«Το σημερινό καθεστώς στη Ρωσία έχει εργαλειοποιήσει την Ορθοδοξία », επισημαίνει η καθηγήτρια Ελισάβετ Προδρόμου.

«Το σημερινό καθεστώς στη Ρωσία έχει εργαλειοποιήσει την Ορθοδοξία », επισημαίνει η καθηγήτρια Ελισάβετ Προδρόμου.

Το Πατριαρχείο Μόσχας δεν λειτουργεί ως εκκλησιαστικός θεσμός, αλλά ως γεωπολιτικός βραχίονας, διαπιστώνει η κ. Ελισάβετ Προδρόμου, Ελληνοαμερικανίδα, καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων στο Boston College με ειδίκευση σε θέματα θρησκείας, γεωπολιτικής και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σε συνέντευξη στην εφημερίδα των Αθηνών  «Καθημερινή» μιλά στον Σταύρο Τζίμα για την κρίση στην Ορθόδοξη Εκκλησία. «Το σημερινό καθεστώς στη Ρωσία έχει εργαλειοποιήσει την Ορθοδοξία για να δικαιολογήσει την εισβολή και τον πόλεμο», λέει. «Και δυστυχώς, ο Πατριάρχης Μόσχας, αντί να την καταδικάσει και να αντισταθεί στον πόλεμο, τον υποστηρίζει και, ακόμη χειρότερα, τον έχει ευλογήσει».

Επίσης, η κ. Προδρόμου σημειώνει:

*Η θεωρία της Τρίτης Ρώμης συνοψίζει το γεωπολιτικό παιχνίδι που παίζει το Πατριαρχείο της Μόσχας. Είναι συνειδητή παραμόρφωση της ιστορικής θέσης του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

* Η δημιουργία Ρωσικής Πατριαρχικής Εξαρχίας στην Αφρική, με αφορμή την αναγνώριση της αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, είναι ένα ακόμα ισχυρό παράδειγμα της ευθύνης της Μόσχας για την κρίση στην παγκόσμια Ορθοδοξία.

Ελισάβετ Προδρόμου στην «Κ»: Ρωσικό σχίσμα και στην Αφρική | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (kathimerini.gr)

 

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ :Πατριαρχείο Μόσχας

 

Share this post