Το στοίχημα του Ερντογάν με την Αγία Σοφία

Το στοίχημα του Ερντογάν με την Αγία Σοφία

“Ο Ερντογάν και η ηγεσία του AKP είχε αντισταθεί στην πίεση να αλλάξει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας όσο καιρό η Τουρκία είχε εύλογη ευκαιρία να εισέλθει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η τουρκική οικονομία άνθισε υπό την ηγεσία του Ερντογάν” , επισημαίνει ο  Mohammed Ayoob  διακεκριμένος επιστήμονας , Ομότιμος Καθηγητής Διεθνών  Σχέσεων στο  Κρατικό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

 Ο Mohammed Ayoob, σε άρθρο του στο The National Interest ,  τονίζει: “έχει πλέον καταστεί σαφές ότι η πόρτα για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ έχει κλείσει  , λόγω της αντίθεσης μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων, που νιώθουν  ότι ο χριστιανικός χαρακτήρας της ΕΕ θα απειληθεί από την ένταξη της μουσουλμανικής Τουρκίας”.

Υπενθυμίζει ότι 0 πρώην Γάλλος πρόεδρος Giscard d’Estaing συνόψισε αυτό το συναίσθημα συνοπτικά,  δηλώνοντας: «Ο ευρωπαϊκός πολιτισμός είναι χριστιανικός πολιτισμός.”

Σύμφωνα με τον Mohammed Ayoob   η μετατροπή της Αγίας Σοφίας και πάλι σε τζαμί, είναι μια κίνηση για να ανακάμψει η φθίνουσα δημοτικότητά του Τούρκου προέδρου.

“Ωστόσο, μια τέτοια κίνηση δεν θα λειτουργούσε, εάν δεν άγγιζε μια ζωτική χορδή στις τουρκικές καρδιές. Ότι η απόφαση θα ασκήσει επιρροή στη μεγάλη πλειοψηφία των Τούρκων είναι το στοίχημα που έχει πάρει ο Ερντογάν”, υποστηρίζει ο καθηγητής.  

*Διαβάστε το άρθρο ΕΔΩ

Return of the Empire by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

*Tα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους

 

 

 

Share this post