Το ΥΠΕΞ αναμένει τον άμεσο τερματισμό των παράνομων ενεργειών της τουρκικής πλευράς

Το ΥΠΕΞ αναμένει τον άμεσο τερματισμό των παράνομων ενεργειών της τουρκικής πλευράς

Ἀγκυρα: «Εκτός πραγματικότητας» η δήλωση του Σ.Α. του ΟΗΕ

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας σημειώνει με ικανοποίηση τη Δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ της 21ης Αυγούστου, σε συνέχεια της άμεσης και ευρείας αντίδρασης της διεθνούς κοινότητας σε σχέση με την παραβίαση του στάτους κβο εντός της νεκρής ζώνης στην περιοχή της Πύλας.

Σχετική ανακοίνωση αναφέρει: “Οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις σχεδίασαν και επιχείρησαν να υλοποιήσουν μια νέα και σοβαρότατη στρατιωτική παραβίαση στη νεκρή ζώνη. Η επιχειρούμενη ασφαλτόστρωση του δρόμου μεταξύ του κατεχόμενου χωριού Άρσους και της Πύλας αποτελεί παραβίαση του στάτους κβο στην περιοχή και αντίκειται στα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως τονίζεται από το ίδιο το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Επίσης, οι οργανωμένες απειλές και βιαιοπραγίες κατά των ειρηνευτών του ΟΗΕ αποτελούν έγκλημα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, και καταδικάζονται ανεπιφύλακτα από το Συμβούλιο Ασφαλείας στη Δήλωσή του. Το Υπουργείο Εξωτερικών επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη της Κυβέρνησης και του κυπριακού λαού προς το προσωπικό της Ειρηνευτικής Δύναμης.

Από την πρώτη στιγμή, το Υπουργείο Εξωτερικών ενήργησε συντονισμένα σε διπλωματικό επίπεδο, σε πλήρη συνεργασία με Μόνιμα και μη-Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με την ΕΕ και την Ειρηνευτική Δύναμη, και πάντοτε σε στενή και διαρκή συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση.

Η ισχυρή αντίδραση της διεθνούς κοινότητας αποτελεί ξεκάθαρη απάντηση στις αιτιάσεις της τουρκοκυπριακής ηγεσίας και της Τουρκίας, και στέλνει ισχυρό το μήνυμα ότι τέτοιου είδους ενέργειες δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές.

Η Κυβέρνηση έχει εξ αρχής υιοθετήσει υπεύθυνη στάση, η οποία καθοδηγείται από τον σεβασμό στη διεθνή νομιμότητα. Με τον ίδιο τρόπο, η Κυβέρνηση έχει κατ’ επανάληψη καταγγείλει και άλλα παρόμοια περιστατικά παραβίασης της νεκρής ζώνης, τα οποία εντείνονται συστηματικά, και έχει τονίσει την ανάγκη όπως η Ειρηνευτική Δύναμη αφεθεί απερίσπαστη να εκτελέσει τους όρους εντολής που έχει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το Υπουργείο Εξωτερικών χαιρετίζει, παράλληλα, την επαναβεβαίωση, σε αυτή την χρονική στιγμή, της βάσης λύσης του Κυπριακού στο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το Υπουργείο συμφωνεί απόλυτα με τη διαπίστωση των Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι είναι απαραίτητος ο διορισμός Απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, κάτι που θα συνέβαλλε καθοριστικά στην προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού, άποψη άλλωστε που έχει μεταφέρει στον Γενικό Γραμματέα.

Συνεπώς, το Υπουργείο Εξωτερικών αναμένει τον άμεσο τερματισμό των παράνομων ενεργειών της τουρκικής πλευράς, στη βάση της έκκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για απομάκρυνση όλων των παράνομων κατασκευών και αποτροπή περαιτέρω τέτοιων ενεργειών, στρατιωτικών ή μη, εντός και κατά μήκους της γραμμής κατάπαυσης του πυρός.

Ενδεχόμενη συνέχιση των ενεργειών αυτών επηρεάζει αρνητικά τις προσπάθειες που καταβάλλονται για επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, αλλά και το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων”.

Το σχόλιο της Άγκυρας

Πύλα, ΦΩΤΟ: milliyet.com.tr

«Εκτός πραγματικότητας» χαρακτήρισε  το Υπουργείο Εξωτερικών  της Τουρκίας την καταδίκη των επεισοδίων στην Πύλα από το Σ. Α.  του ΟΗΕ.

«Η δήλωση είναι εκτός της πραγματικότητας του πεδίου. Αντί να προσφέρει μια θετική συμβολή στο πρόβλημα, η δήλωση αυτή καθιστά πιο δύσκολη τη διαδικασία», υποστήριξε η Άγκυρα, που κατηγορεί τους άνδρες της UNFICYP   για το επεισόδιο στη νεκρή ζώνη στην Κύπρο. «Η ειδοποίηση για τις οδικές εργασίες είχε γίνει καιρό πριν. Η επέμβαση της UNFICYP  προκάλεσε τις εντάσεις», σημειώνει  το Τουρκικό ΥΠΕΞ.

 

Share this post