Τσαβούσογλου: Το Fatih άρχισε γεώτρηση

Τσαβούσογλου: Το Fatih άρχισε γεώτρηση

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών , Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επιβεβαίωσε ότι το γεωτρύπανο Fatih (Πορθητής) ξεκίνησε γεώτρηση δυτικά της Κύπρου και ότι στην περιοχή έρχεται και δεύτερο γεωτρύπανο.

Σε συνέντευξη στο πρακτορείο «Ανατολού» ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε: «Παλαιότερα κάναμε μόνο σεισμικές έρευνες, γιατί δεν είχαμε γεωτρύπανο. Τώρα το γεωτρύπανό μας ξεκίνησε αμέσως γεώτρηση δυτικά της Κύπρου. Τώρα και το δεύτερο μας γεωτρύπανο, που θα πήγαινε στη Μαύρη Θάλασσα, πάει σε εκείνη την περιοχή».

Αναφορικά με τα εντάλματα σύλληψης των μελών του πληρώματος του πλοίου-γεωτρύπανου Fatih, ο κ. Τσαβούσογλου τόνισε: «Δεν είναι δυνατόν εμείς να αποδεχτούμε τη σύλληψη πολιτών μας από την ε/κ πλευρά».
Σε ερώτηση, εάν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την Ανατολική Μεσόγειο, ο Τσαβούσογλου απάντησε :  “κατά την άποψή μου δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, όλα θα μπουν στη θέση τους”.

Όπως είπε, μια συμφωνία για το φυσικό αέριο δεν σημαίνει ‘αναγνώριση’ και έδωσε το παράδειγμα της Ταϊβάν, την οποία όπως είπε «δεν την αναγνωρίζουν όλοι αλλά όλοι κάνουν εμπόριο και συμφωνίες μαζί της».
Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι καμιά συμφωνία, στην οποία δεν συμμετέχει και η Τουρκία δεν ισχύει. «Και εμείς είμαστε στη Μεσόγειο και έχουμε ενημερώσει τα Ηνωμένα Έθνη για τα χωρικά μας ύδατα», είπε, υποστηρίζοντας ότι «αυτό που έκανε η Τουρκία είναι εργασίες έρευνας και γεώτρησης στη δική υφαλοκρηπίδα και τις περιοχές που οι Τ/κ έχουν ‘αδειοδοτήσει’ την τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου», ανέφερε.

Όπως υποστήριξε, με την αποστολή του γεωτρύπανού τους, η ε/κ πλευρά “πανικοβλήθηκε”. «Στην αρχή υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις κι εμείς απαντήσαμε. Αλλά πέραν από αυτό ενημερώσαμε όλους. Για παράδειγμα μετά που ενημερώσαμε τη Βρετανία αυτή την περιοχή την θεωρούν ως αμφισβητούμενη περιοχή. Αν δούμε τη δήλωση των ΗΠΑ βλέπουμε ότι είναι ισορροπημένη σε σχέση με την ανακοίνωση της ΕΕ. Εμείς έχουμε στείλει επιστολή σε όλα τα Υπουργεία Εξωτερικών των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και τα ΥΠΕΞ των μελών της ΕΕ και την Μογκερίνι αναφέροντας τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τ/κ μέσα στο νομικό πλαίσιο. Επιπλέον και εδώ το Υπουργείο Εξωτερικών μας καλώντας τους Πρέσβεις των χωρών αυτών εδώ (στην Άγκυρα) τους ενημέρωσε με τον ίδιο τρόπο και επηρεάστηκαν πολύ. Επειδή μιλάνε χωρίς να ξέρουν και αμέσως μέσα στη ΕΕ με την αντίληψη της αλληλεγγύης παίρνουν θέση», ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
Ο κ. Τσαβούσογλου είπε  ότι πολλές φορές είχαν προειδοποιήσει την ΕΕ καλώντας την να λύσει το θέμα, διαφορετικά η Τουρκία θα έκανε κίνηση. «Εμείς σε αυτό το θέμα είμαστε αποφασισμένοι και όλοι είδαν την αποφασιστικότητά μας», δήλωσε.

Σε ερώτηση, εάν η Ρωσία έχει πάρει θέση σε αυτό το θέμα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι μέχρι τώρα δεν είδαν καμιά δήλωση της Ρωσίας, αλλά έχουν ενημερώσει και τους Ρώσους για τη θέση τους.

Share this post