Βαθύτατη θλίψη Πατριαρχείου Αλεξανδρείας για το Πατριαρχείο Μόσχας

Βαθύτατη θλίψη Πατριαρχείου Αλεξανδρείας για το Πατριαρχείο Μόσχας

Πατριάρχης Αλεξανδρείας & πάσης Αφρικής Θεόδωρος : «Παντού ειρήνη, γαλάζιες θάλασσες, ειρηνικές και ασφαλείς»

Τη βαθύτατη θλίψη του εκφράζει το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας με ανακοίνωση, που εξέδωσε με αφορμή τη σύσταση εξαρχίας στα όρια της δικαιοδοσίας του από το Πατριαρχείο της Ρωσίας.

Όπως επισημαίνει μάλιστα το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, θα συνεχίσει να επιτελεί το ποιμαντικό του καθήκον, διευκρινίζοντας συγχρόνως πως θα επανέλθει και πάλι στο παραπάνω ζήτημα μέσα από τη συνεδρία της Συνόδου, παίρνοντας παράλληλα και τις ανάλογες αποφάσεις.

Ακολουθεί ολόκληρο το ανακοινωθέν του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας

“Το παλαίφατο Πατριαρχείο της Αλεξανδρείας εκφράζει βαθύτατη θλίψη για τη συνοδική απόφαση του Πατριαρχείου Ρωσίας περί συστάσεως Εξαρχίας στα κανονικά όρια της δικαιοδοσίας της Παλαίφατης Εκκλησίας της Αλεξανδρείας, μια απόφαση η οποία ελήφθη εν μέσω των εορτών της Χριστού Γεννήσεως και της θείας Επιφανείας, κατά τις οποίες προβάλλεται ο Βασιλεύς της Ειρήνης Χριστός.

Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας θα συνεχίσει να επιτελεί το ποιμαντικό του καθήκον απέναντι στο εμπιστευθέν υπό του Κυρίου ποίμνιό του, υπαγόμενο στις πνευματικές παρακαταθήκες των μεγάλων Ελλήνων Πατέρων της Εκκλησίας, οι οποίοι, κατά τον σύγχρονο Ρώσο Θεολόγο αείμνηστο π. Γεώργιο Φλωρόφσκυ, άφησαν ανεξίτηλη την σφραγίδα στην Ορθόδοξη Θεολογία και Εκκλησία.

Η απόφαση του Πατριαρχείου Ρωσίας, θα συζητηθεί σε επικείμενη συνεδρία της Συνόδου του ημετέρου Πατριαρχείου, οπότε και θα ληφθούν σχετικές αποφάσεις.

Εν τοις Πατριαρχείοις, τη 30η Δεκεμβρίου 2021

Εκ της Αρχιγραμματείας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου”.

Η Δοξολογία και η κοπή της Βασιλόπιτας στην Αλεξάνδρεια

«Παντού ειρήνη, γαλάζιες θάλασσες, ειρηνικές και ασφαλείς». Την ευχή αυτή έδωσε για το νέο έτος 2022 ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος, τελώντας την καθιερωμένη επίσημη δοξολογία στον Καθεδρικό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, παρουσία του Πατριαρχικού Επιτρόπου, μητροπολίτου Ναυκράτιδος Νάρκισσου, του επισκόπου Βαβυλώνος Θεοδώρου και του επισκόπου Ταμιάθεως Γερμανού.

«Με πολλές ευχές, πολλή αγάπη, πολλή ειρήνη και πολλή μακροθυμία του Κυρίου μας, να μάς επισκιάσει το 2022», επισήμανε ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος.

Καλωσορίζοντας μάλιστα τον εκπρόσωπο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, πλοίαρχο Κωνσταντίνο Βαρουξή, που αποτελεί τον σύνδεσμο με το αιγυπτιακό πολεμικό ναυτικό, ο Πατριάρχης Θεόδωρος τόνισε στην ομιλία του τη φιλία των δύο χωρών, της Αιγύπτου και της Ελλάδας.

«Ειρηνική να είναι η παρουσία σας», είπε χαρακτηριστικά, «αλλά πάνω από όλα ειρηνικά να είναι τα νερά που περιλούζουν τις πατρίδες μας: και την Κύπρο μας και την Ελλάδα μας και την Αίγυπτό μας, αλλά και όλους εις την Μέση Ανατολή, όλες τις χώρες», επισήμανε, καταλήγοντας «ζει Κύριος ο Θεός που ορίζει τα σύνορα και τις τύχες των ανθρώπων».

Παράλληλα, απευθυνόμενος στον παρεβρισκόμενο εκπρόσωπο της ελληνικής κοινότητας Αλεξανδρείας, τον γενικό γραμματέα του πρεσβυγενούς οργανισμού Δημήτρη Κάβουρα, ο Προκαθήμενος του Παλαίφατου Δευτερόθρονου Πατριαρχείου ευχήθηκε «χρόνια πολλά στην Κοινότητα και σε όλη την παροικία».

Ακολούθησε η κοπή της πατροπαράδοτης αγιοβασιλόπιτας στο αρχονταρίκι του ελληνορθόδοξου ναού, παρουσία και του Μητροπολίτου Αξώμης Δανιήλ, του κλήρου και πολύ κόσμου.

Share this post