Βαρθολομαίος: Δεν μπορούμε ποτέ να εγκρίνουμε τη χρήση βίας για την επιδίωξη ειρήνης

Βαρθολομαίος: Δεν μπορούμε ποτέ να εγκρίνουμε τη χρήση βίας για την επιδίωξη ειρήνης

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος , σε γραπτή δήλωση για τα γεγονότα στην Μέση Ανατολή, τονίζει: “Ενώ πολλοί θεωρούν τη βία ως απαραίτητο μέσο επίλυσης διαφορών, δεν μπορούμε ποτέ να τη δούμε ως μέρος της καλής δημιουργίας του Θεού, ούτε μπορούμε ποτέ να εγκρίνουμε τη χρήση βίας για την επιδίωξη ειρήνης”.

Αυτούσια η δήλωση αναφέρει:

“Είμαστε βαθιά θλιμμένοι από τα νέα που έρχονται από την ταλαίπωρη Μέση Ανατολή. Θρηνούμε τις ψυχές που αφαιρέθηκαν κατά τη διάρκεια των πρόσφατων τραγικών γεγονότων. Η αγκαλιά του Θεού να παρηγορεί τις θλιμμένες οικογένειες. Οι σκέψεις και οι προσευχές μας αφορούν ιδιαίτερα τους πολίτες, οι οποίοι βιώνουν οδυνηρές στιγμές αγωνίας, τρομοκρατημένοι από τον απόκοσμο ήχο των σειρήνων και την επικείμενη απειλή των εκρήξεων, και ιδιαίτερα με όλα τα αθώα παιδιά, που αξίζουν να μεγαλώσουν σε μια αληθινή «Γη της Επαγγελίας» της ειρήνης και της ευημερίας.

Μέσα στο θυμό και την καταστροφή, μέσα στο κακό και την πικρία, τα ανθρώπινα όντα μπαίνουν εύκολα στον πειρασμό να σκεφτούν και να ενεργήσουν βίαια. Ενώ πολλοί θεωρούν τη βία ως απαραίτητο μέσο επίλυσης διαφορών, δεν μπορούμε ποτέ να τη δούμε ως μέρος της καλής δημιουργίας του Θεού, ούτε μπορούμε ποτέ να εγκρίνουμε τη χρήση βίας για την επιδίωξη ειρήνης. Αντίθετα, πρέπει να κοιτάξουμε πίσω στο «καλό» που δημιούργησε πρώτα ο Θεός και στην τέλεια ειρήνη στην οποία επιθυμεί να πάμε, προτρέποντας μαζί με τον Ψαλμωδό: «Φύγε από το κακό και κάνε το καλό. Αναζητήστε την ειρήνη και επιδιώξτε την» (Ψαλμός 34:14). Άλλωστε ο αγώνας για την ειρήνη δεν είναι μόνο θεία εντολή, αλλά και παγκόσμια αξία και ουσιαστική προϋπόθεση για τον σεβασμό και την προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας”.

ΦΩΤΟ: Ν. Παπαχρήστου

Share this post