Τον Νοέμβριο στην Αίγυπτο 3μερής Σύνοδος Κορυφής

Τον Νοέμβριο στην Αίγυπτο 3μερής Σύνοδος Κορυφής

Την σημασία μετεξέλιξης του Φόρουμ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου για το Φυσικό Αέριο σε έναν διεθνή οργανισμό για θέματα ενέργειας, επεσήμαναν , σύμφωνα με πληροφορίες , οι υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου και της Αιγύπτου, Νίκος Χριστοδουλίδης και Sameh Hassan Shoukry, στην χθεσινή συνάντηση τους στην Λευκωσία.
Επίσης, συμφώνησαν για την επέκταση της τριμερούς συνεργασίας Κύπρου- Ελλάδας- Αιγύπτου με άλλα κράτη της περιοχής επί συγκεκριμένης θεματολογίας.
Επιπλέον συμφωνήθηκε η πραγματοποίηση επιχειρηματικού φόρουμ στην Αίγυπτο για να διερευνηθούν οι επενδυτικές προοπτικές για Κύπριους επιχειρηματίες σε σχέση με έργα στο κανάλι του Σουέζ και στη νέα διοικητική πρωτεύουσα της Αιγύπτου.
Συζητήθηκαν ακόμα εν εκτάσει οι προκλήσεις της Ανατολικής Μεσογείου σε συνδυασμό με τα όσα συμβαίνουν στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και άλλες περιφερειακές κρίσεις, όπως στη Λιβύη, στο Σουδάν και στη Συρία.

 


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Υπουργός Εξωτερικών της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου κ. Sameh Hassan Shοukry (ΦΩΤΟ Στ.Ιωαννίδης)

Τέλος, συμφωνήθηκε ότι η Κύπρος θα θέσει στην ΕΕ τα θέματα τρομοκρατίας στην περιοχή, καθώς και την ανάγκη μιας αναβαθμισμένης και πιο ολιστικής προσέγγισης από πλευράς ΕΕ σε σχέση με την Αίγυπτο, λαμβάνοντας υπόψη τον ρόλο της στην περιοχή και ειδικότερα τον τρόπο, με τον οποίο αντιμετωπίζει υφιστάμενες προκλήσεις, όπως για παράδειγμα το θέμα της μετανάστευσης.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου ανακοίνωσε ότι τον Νοέμβριο θα γίνει στην Αίγυπτο, η επόμενη τριμερής σύνοδος κορυφής Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου.
Ο Αιγύπτιος υπουργό Εξωτερικών Sameh Hassan Shoukry έγινε δεκτός από τον πρόεδρο Αναστασιάδη.
Ο κ.Προδρόμου είπε πως ήταν μια πολύ θετική και παραγωγική συνάντηση με τον ΥΠΕΞ της Αιγύπτου, ο οποίος μετέφερε τους χαιρετισμούς και τις ευχές για ανάρρωση, του Αιγύπτιου προέδρου, στον Πρόεδρο Αναστασιάδη.
«Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη στενή μας σχέση, ο πρόεδρος ενημέρωσε για τα όσα προκλητικά, δυστυχώς, συνεχίζει η Τουρκία στην περιοχή μας, έγινε ανασκόπηση της πορείας των πραγμάτων όσων αφορά τις Κυπρο-αιγυπτιακές σχέσεις, αλλά και την τριμερή», συμπλήρωσε.

ΦΩΤΟ: Στ. Ιωαννίδης

Κατά τη συνάντηση δήλωσε ο κ. Προδρόμου «υπήρξε επανάληψη της υποστήριξης της Αιγύπτου προς την κυπριακή πλευρά, τόσο για τα κυριαρχικά δικαιώματα και το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και η ευχή, να υπάρξει πραγματική διάθεση και να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, για να έχουμε μια λύση του Κυπριακού».
Ο κ.Shoukry ενημέρωσε τον Νίκο Αναστασιάδη για την πρόοδο του ενεργειακού φόρουμ, του οποίου την πρωτοβουλία έχει η Αίγυπτος και πρόσθεσε ότι «θα ακολουθήσουν τα επόμενα βήματα στη συνεργασία που υπάρχει ανάμεσα στις δυο χώρες μας».

Share this post