Τρεις συλλήψεις για του κατασκοπευτικού βαν

Τρεις συλλήψεις για του κατασκοπευτικού βαν

Οδηγούνται σήμερα ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας τρεις Ελληνοκύπριοι, εκ των οποίων η μια γυναίκα, που συνελήφθησαν χθες για την υπόθεση του κατασκοπευτικού βαν. Και οι τρεις φέρονται να είναι υπάλληλοι εταιρειών ισραηλινών συμφερόντων. Εναντίον τους διερευνώνται συνολικά δεκατρείς κατηγορίες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της η Αστυνομία φέρεται να εξασφάλισε εντάλματα σύλληψης εναντίον και των δύο Ισραηλινών ιδιοκτητών των εταιρειών.
Συγκεκριμένα, τα αδικήματα, που διερευνώνται εναντίον των συλληφθέντων, αφορούν την συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, αδικήματα κατά παράβαση του Περί της Προστασίας του Απορρήτου της Ιδιωτικής Επικοινωνίας Νόμος, αδικήματα κατά παράβαση του Περί της Προστασίας των Φυσικών Προσώπων Έναντι της επεξεργασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Εξασφάλισης εγγραφής με ψευδείς παραστάσεις και αδικήματα κατά παράβαση του Περί Ραδιοεπικοινωνιών Νόμου.
Την υπόθεση χειρίζεται αποκλειστικά το ΤΑΕ Αρχηγείου, το οποίο έφτασε στην σύλληψη των τριών ατόμων χωρίς όμως να δοθούν επιπλέον πληροφορίες για τα στοιχεία που προέκυψαν εναντίον τους.
Με βάση την φύση της υπόθεσης και τα όσα ακούστηκαν περί παρακολουθήσεων ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η κατηγορία περί επεξεργασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, αλλά και τα στοιχεία που θα προσκομιστούν από πλευράς Αστυνομίας.

Σύμφωνα με τον “Φιλελεύθερο” οι συλληφθέντες είναι  δύο άντρες ηλικίας 30 και 35 ετών της εταιρείας WS Wispear, ιδιοκτησίας του Ταλ Ντίλιαν και της διευθύντριας της εταιρείας NCIS, ιδιοκτησίας του Σιαχάκ Άβνι. Για τρεις Ισραηλινούς, που σχετίζονται με τις δύο εταιρείες, έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης για να διερευνηθούν τα ίδια αδικήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», κατά το ανακριτικό έργο στο ΤΑΕ Αρχηγείου προέκυψαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία υπάρχει εμπλοκή σε παρακολουθήσεις στη διακίνηση επιβατών στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Με τα μέσα παρακολούθησης που διέθεταν, φέρονται να πέτυχαν πρόσβαση ακόμα και στα κινητά τηλέφωνα των επιβατών που διακινούνταν από και προς την Κύπρο.
Σημειώνεται ότι στο πρόσφατο παρελθόν οι δύο εταιρείες με ανακοινώσεις τους υποστήριξαν ότι δεν εμπλέκονται σε κατασκοπεία στην Κύπρο.
Μάλιστα, ο Ντίλιαν έκανε λόγο για κυνήγι μαγισσών εναντίον του ιδίου προσωπικά, όσο και της εταιρείας του. Όσον αφορά στον Άβνι (της NCIS) εκτός από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες στο νησί είναι και πρόεδρος του σωματείου «Εβραϊκή Κοινότητα Κύπρου» από το 2014, ενώ απέκτησε και κυπριακό διαβατήριο το 2015 ως επενδυτής.

Share this post