Τραγωδία από την καταστροφική πυρκαγιά στον Αρακαπά με τέσσερις νεκρούς και άλλες καταστροφές

Τραγωδία από την καταστροφική πυρκαγιά στον Αρακαπά με τέσσερις νεκρούς και άλλες καταστροφές

Η καταστροφικότερη πυρκαγιά στην ιστορία  της Κυπριακής Δημοκρατίας.-Με τη βοήθεια  drones χαρτογραφήθηκε η περίμετρος της πύρηνης λαίλαπας  των 35 χιλιομέτρων.

Τέσσερεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την καταστροφική πυρκαγιά, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής, ο οποίος είπε ακόμα ότι τα πτητικά μέσα από την Ελλάδα και το Ισραήλ θα επιχειρήσουν σήμερα στις 2μμ για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Κέντρο Διαχείρισης στη Βαβατσινιά, ο κ. Νουρής είπε, μεταξύ άλλων, ότι «βιώνουμε την καταστροφικότερη πυρκαγιά από καταβολής της Κυπριακής Δημοκρατίας τόσο σε υλικές ζημιές όσο και, δυστυχώς, σε ανθρώπινα θύματα”.

Οι εθελοντές της Πολιτικής Άμυνας έχουν εντόπισαν  σήμερα τέσσερα απανθρακωμένα πτώματα σε ορεινή περιοχή έξω από το χωριό Οδού.

“Ταυτίζονται οι πληροφορίες ότι ενδεχόμενα να πρόκειται για τους τέσσερεις Αιγύπτιους, που από χθες αργά το απόγευμα αναζητούσαμε με διάφορα συνεργεία και πολλές προσπάθειες.Υπάρχει αυτή τη στιγμή πλήρης κινητοποίηση, έχει αποκλειστεί ο χώρος, μεταβαίνουν ιατροδικαστές για να υπάρξει ταυτοποίηση», σημείωσε ο κ Νουρής.

Πρόσθεσε ότι «έγινε μια τεράστια προσπάθεια από χθες στις 10 το βράδυ. Είχαμε με τη βοήθεια των drones χαρτογραφήσει την περίμετρο της πυρκαγιάς, των 35 χιλιομέτρων, έγινε ένας εντοπισμός των διαφόρων εστιών σε εξέλιξη, όλο το βράδυ οι επίγειες δυνάμεις επιχείρησαν και οφείλω να πω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ και συγχαρητήρια σε όλους που μπόρεσαν μέχρι τα ξημερώματα να περιορίσουμε όλες εκείνες τις εστίες που θεωρούσαμε ότι θα μπορούσαν να προκαλέσουν αναζωπύρωση. Έμειναν δύο μεγάλες εστίες, οι οποίες γεωγραφικά βρίσκονται μεταξύ των χωριών Βαβατσινιάς και Οδού και από τις 5.30 το πρωί επιχειρούν τα δέκα πτητικά μέσα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όλη η προσπάθεια έχει επικεντρωθεί στον συγκεκριμένο χώρο.

Η εκτίμηση της κατάστασης μάς επιτρέπει να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, όμως, οι καιρικές συνθήκες όσο προχωρά η μέρα από πλευράς ανέμων δεν είναι υπέρ μας. Παρά ταύτα, αυτή την ώρα είμαστε σε μια ικανοποιητική κατάσταση και θέλω να ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε αυτό το εξαιρετικά δύσκολο έργο που εκτυλίσσεται από χθες».

Ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι με οδηγίες του «τα κλιμάκια της Πολιτικής Άμυνας, λειτουργώντας με ασφάλεια έχουν ξεκινήσει μια αριθμητική καταγραφή των ζημιών σε πρώτη φάση. Θα έχουμε αυτή την εκτίμηση σήμερα στα χωριά Ακαπνού, Οδού, Αρακαπά και όπου αλλού έχουμε πρόβλημα. Έχουμε μεταφέρει τα 36 άτομα που έχρηζαν στέγασης, σε ξενοδοχεία της Λευκωσίας. Έχουμε δώσει μέριμνα φαγητού και νερού στη Μελίνη, που είναι το μόνο χωριό που αιτήθηκε. Γίνεται, με ανάληψη πρωτοβουλίας της Πολιτικής Άμυνας, διαδικασία για τα πληρώματα των αεροσκαφών από την Ελλάδα και αυτά που θα έρθουν από το Ισραήλ για να υπάρξει ο κατάλληλος συντονισμός για να αρχίσει η επιχείρηση των συγκεκριμένων αεροσκαφών το μεσημέρι και, γενικά, είμαστε σε μια πλήρη κινητοποίηση, όλες οι Υπηρεσίες του κράτους, σε απόλυτο συντονισμό, διότι πολύ απλά δεν περισσεύει κανείς σε αυτή την τεράστια προσπάθεια».

Ακολούθως ο κ. Νουρής απηύθυνε έκκληση προς τους εθελοντές, σημειώνοντας ότι «υπάρχει μια συγκινητική προσπάθεια και πρόθεση να βοηθήσουν. Έχουμε οργανώσει Κέντρο στη Σκαρίνου υπό τον Επίτροπο Εθελοντισμού. Η βοήθεια είναι υπερπολύτιμη, αλλά την ίδια ώρα είναι και η ζωή και η ασφάλεια τους, για αυτό δεν θέλουμε διάσπαρτες ομάδες, αλλά να βρίσκονται κάτω από τον συντονισμό της Πολιτικής Άμυνας.

H Ελλάδα, όπως γνωστοποίησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, έστειλε δύο Canadair CL-415.

 

https://twitter.com/nhardalias/status/1411600375803695104?s=20

 

 

 Ανακρίνεται ένα άτομο για τη μεγάλη φωτιά 

Επιπρόσθετα τηλέφωνα για βοήθεια προς τους πυρόπληκτους

Για συνεισφορά βοήθειας προς τους πυρόπληκτους, το κοινό μπορεί να απευθύνεται στο Συντονιστικό Κέντρο στη Σκαρίνου, στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης (Αγίου Λουκά, 7731, Σκαρίνου).

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 24322020, 99409881, 99610196, 22403457

Email: [email protected]

 

Ισραήλ: Στέλνει δύο πυροσβεστικές μοίρες 

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Naftali Bennett, μέσα από ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ενημέρωσε ότι θα σταλεί στην Κύπρο και επίγεια βοήθεια, συγκεκριμένα έγραψε: «Συμφώνησα να στείλω δύο πυροσβεστικές μοίρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αύριο το πρωί και να βοηθήσω τις κυπριακές και διεθνείς δυνάμεις στις προσπάθειες πυρόσβεσης, σε συντονισμό με το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας και το Υπουργείο Εξωτερικών».

 Ακιντζί: Καίγεται το νησί μας, οι πνεύμονες μας

«Δεν έχει σημασία αν η φωτιά είναι στο βορρά ή στο νότο. Καίγεται το νησί μας, οι πνεύμονες μας. Καίγεται τόσο η κληρονομιά μας όσο και το μέλλον των νέων γενεών», αναφέρει σε σχετικό μήνυμα του ο τέως ηγέτης των τκ Μουσταφά Ακιντζί.

Ο τέως τκ ηγέτης προσθέτει τα εξής: «Πρέπει να διασφαλιστεί κάθε είδους συνεργασία και αλληλεγγύη για την κατάσβεση της φωτιάς στην Λεμεσό, η οποία φαίνεται να είναι πολύ μεγάλη. Εύχομαι αυτή η μεγάλη καταστροφή να ξεπεραστεί με τη μικρότερη δυνατή ζημιά».

Αυτόπτης μάρτυρας: «Δεν έχω ξανά δει τέτοιο πράγμα»

Αυτόπτης μάρτυρας ο οποίος βρέθηκε στην κοινότητα Οδού μίλησε στο 24News, «Ήταν τραγική η κατάσταση, φλεγόταν ολόκληρη η Οδού. Δεν έχω ξανά δει τέτοιο πράγμα, δεν μπορώ να σας το περιγράψω. Ευτυχώς σώθηκαν οι κατοικίες. Όπου γύριζα το βλέμμα μου παντού αντίκριζα την φωτιά».

Εικόνα από το χωριό Ορά. 

Πρόταση παροχής βοήθειας από τον Τατάρ στον Πρόεδρο Αναστασιαδη

Σύμφωνα με το τ/κ πρακτορείο ειδήσεων ο Τουρκοκύπριος , Έρσιν Τατάρ, επικοινώνησε με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συμβάλλει η κοινότητα του στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς στη Λεμεσό. Ο κ. Αναστασιάδης απάντησε ότι θα αξιολογηθεί η προσφορά βοήθειας της τ/κ πλευράς.

Αστυνομία: Οι δρόμοι που πρέπει να αποφύγει το κοινό 

Στις εγκαταστάσεις της ΕΜΑΚ λειτουργεί Κέντρο Επιχειρήσεων και καλείται το κοινό ΜΟΝΟ σε περιπτώσεις ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ που αφορούν είτε οδηγίες για αποφυγή των σημείων της πυρκαγιάς, είτε για πληροφορίες που αφορούν τυχόν εγκλωβισμένα πρόσωπα, να επικοινωνεί με τα τηλ 24804373 – 24804374 τα οποια χειρίζεται η Αστυνομία.

Επίσης, προτρέπεται το κοινό να αποφεύγει τους δρόμους Οδού – Μελίνης, Λεύκαρα – Βαβατσινιάς, Παρεκκλησιάς – Κελλάκι, Ακρούντας – Διερώνας , Χοιροκοιτίας – Βάβλας, Φαρμακά – Οδού.

Σε ανάρτηση του στο Twitter ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού αναφέρει ότι «Αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ μεταβαίνει στην περιοχή που εκδηλώθηκαν οι πυρκαγιές. Τα στελέχη και τα μέλη του ΑΚΕΛ είμαστε στη διάθεση των κρατικών υπηρεσιών για να βοηθήσουμε όπως μπορούμε στην αντιμετώπιση της κατάστασης».

Share this post