Βολεύτηκαν στην Δ.Υ. οι τέσσερις συνεργάτιδες του Νίκου Αναστασιάδη

Βολεύτηκαν στην Δ.Υ. οι τέσσερις συνεργάτιδες του Νίκου Αναστασιάδη

Οι τέσσερις στενές συνεργάτιδες του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, που μετατράπηκαν μέσα σε μια νύκτα από συνεργάτιδες με αγορά υπηρεσιών σε εργαζόμενες αορίστου χρόνου, συνεχίζουν να εργάζονται στο Δημόσιο παρά την απόφαση της ολομέλειας της Βουλής να τις απολύσει, καθώς θεωρήθηκε η μονιμοποίησή τους ως ένα εξόφθαλμο και απροκάλυπτο βόλεμα ημετέρων στο Δημόσιο. Η εργοδότησή τους στη δημόσια υπηρεσία συνεχίζεται και παρά την πρόνοια που περιλήφθηκε στον κρατικό προϋπολογισμό του 2023 από το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών, που απαγορεύει την εργοδότησή τους στο Δημόσιο.

Εκτενές ρεπορτάζ της εφημερίδας  «Πολίτης» αναφέρει ότι  οι τέσσερις συνεργάτιδες του κ. Αναστασιάδη με την αποχώρησή του από το προεδρικό, την 1/3/2023, τοποθετήθηκαν στις ακόλουθες θέσεις:
  • Η αδελφότεκνη του κ. Αναστασιάδη έλαβε μετάθεση στο Υφυπουργείο Τουρισμού, όπως ήταν άλλωστε και η επιθυμία της. Διορίστηκε συνεργάτιδα του κ. Αναστασιάδη στο προεδρικό στις 11/3/2013. Προηγουμένως, ήταν συνεργάτιδα του κ. Αναστασιάδη στη Βουλή.
  • Η συνεργάτιδα του κ. Αναστασιάδη που χειριζόταν τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης στο προεδρικό τοποθετήθηκε στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών. Διορίστηκε συνεργάτιδα του κ. Αναστασιάδη στις 16/4/2013. Προηγουμένως εργαζόταν στον ΔΗΣΥ.
  • Οι δυο προσωπικές ιδιαιτέρες του κ. Αναστασιάδη, προς το παρόν, τοποθετήθηκαν στο Υπουργείο Οικονομικών (Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού). Διορίστηκαν στο προεδρικό, η μεν πρώτη στις 5/3/2013 και η δεύτερη στις 3/4/2013. Προηγουμένως, ήταν οι προσωπικές ιδιαιτέρες γραμματείς του κ. Αναστασιάδη στον ΔΗΣΥ.

Με δικαστικό διάταγμα

Η παραμονή των τεσσάρων συνεργάτιδων του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας στη δημόσια υπηρεσία επιτεύχθηκε με την έκδοση ενδιάμεσου δικαστικού διατάγματος. Ειδικότερα, μετά την αποτυχία του Προέδρου Αναστασιάδη να ακυρώσει στο Ανώτατο Δικαστήριο την απόφαση της Βουλής που τερμάτισε την απασχόληση των τεσσάρων συνεργάτιδών του από το Δημόσιο, με τη συμπερίληψη σχετικής πρόνοιας στον κρατικό προϋπολογισμό του 2022 κατόπιν εισήγησης της βουλεύτριας Ειρήνης Χαραλαμπίδου, στη Δικαιοσύνη προσέφυγαν οι ίδιες οι συνεργάτιδές του. Τον Νοέμβριο του 2022 κατέθεσαν αίτηση στο Δικαστήριο Εργατικών Διαφορών ζητώντας την έκδοση διατάγματος με το οποίο να κηρύσσεται παράνομος και αντισυνταγματικός ο τερματισμός της απασχόλησής τους στο Δημόσιο. Όπως ισχυρίζονται, η επίδικη απόφαση λήφθηκε «χωρίς εξουσία, καθ’ υπέρβαση της αρχής της διάκρισης των εξουσιών και κατά παράβαση του Συντάγματος και του Ευρωπαϊκού Δικαίου». Παράλληλα, διά των δικηγόρων τους ζήτησαν την έκδοση ενδιάμεσου διατάγματος με το οποίο να αναστέλλεται ο τερματισμός της απασχόλησής τους από το Δημόσιο μέχρι τις 15/4/2023, που αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου αναφορικά με το ζήτημα της νομιμότητας της απόλυσής τους.

Δεν έφερε ένσταση ο γενικός εισαγγελέας

Το ενδιάμεσο δικαστικό διάταγμα για να παραμείνουν οι τέσσερις συνεργάτιδες του Νίκου Αναστασιάδη στη δημόσια υπηρεσία εκδόθηκε με συνοπτικές διαδικασίες, καθώς ο γενικός εισαγγελέας δεν έφερε ένσταση στην έκδοσή του. Εν ολίγοις: Από τη μια, έχουμε έναν νόμο, τον κρατικό προϋπολογισμό του 2023, που απαγορεύει την εργοδότησή τους στο Δημόσιο και από την άλλη, έχουμε ένα ενδιάμεσο δικαστικό διάταγμα που επιτρέπει την εργοδότησή τους στο Δημόσιο.

Ο Κ. Πετρίδης μπλόκαρε την εργοδότησή τους αλλά….

Στον κρατικό προϋπολογισμό του 2023 που κατέθεσε ο τέως υπουργός Οικονομικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης και ψήφισε η ολομέλεια της Βουλής, τον περασμένο Δεκέμβριο, περιλαμβάνεται ειδική αναφορά στο κεφάλαιο «Πολιτικοί Διορισμοί» για τις τέσσερις συνεργάτιδες που απαγορεύει ρητά την εργοδότησή τους στο Δημόσιο. Συγκεκριμένα, η επίμαχη αναφορά προβλέπει επί λέξει: (…) Οι πιστώσεις κάτω από την υποομάδα 02001 («Πολιτικοί Διορισμοί») αποσκοπούν στην κάλυψη της αμοιβής των συμβούλων/συνεργατών του Προέδρου της Δημοκρατίας, των υπουργών, των υφυπουργών, του κυβερνητικού εκπροσώπου και του προέδρου της Βουλής, η απασχόληση των οποίων θα είναι για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και θα τερματίζεται με τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης ή την αποχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, των υπουργών, των υφυπουργών, του κυβερνητικού εκπροσώπου ή την αποχώρηση του προέδρου της Βουλής ή ενωρίτερα: Νοείται ότι, σύμβουλοι/συνεργάτες που λόγω της απασχόλησής τους αυτής έχουν για οποιονδήποτε λόγο μετατραπεί σε εργοδοτούμενους αορίστου ή ορισμένου χρόνου, ανεξάρτητα από τις διατάξεις του Νόμου Ν.70(Ι)/2016 ή οποιουδήποτε άλλου Νόμου, η απασχόλησή τους τερματίζεται το αργότερο με τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης ή την αποχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, των υπουργών….». Η συγκεκριμένη αναφορά στον νόμο του προϋπολογισμού είναι ξεκάθαρη: απαγορεύει την εργοδότηση των τεσσάρων συνεργάτιδων του κ. Αναστασιάδη στο Δημόσιο.

Καραμπινάτο βόλεμα

Όπως μας λέχθηκε χθες από το Υπουργείο Οικονομικών, πρόκειται για μοναδική περίπτωση στα χρονικά της Δημοκρατίας η μονιμοποίηση των τεσσάρων συνεργάτιδων του Νίκου Αναστασιάδη στη δημόσια υπηρεσία, καθώς είναι οι μόνες που προσλήφθηκαν κατόπιν πολιτικού διορισμού με συμβόλαια και μετετράπηκαν στη συνέχεια, σε εργοδοτούμενες αορίστου χρόνου στη δημόσια υπηρεσία.

Μηνιαίος μισθό άνω των €2.000

Οι τέσσερις συνεργάτιδες λάμβαναν και εξακολουθούν να λαμβάνουν τον μισθό που τους καθόρισε ο κ. Αναστασιάδης όταν τις εργοδότησε στο προεδρικό με συμβόλαια. Μισθός, ο οποίος από το 2013 αυξήθηκε σε μεγάλο βαθμό. Με βάση την κατάσταση αποδοχών εργοδοτουμένων που δηλώνονται στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η πρώτη σύμβουλος – αδελφότεκνη λαμβάνει σήμερα μηνιαίες μεικτές απολαβές ύψους €3.076, η δεύτερη σύμβουλος που χειριζόταν τους λογαριασμούς Κοινωνικής Δικτύωσης του Νίκου Αναστασιάδη λαμβάνει μηνιαίο μισθό €2.771 και οι υπόλοιπες δυο ιδιαιτέρες γραμματείς €2.580 τον μήνα. Εύλογα διερωτάται κανείς ποια άλλη γραμματέας (γραμματειακό προσωπικό) στο Δημόσιο λαμβάνει μισθό €2.580 τον μήνα.

Επιστολή Οδυσσέα στη Βουλή

 Ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης απέστειλε επιστολή στην πρόεδρο της Βουλής κ. Αννίτα Δημητρίου, ενημερώνοντάς την ότι παρά την απαγορευτική πρόνοια που περιλαμβάνεται στον κρατικό προϋπολογισμό του 2023 που ψήφισε η Βουλή, οι τέσσερις συνεργάτιδες του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας εξακολουθούν να εργάζονται στο Δημόσιο. Ο γενικός ελεγκτής ενημέρωσε επίσης την κ. Δημητρίου ότι η Βουλή κατηγορείται ενώπιον του Δικαστηρίου Εργατικών Διαφορών ότι δήθεν παραβίασε την αρχή της διάκρισης των εξουσιών, χωρίς να είναι παρούσα για να υπερασπιστεί τις αποφάσεις της, με την επισήμανση, μάλιστα, ότι η Νομική Υπηρεσία και κατ’ επέκταση ο γενικός εισαγγελέας συμφωνεί με τις θέσεις που προτάσσουν οι δικηγόροι των τεσσάρων συνεργάτιδων του Νίκου Αναστασιάδη. «Θεωρήσαμε αναγκαίο να σας ενημερώσουμε ώστε η Βουλή να αποφασίσει για τυχόν ενέργειες ήθελε κρίνει αναγκαίες ή κατάλληλες», αναφέρει στην κατακλείδα της επιστολής του ο κ. Μιχαηλίδης.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Share this post