΕΔΕΚ έχει διαφωνίες σε ζωτικά σημεία, αλλά θα σεβαστεί την απόφαση της πλειοψηφίας της Βουλής. Διερωτήθηκε αν οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες θα είναι σε θέση να υλοποιήσουν τη μεταρρύθμιση που θα θεσμοθετηθεί. Σημείωσε επίσης τη διαφωνία του με ταύτιση των Ευρωεκλογών με τις εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πρόσθεσε πως οι εκλογές ΤΑ έπρεπε να συνδεθούν με τις εθνικές Βουλευτικές. Είπε ακόμα πως οι εκλογές έπρεπε να γίνουν με διάρκεια 5 χρόνων αλλά πρόσθεσε πως η ΕΔΕΚ θα σεβαστεί την άποψη της πλειοψηφίας.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Ανδρέας Θεμιστοκλέους είπε πως η δημοκρατία πλήττεται από νέους μεταλλαγμένους εχθρούς και κινδυνεύει από εχθρούς που ενεργούν τμηματικά, ύπουλα και υποχθόνια με τρόπο και περνά το 12 και 05 για να αντιληφθεί ο λαός ότι έχασε αυτά που επί αιώνες κατέκτησε. Παρατηρώντας ότι οι επιλογές που υπήρχαν ήταν να γίνουν εκλογές για περιορισμένη θητεία, εκλογές για 5 χρόνια και να παραταθεί η παρούσα θητεία, εξέφρασε την άποψη πως ότι δεν προβλέπεται από τον νόμο και είναι αντισυνταγματικό και ότι η επιλογή για εκλογές με περιορισμένη θητεία θα έσωζε τη δημοκρατία και τα κόμματα. Σύμφωνα με τον ίδιο η παράταση θητείας θα οδηγήσει σε συνταγματικές περιπέτειες και νομικές μάχες και τα χρήματα που θα σπαταληθούν θα είναι περισσότερα από αυτά που θα εξοικονομηθούν. Η δημοκρατία στοιχίζει και για αυτό σφαγιάζεται, συμπλήρωσε. Δήλωσε δε ότι το ΕΛΑΜ, εναντιώνεται στην παράταση οποιασδήποτε μορφής θητειών, θα υποστηρίξει τη μεταρρύθμιση και είναι υπέρ της διενέργειας εκλογών τον Δεκέμβρη για δυόμισι χρόνια.

Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου παρατήρησε πως εκπληκτικό να παραδίδονται από το βήμα της Ολομέλειας μαθήματα δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι δεν γίνεται μνεία στο Σύνταγμα για τις εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά η διενέργεια τους ρυθμίζεται με τους σχετικούς νόμους. Παρατήρησε επίσης ότι το Σύνταγμα προβλέπει για τη διέξοδο που πρέπει να δώσει η δημοκρατία όταν προκύπτουν ζητήματα. Αναφερόμενη στη μετάθεση των εκλογών είπε πως το ΔΗΚΟ ζήτησε ως προϋπόθεση την ευρύτατη αποδοχή της μετάθεσης και τη δέσμευση για την ολοκλήρωση της μεταρρύθμιση μέχρι τέλος Νοεμβρίου. Σε σχέση με τις οικονομικές επιπτώσεις ανέφερε πως διαπιστώνεται αγνοία για την μεγάλη πρόκληση που έχει ο τόπος με το ταμείο ανάκαμψης. Για την ουσία της παράτασης της θητείας, είπε πως συνυπολογίζονται οι συνέπειες της πανδημίας και πως η μεταρρύθμιση εντάχθηκε στο ταμείο ανάκαμψης.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης ανέφερε πως δεν ανέμενε να μπει σε συζήτηση για τη δημοκρατία. Είπε επίσης ότι «η τοποθέτηση του πυρήνα της Χρυσής Αυγής στην Κύπρο, που προσπαθείτε να καμουφλάρετε μετά την καταδίκη της χρυσής αυγής στην Ελλάδα, το ΕΛΑΜ, και οι υμνητές του Χίτλερ, κατά εξωφρενικό τρόπο να κάνουν μαθήματα δημοκρατίας». Για τις εκλογές της ΤΑ είπε πως η μετάθεση συνιστά τεράστιο ρίσκο, καθώς θα προηγηθούν Προεδρικές και η μεταρρύθμιση θα εξαρτηθεί από ποιος θα αναδειχθεί στην εξουσία. Πρόσθεσε ότι η μετάθεση των εκλογών είναι πράξη ευθύνης για να προχωρήσει η μεταρρύθμιση, που είναι αδήριτη ανάγκη καθώς υπάρχουν τοπικές αρχές πολύ κοντά στο σημείο να οδηγηθούν σε στάση πληρωμών. Υπάρχουν δήμοι που δεν έχουν επάρκεια υπαλλήλων και δανείζονται, ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Βουλή μπορεί να αρχίσει ψηφίζοντας το νομικό πλαίσιο για τους επαρχιακούς οργανισμούς, Το ΑΚΕΛ ψηφίζει μεταρρύθμιση είπε και υπέμνησε την κ. Μαύρου και τη δουλειά που έκανε προεδρεύοντας της Επιτροπής Εσωτερικών στην προηγούμενη βουλευτική θητεία. Δεν είναι το καλύτερο να αναβάλλεις εκλογική διαδικασία, θα ήταν επίσης προβληματικό να διενεργηθούν εκλογές για δυόμισι χρόνια, συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστου Χρίστου αναφέρθηκε σε προσβολές από τον κ. Λουκαΐδη ενώ ο κ. Θεμιστοκλέους είπε πως ένιωσε μεγάλη ενόχληση επειδή ο πατέρας του και ο θείος του με άλλους Παχνιώτες πολέμησαν κατά του ναζισμού.

Από την πλευρά του ο κ. Λουκαϊδης ανέφερε πως είναι ευτυχές το γεγονός ότι θεωρούν προσβολή τα όσα ο ίδιος ανέφερε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου σημείωσε ως θετικό το γεγονός ότι η ολότητα των κομμάτων συμφωνεί για ψήφιση της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέχρι τέλος Νοεμβρίου, ευχήθηκε την ίδια ενότητα για τις άλλες μεταρρυθμιστικές νομοθεσίες. Χαρακτήρισε επίσης σημαντικό το γεγονός ότι πέρα από τη πολιτική δέσμευση των κομμάτων για την ΤΑ ψηφίστηκε άλλη μια μεταρρύθμιση με την οποία περιορίζονται κατά μία οι εκλογικές διαδικασίες και ότι με τον ίδιο εκλογικό κατάλογο θα διεξάγονται οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και των μελών του Ευρωκοινοβουλίου. Περαιτέρω ευχαρίστησε τα κόμματα για τις θέσεις τους για την ΤΑ και ειδικότερα τα κόμματα που ψήφισαν τη μετάθεση των εκλογών.

ΠΗΓΗ : ΚΥΠΕ

Share this post