Το Υπουργείου Υγείας επιχείρισε να απαντήση στην εφημερίδα “Καθημερινή” για τον Κορωνοϊό

Το Υπουργείου Υγείας επιχείρισε να απαντήση στην εφημερίδα “Καθημερινή” για τον Κορωνοϊό

Με μια μακροσκελή ανακοίνωσή του το Υπουργείο Υγείας αντέδρασε στο δημοσίευμα της ηλεκτρονικής «Κ» για τα ερωτηματικά που έχουν δημιουργηθεί, και εντός της ιατρικής κοινότητας, για τα επίπεδα ελέγχου ύποπτων περιστατικών του κορωνοϊού. Δημοσίευμα, που εκτός των άλλων φιλοξένησε και δηλώσεις του προέδρου του ΠΙΣ οι οποίες χωρίς να αμφισβητούν τα μέτρα που έχουν ληφθεί ουσιαστικά απέβλεπαν στην ενίσχυσή τους.
Ο Πέτρος Αγαθαγγέλου σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην «Κ» υποστήριξε την αναγκαιότητα ενίσχυσης του πλαισίου ελέγχων και για άτομα τα οποία έρχονται σε επαφή με πρόσωπα τα οποία έχουν εκδηλώσει συμπτώματα τα οποία κρίνονται ύποπτα και ελέγχονται εργαστηριακά. Αφορμή για τις απόψεις που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΙΣ υπήρξε ο χειρισμός του τελευταίου περιστατικού όπου οι αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες επέτρεψαν σε 20 περίπου επιβάτες που ήλθαν σε επαφή με το ύποπτο κρούσμα να αναχωρήσουν από το αεροδρόμιο προτού ολοκληρωθεί η ανάλυση του ύποπτου κρούσματος από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής.
Τι λέει στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο Υγείας
Σε συνέχεια ψεσινού δημοσιεύματος στην ιστοσελίδα «Η Καθημερινή», με τίτλο «Ερωτηματικά και φωνές για κενά στους ελέγχους για κορωνοϊό», στο οποίο φιλοξενούνται δηλώσεις του Προέδρου του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου και επικρίνονται και αμφισβητούνται οι διαδικασίες που ακολουθούνται για τον χειρισμό των ατόμων που ήταν σε στενή επαφή με άτομο που παρουσιάζει συμπτωματολογία που ομοιάζει με εκείνη του κορωνοϊού, το Υπουργείο Υγείας διευκρινίζει εκ νέου ότι:
1. τα πρωτόκολλα που εφαρμόστηκαν στις περιπτώσεις που προέκυψε ανάγκη είναι τα ενδεδειγμένα και στη βάση των οδηγιών που εκδίδει για όλα τα κράτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC),
2. από την πρώτη στιγμή, εφαρμόζονται κατά γράμμα τα πιο αυστηρά πρωτόκολλα σύμφωνα με τον ΠΟΥ και το ECDC, με γνώμονα την προστασία των πολιτών και τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, και
3. έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες σε συνεργασία και συντονισμό με τα αρμόδια κρατικά Τμήματα και τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς για να διασφαλιστεί ότι τηρούνται επακριβώς οι διαδικασίες.
Την ώρα που άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, αλλά και η ίδια η Κίνα, έχουν συγχαρεί τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας για τα μέτρα που έλαβαν για την αντιμετώπιση των περιστατικών αυτών, και δεδομένου ότι πρόκειται για σοβαρό ζήτημα δημόσιας υγείας, είναι λυπηρό και απογοητευτικό να αναπτύσσεται εκ των έσω μια προσπάθεια πρόκλησης πανικού στους πολίτες, που στο τέλος της ημέρας πλήττει και την εικόνα της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διεθνές επίπεδο. Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν τη θέση τους και τη βαρύτητα που έχει η οποιαδήποτε τοποθέτησή τους και να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί όταν την εκφράζουν δημόσια.

Το τελευταίο περιστατικό που αρχικά θεωρήθηκε ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού, σε συνδυασμό με τον τρόπο διαχείρισης των προσώπων με εγγύτητα στον επιβάτη που παρουσίαζε συμπτώματα του ιού, έχει δημιουργήσει πληθώρα ερωτηματικών για τα πρωτόκολλα που ακολουθούνται, στο κομμάτι ελέγχων στην Κύπρο. Η απόφαση των αρχών, που διαχειρίζονται ύποπτα περιστατικά, όπως το πρόσφατο, να επιτρέψουν την αναχώρηση των υπολοίπων προσώπων που επέβαιναν στο αεροσκάφος, προτού ολοκληρωθούν οι εργαστηριακές αναλύσεις έχει προκαλέσει εύλογες απορίες.
Οι απόψεις που εκφράζονται, ακόμα και από μέλη της ιατρικής κοινότητας της Κύπρου, είναι έντονα επικριτικές και εστιάζουν κυρίως στο ενδεχόμενες προεκτάσεις εάν το ύποπτο, αρχικά, περιστατικό αποδεικνυόταν από τις εξετάσεις που έγιναν, πως είχε προσβληθεί από τον ιό. Οι ενστάσεις τις ιατρικής κοινότητας ξεκινούν από το γεγονός ότι οι αρμόδιες αρχές δεν έλαβαν υπόψη τους, στο χειρισμό του όλου περιστατικού, το ενδεχόμενο οι αναλύσεις να μην ήταν αρνητικές και ως εκ τούτου να υπήρχε σοβαρός κίνδυνος κάποιοι από τους επιβάτες του αεροπλάνου να είχαν προσβληθεί από τον ιό και να μη βρισκόντουσαν σε ελεγχόμενο περιβάλλον. Οι προβληματισμοί που έχουν δημιουργηθεί εξωτερικεύονται υπό την μορφή ερωτηματικών με πιο βασική απορία, γιατί ένας αριθμός επιβατών δεν κρατήθηκε σε ελεγχόμενο περιβάλλον μέχρι να διαπιστωθεί με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο, η σοβαρότητα του περιστατικού.
Οι απόψεις που εκφράζονται, ακόμα και από μέλη της ιατρικής κοινότητας της Κύπρου, είναι έντονα επικριτικές
Ο ΠΙΣ
Σειρά ερωτημάτων για την διαχείριση ύποπτων περιστατικών διατυπώνει και ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος. Ο πρόεδρος του ΠΙΣ Πέτρος Αγαθαγγέλου μετέφερε στην «Κ» τον προβληματισμό του, από τα γεγονότα που διαδραματίσθηκαν στο αεροδρόμιο Λάρνακας μετά την αυτοψία των αρμόδιων υγειονομικών αρχών εντός του αεροσκάφους, όπου κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του ύποπτου περιστατικού, στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσία και η αποστολή δείγματος για ανάλυση στο Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής.


Ο κ. Αγαθαγγέλου μιλώντας στην «Κ», ούτε λίγο ούτε πολύ έβαλε στο τραπέζι την ενίσχυση των υφιστάμενων πρωτοκόλλων που ακολουθούνται, από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες. . Ο πρόεδρος του ΠΙΣ θεωρεί πως η απλή προστασία που έλαβαν οι επιβάτες με μια απλή χειρουργική μάσκα, δεν είναι αρκετή για την αντιμετώπιση του ιού. «Θα πρέπει, μέχρι να υπάρξει επιβεβαίωση του ύποπτου κρούσματος, θα πρέπει τουλάχιστον τα πρόσωπα που ήταν σε κοντινή απόσταση, με το ύποπτο περιστατικό να μεταφέρονται σε μια ειδική διαμορφωμένη αίθουσα στις αφίξεις του αεροδρομίου, με σωστές προφυλάξεις, μέχρι να επιβεβαιωθεί εάν οι αναλύσεις είναι αρνητικές ή θετικές».
Οι αρμόδιες αρχές
Από πλευράς των υπηρεσιών που έχουν επωμισθεί με τον έλεγχο ύποπτων περιστατικών και στα αεροδρόμια, υποστηρίζεται πως η κατάσταση απομόνωσης προσώπων ξεκινά από τη στιγμή που επιβεβαιωθεί ότι το ύποπτο κρούσμα είναι θετικό και όχι όταν υπάρχουν υποψίες. Στη λογική αυτή, υποστηρίζεται, πραγματοποιείται και η διαχείριση ομάδων του πληθυσμού που ήλθαν σε επαφή με το ύποπτο περιστατικό. Η συγκεκριμένη τακτική βασίζεται σε οδηγίες και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προστίθεται, από την πλευρά των ιατρικών υπηρεσιών. Για το συγκεκριμένο περιστατικό, όπως μας αναφέρθηκε, ακολουθήθηκε το προβλεπόμενο πρωτόκολλο και πως η απόφαση με την οποία επιτράπηκε στους άλλους επιβάτες, που ήλθαν σε επαφή με το ύποπτο κρούσμα, να αποχωρήσουν από το αεροδρόμιο δεν εμπεριείχε το στοιχείο του κινδύνου να έχουν προσβληθεί και ως εκ τούτου να μεταδώσουν τον ιό.
Το αεροδρόμιο
Εκτός από τη γνωστή διαδικασία του ελέγχου εντός των αεροσκαφών, από ιατρική ομάδα ειδικευμένη σε περιστατικά λοιμώξεων, στο αεροδρόμιο Λάρνακας δεν υπάρχουν χώροι, ειδικά διαμορφωμένοι όπως προτείνει ο πρόεδρος του ΠΙΣ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε στην διάθεσή μας, η διαχειρίστρια εταιρεία των αεροδρομίων Hermes, υπέδειξε στις ιατρικές υπηρεσίες χώρο στο αεροδρόμιο όπου θα μπορούσε να διαμορφωθεί κατάλληλα για ύποπτα περιστατικά, ωστόσο δεν υπήρξε η ανάλογη ανταπόκριση. Επίσης σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες κατά το πρόσφατο ύποπτο περιστατικό, η ομάδα που ανέβηκε πρώτη στο αεροσκάφος για τον πρώτο έλεγχο, πρότεινε όπως οι 20 επιβάτες με εγγύτητα στο ύποπτο περιστατικό να ελεγχθούν και αυτοί εργαστηριακά, πρόταση η οποία στη συνέχεια απορρίφθηκε.
Κατόπιν ενημέρωσης που έλαβε το Υπουργείο Υγείας από αεροπορική εταιρεία ότι επιβάτης που ταξίδευε από Κίνα μέσω Μόσχας και παρουσίασε συμπτωματολογία που ομοιάζει με εκείνη του κορωνοϊού, ενεργοποιήθηκαν τα πρωτόκολλα που καθορίστηκαν από τις Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας και τις άλλες αρμόδιες Υπηρεσίες και η ασθενής μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας για περαιτέρω διερεύνηση.
Επιπρόσθετα, το πλήρωμα του αεροσκάφους και οι επιβάτες που ήρθαν σε στενή επαφή μαζί με την ασθενή και βάσει πρωτοκόλλου θεωρούνται υψηλού κινδύνου σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί το περιστατικό, εξετάστηκαν προληπτικά από τους επαγγελματίες υγείας του αεροδρομίου και τους δόθηκαν συγκεκριμένες συστάσεις για αυτό-παρακολούθηση. Παράλληλα, το Υπουργείο Υγείας κατέγραψε τα στοιχεία επικοινωνίας όλων των επιβατών του αεροσκάφους, οι οποίοι ενημερώθηκαν για τα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να λαμβάνουν για τις επόμενες 14 μέρες.
Σε τρεις ώρες διεκπεραιώθηκε η εξέταση για τον #nCoV2019 από το Τμήμα Μοριακής Ιολογίας του ΙΝΓΚ. Ευτυχώς όλα αρνητικά.

Με νουθεσίες απαντά το ΥΠ.ΥΓ στα ερωτηματικά για ελέγχους κορωνοϊού

Του Απόστολου Τομαρά

Η ανακοίνωση – απάντηση του Υπουργείου Υγείας, στο δημοσίευμα της ηλεκτρονικής «Κ» για ερωτηματικά που έχουν προκληθεί από την διαχείριση του πρόσφατου ύποπτου περιστατικού κορωνοϊού, θέτει ζητήματα τα οποία ουδέποτε ηγέρθησαν. Η ανάγνωση του αρμόδιου Υπουργείου για την Υγεία, στα όσα εύλογα τέθηκαν για τον χειρισμό των επιβατών της πτήσης από τη Μόσχα, στην οποία επέβαινε και το άτομο που παρουσίαζε συμπτώματα παρόμοια με του κορωνοϊού, ουσιαστικά εκλήφθηκε ως γενικότερη αμφισβήτηση των πρωτοκόλλων που έχουν υιοθετηθεί.
Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, αντί να τοποθετηθεί επί της ουσίας που ήταν η περαιτέρω ενίσχυση των ελέγχων και σε πρόσωπα που έχουν έλθει σε επαφή με ύποπτα περιστατικά, κάτι που συμμερίζονται αρκετά μέλη της ιατρικής κοινότητας, θεωρεί τις απόψεις αυτές ως μια προσπάθεια πρόκλησης πανικού, εκ των έσω, που πλήττουν την εικόνα της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διεθνές επίπεδο.
Τι δεν είπε το ΥΠ.ΥΓ
Στην ανακοίνωση – απάντηση του Υπουργείου, τονίζονται τρία σημεία που έχουν αξία να επισημανθούν.
Πρώτον: Τα πρωτόκολλα που εφαρμόστηκαν στις περιπτώσεις που προέκυψε ανάγκη είναι τα ενδεδειγμένα και στη βάση των οδηγιών που εκδίδει για όλα τα κράτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC),
Δεύτερον: Από την πρώτη στιγμή, εφαρμόζονται κατά γράμμα τα πιο αυστηρά πρωτόκολλα σύμφωνα με τον ΠΟΥ και το ECDC, με γνώμονα την προστασία των πολιτών και τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.
Τρίτον: Έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες σε συνεργασία και συντονισμό με τα αρμόδια κρατικά Τμήματα και τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς για να διασφαλιστεί ότι τηρούνται επακριβώς οι διαδικασίες.
Και για τα τρία θέματα που εγείρονται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητήθηκαν τόσο από το περιεχόμενο του δημοσιεύματος όσο και από τις δηλώσεις του προέδρου του ΠΙΣ, Πέτρου Αγαθαγγέλου. Τουναντίον αυτό το οποίο τέθηκε ήταν στο πνεύμα περαιτέρω ενίσχυσης των ελέγχων, με την προσθήκη διαδικασιών για τα άτομα που ήλθαν σε επαφή με υπό διερεύνηση κρούσματα, έως ότου ολοκληρωθούν οι εργαστηριακές αναλύσεις μιας και ο χρόνος που απαιτείται δεν υπερβαίνει τις τρείς ώρες.
Στις Βρυξέλλες ο ΥΠ.ΥΓ

 


Από τις Βρυξέλλες όπου βρέθηκε για το έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της ΕΕ ο Κωνσταντίνος Ιωάννου ανέφερε πως «η Κύπρος ακολουθεί τα πιο αυστηρά πρωτόκολλα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενώ υιοθετεί ταυτόχρονα και επιπρόσθετα μέτρα, για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού». Όπως επισήμανε ο Υπουργός Υγείας, μετά το πέρας του έκτακτου Συμβουλίου, στα συμπεράσματα «οι δράσεις που προτείνονται είναι για καλύτερο συντονισμό όσον αφορά στην προστασία της δημόσιας υγείας και στο πλαίσιο των εισηγήσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Ως Κύπρος, ήμουν στην ευχάριστη θέση να δηλώσω (σ.σ. στους ομολόγους μου) ότι εδώ και δύο βδομάδες ακολουθούμε τα πιο αυστηρά πρωτόκολλα του ΠΟΥ και σε κάποιες περιπτώσεις έχουμε υιοθετήσει επιπλέον ενέργειες που δεν προβλέπονται από τα πρωτόκολλα και έχω δεχτεί και τα θετικά σχόλια συναδέλφων μου». Για τα όσα διημείφθησαν σε επίπεδο Ε.Ε για τον κορωνοϊό ο κ. Ιωάννου έχει ανακοινώσει συνέντευξη  τύπου την ερχόμενη Δευτέρα.

 

Share this post