Το Σ.Α. εκφράζει βαθιά ανησυχία για άνοιγμα της ακτογραμμής στα Βαρώσια και ζητεί την αντιστροφή της ενέργειας

Το Σ.Α. εκφράζει βαθιά ανησυχία για άνοιγμα της ακτογραμμής στα Βαρώσια και ζητεί την αντιστροφή της ενέργειας

Επιστολή μελών της Γερουσίας προς τον πρόεδρο Τραμπ για τα Βαρώσια

Ηνωμένα Έθνη.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη*

Με δήλωση εκ μέρους όλων των μελών του Συμβούλιο Ασφαλείας, την οποία ανέγνωσε εντός του Συμβουλίου ο Ρώσος προεδρεύων Βασίλι Νεμπενζια, το σώμα επαναβεβαιώνει τα ψηφίσματα 550 και 789 για το καθεστώς των Βαρωσίων, εκφράζει βαθιά ανησυχία για την ανακοίνωση στην Άγκυρα για το άνοιγμα της ακτογραμμής στα Βαρώσια και ζητά αφενός την ανάκληση αυτής της πορείας δράσης και αφετέρου την αποφυγή μονομερών ενεργειών που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί.

Προηγήθηκε ενημέρωση των μελών του – στη διάρκεια κλειστών διαβουλεύσεων – από την ειδική αντιπρόσωπο του ΓΓ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. Οι αξιωματούχοι απάντησαν σε ερωτήσεις των μελών, που επίσης τοποθετήθηκαν για το θέμα.

Αναλυτικότερα, η δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας που διάβασε ο Ρώσος πρόεδρός του, Βασίλι Νεμπένζια, αναφέρει ότι «το Συμβούλιο Ασφαλείας επιβεβαιώνει το καθεστώς των Βαρωσίων, όπως ορίζεται σε προηγούμενα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένου του ψηφίσματος 550 (1984) και του ψηφίσματος 789 (1992). Το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναλαμβάνει ότι δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια οι οποίες δεν είναι σύμφωνες με αυτά τα ψηφίσματα».

 

Παράλληλα, το Συμβούλιο Ασφαλείας «εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία σχετικά με την ανακοίνωση στην Άγκυρα στις 6 Οκτωβρίου για άνοιγμα της ακτογραμμής στα Βαρώσια και ζητεί την αντιστροφή αυτής της πορείας δράσης και την αποφυγή τυχόν μονομερών ενεργειών που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί».

Επίσης το Συμβούλιο Ασφαλείας τονίζει τη σημασία του πλήρους σεβασμού και της εφαρμογής των ψηφισμάτων του.

 

Αναφορικά με το κυπριακό, το Συμβούλιο Ασφαλείας «επιβεβαιώνει τη δέσμευσή του για μια διαρκή, συνολική και δίκαιη διευθέτηση σε συμφωνία με τις επιθυμίες του κυπριακού λαού και βασισμένη σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Σε αυτό το πλαίσιο, το Συμβούλιο Ασφαλείας καλεί τις κυπριακές πλευρές και τις Εγγυήτριες Δυνάμεις να εμπλακούν σε διάλογο εποικοδομητικά και με αίσθημα επείγοντος μετά την εκλογική διαδικασία στην τουρκοκυπριακή κοινότητα».

Τέλος το Σ.Α. επαναβεβαιώνει την υποστήριξή του προς τον ΓΓ και την πρόθεσή του να συγκαλέσει συνάντηση, «όπως  συμφωνήθηκε μεταξύ των ηγετών των Ε/Κ και Τ/κ στη συνάντησή τους με το ΓΓ το Νοέμβριο του 2019», ενώ τα μέλη συμφώνησαν να παρακολουθούν ενεργά το θέμα.

Η δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας:

Το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναβεβαιώνει το καθεστώς της Αμμοχώστου, όπως ορίζεται σε προηγούμενα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένου του ψηφίσματος 550 (1984) και του ψηφίσματος 789 (1992).

Το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναλαμβάνει ότι δεν πρέπει να πραγματοποιούνται ενέργειες, σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με αυτές τις αποφάσεις.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία, σχετικά με την ανακοίνωση της Άγκυρας, στις 6 Οκτωβρίου για άνοιγμα της ακτογραμμής των Βαρωσίων και ζητεί την ανάκληση αυτής της ενέργειας και την αποφυγή τυχόν μονομερών ενεργειών, που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας τονίζει τη σημασία του πλήρους σεβασμού και της εφαρμογής των ψηφισμάτων του.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή του για μια διαρκή, περιεκτική και δίκαιη διευθέτηση, σύμφωνα με τις επιθυμίες του κυπριακού λαού, βασισμένη στη Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Συμβούλιο Ασφαλείας καλεί τις πλευρές στο νησί και τις Εγγυήτριες Δυνάμεις να ξεκινήσουν διάλογο εποικοδομητικά και με τη μορφή του κατ’επείγοντως, μετά την «εκλογική» διαδικασία στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναλαμβάνει την υποστήριξή του προς τον Γενικό Γραμματέα και την πρόθεσή του να συγκαλέσει συνάντηση, όπως συμφωνήθηκε μεταξύ των Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκύπριων ηγετών στη συνάντησή τους με τον Γενικό Γραμματέα τον Νοέμβριο του 2019.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας παραμένει δεσμευμένο στο θέμα.

Statement by the President … by ARISTEIDIS VIKETOS

 

Ικανοποίηση εξέφρασε ο πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης

Την ικανοποίηση της κυπριακής κυβέρνηση για την προεδρική δήλωση που υιοθέτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, εξέφρασε με δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης.

«Η Κυπριακή Κυβέρνηση χαιρετίζει την προεδρική δήλωση που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας, ως αποτέλεσμα της προσφυγής μας σχετικά με το άνοιγμα από τις κατοχικές αρχές κατοχής της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων στην Κύπρο», ανέφερε ο πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, χαρακτηρίζοντας πολύς σοβαρές τις ενέργειες που έλαβαν χώρα, καθώς  δημιουργούν πολύ σημαντικά νέα τετελεσμένα γεγονότα και καθιστούν τις προοπτικές για την επίλυση του Κυπριακού σε πάρα πολύ δύσκολο να επιτευχθούν.

«Είμαστε πολύ ευγνώμονες προς το Συμβούλιο ως όργανο και προς όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για την υποστήριξη και την κατανόησή τους και για την έκφραση της πολύ βαθιάς ανησυχίας τους και για το αίτημα για την αντιστροφή όλων αυτών των ενεργειών που λαμβάνουν χώρα επί του εδάφους», δήλωσε ο κ. Μαυρογιάννης.

Σημείωσε παράλληλα ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος και για να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι Κύπριοι θα μπορούν να ζήσουν σε μια ενωμένη χώρα.

Καταλήγοντας, απηύθυνε έκκληση στις αρχές κατοχής και ειδικότερα στην Τουρκία, «να σταματήσουν και να αποσύρουν κάθε είδους δράσεων οι οποίες καταστρέφουν τις προοπτικές μιας διαπραγματευτικής διευθέτησης».

Διπλωματικές Πληροφορίες

Η συνεδρίαση διήρκεσε λίγο περισσότερο από μία ώρα και τελικά στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας μίλησε εκ μέρος της Γραμματείας μόνο η ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, μέσω τηλεδιάσκεψης. Η αξιωματούχος κινήθηκε στο πλαίσιο της δήλωσης του Αντόνιο Γκουτέρες, εκφράζοντας ανησυχία για την τουρκική ενέργεια, χωρίς ωστόσο να την καταδικάσει.

Ικανοποίηση προκαλούν στη Λευκωσία οι παρεμβάσεις των 5 μονίμων μελών στη συνεδρίαση και κυρίως η στάση που τήρησαν στις έντονες τουρκικές παρεμβάσεις αρχικά για να μην υπάρξει συνεδρίαση, στη συνέχεια να μην εκδοθεί καμία δήλωση και στη συνέχεια αντί προεδρικής δήλωσης να υπάρξουν μόνο στοιχεία προς τον Τύπο.

Η κυπριακή διπλωματία κινήθηκε και στη Λευκωσία, και στις πρωτεύουσες των μελών του Σ.Α. αλλά και στη Νέα Υόρκη, όπου ο μόνιμος αντιπρόσωπος Ανδρέας Μαυρογιάννης είχε επαφές με όλα τα μέλη.

Τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους ομολόγους του της Ρωσίας, Βρετανίας και Γαλλίας, Λαβρόφ, Ρααμπ και Λε Ντριάν είχε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

Η Κύπρος προσπάθησε να συμπεριληφθεί στο κείμενο της δήλωσης αναφορά σε καταδίκη των ενεργειών στο Βαρώσι (αντί της έκφρασης βαθιάς ανησυχίας), ωστόσο η αναφορά που είχε την υποστήριξη μονίμων μελών «σκόνταψε» στην αντίθεση δύο μη μονίμων μελών (που δεν κατονομάζονται). Ως γνωστόν για τις προεδρικές δηλώσεις απαιτείται ομοφωνία των μελών του Σ.Α.

Πάντως σύμφωνα με διπλωματική πηγή, στην τοποθέτησή του εντός του Συμβουλίου, ο βρετανός αντιπρόσωπος Τζόναθαν Άλεν φέρεται να είπε ότι πέραν του ότι το Σ.Α. θα παρακολουθεί τις εξελίξεις, αν χρειαστεί θα παρέμβει εκ νέου.

Επιστολή μελών της Γερουσίας προς τον πρόεδρο Τραμπ για τα Βαρώσια

Τη βαθειά ανησυχία τους για την εκφρασθείσα πρόθεση ξτου Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να ανοίξει – κατά παράβαση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και της μακροχρόνιας αμερικανικής πολιτικής – την παραλία στα Βαρώσια, εκφράζουν με επιστολή προς τον πρόεδρο Τραμπ, οι δημοκρατικοί γερουσιαστές Ρόμπερτ Μενέντεζ και Κρις Βαν Χόλεν.

Η επιστολή αναμενόταν πριν σταλεί σήμερα να συγκεντρώσει κι άλλες υπογραφές μελών της Γερουσίας, ενώ προς τούτου από χθες πραγματοποιείται εκστρατεία του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) για ενθάρρυνση γερουσιαστών να την υπογράψουν.

«Σας προτρέπουμε να επικοινωνήσετε απευθείας με τον πρόεδρο Ερντογάν για να αντιστρέψει την απόφασή του. Επίσης σας προτρέπουμε να εργαστείτε μέσω του Σ.Α. του ΟΗΕ για να διασφαλίσετε την εφαρμογή των υπαρχόντων ψηφισμάτων του οργανισμού σε σχέση με τα Βαρώσια», αναφέρει η επιστολή.

Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής δεν έχει εκδοθεί ανακοίνωση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις τουρκικές ενέργειες.

Οι γερουσιαστές αναφέρουν ότι μέσω των ενεργειών του στα Βαρώσια και της στήριξης του στο Αζερμπαϊτζάν για τη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο πρόεδρος Ερντογάν εργάζεται πυρετωδώς για να αλλάξει τα δεδομένα στο έδαφος την ώρα που η Δύση είναι απασχολημένη με άλλα γεγονότα.

«Οι ΗΠΑ πρέπει να ανατρέψουν αυτή την κατάσταση και να καταστήσουν σαφές ότι έχουμε ισχυρό ενδιαφέρον για τα γεγονότα σε όλη την περιοχή. Αυτό ξεκινά από τη δική σας εμπλοκή και την εμπλοκή του υπουργού Εξωτερικών», προτρέπουν τον αμερικανό πρόεδρο.

Παράλληλα εκφράζουν υποστήριξη για επιστροφή στο διάλογο, μετά από μήνες έντασης που προκάλεσε η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η κίνηση Ερντογάν στα Βαρώσια θέτει υπό σοβαρή αμφισβήτηση τη γνήσια δέσμευση της Τουρκίας για μια διπλωματική πορεία.

«Σε συνεργασία με την Ε.Ε. οι ΗΠΑ πρέπει να πρωτοστατήσουν στην προσπάθεια καταδίκης αυτών των ενεργειών», τονίζεται στην επιστολή.

Επισημαίνουν ακόμη πως οι ΗΠΑ επίσης πρέπει να ηγηθούν των πρωτοβουλιών του ΟΗΕ για την εφαρμογή των ψηφισμάτων για τα Βαρώσια, συμπεριλαμβανομένων του 550 του 1984 που ζητεί τη μεταφορά της διοίκησης της πόλης στον ΟΗΕ και του 789 του 1992.

«Χωρίς τέτοια ισχυρά μηνύματα από τα Ηνωμένα Έθνη, η Τουρκία θα αισθανθεί ενδυναμωμένη να κάνει και άλλα βήματα τα οποία θα προκαλέσουν μόνιμη ζημιά στις ελπίδες για μια δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία στο νησί»..

Υπενθυμίζοντας στον πρόεδρο Τραμπ τη στενή σχέση που διατηρεί με τον πρόεδρο Ερντογάν, με τον οποίο επικοινωνεί μαζί του συχνά και δηλώνοντας ότι υποστηρίζουν την συνεργασία με ξένους ηγέτες αν αυτή προωθεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ, απευθύνουν παράκληση στον αμερικανό πρόεδρο «να εργαστεί με την αίσθηση του κατεπείγοντος και να χρησιμοποιήσει τη φιλία του με τον πρόεδρο Ερντογάν για να του ζητήσει να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα του Σ.Α. του ΟΗΕ και να σταματήσει να πλήττει τις προοπτικές για τις διαπραγματεύσεις με στόχο την επανένωση».

Dear President Trump:

We are writing to express our strong concern about President RecepTayyip Erdogan’s announced intention to open the beach in Varosha, Cyprus in violation of several United Nations Resolutions and long standing policy in the country.  We urge you to directly call on President Erdogan to reverse the decision. We also urge you to work through the United Nations Security Council to ensure implementation of the organization’s existing resolutions regarding Varosha.

Through his actions on Varosha and his support for Azerbaijan in the conflict over Nagorno-Karabakh, President Erdogan is working urgently to change facts on the ground while many in the west are distracted by competing events.  The United States needs to dispel this view and make clear our strong interest in events across the region.  This starts with your engagement and that of the Secretary of State.  We support a return to dialogue after months of tension caused by Turkey in the eastern Mediterranean, but Erdogan’s move on Varosha calls into serious question Turkey’s genuine commitment to a diplomatic path forward.  Working with the European Union, the United States must lead an effort to condemn these actions.

The United States must also lead United Nations’ initiatives to press for the implementation of resolutions concerning Varosha, including #550 (adopted in 1984) which called for the “transfer of that area to the administration of the United Nations” and #789 (adopted in 1992).  Without such strong signals from UN, Turkey will feel emboldened to take further steps that permanently damage any hope for a bizonal, bicommunal federation on the island.

 We understand that you have a close relationship with President Erdogan and that you communicate with him frequently.  We support engagement with leaders around the world if used in ways that advance the U.S. interest.  Please work with urgency to use your close friendship with President Erdogan to ask him to comply with UN Security Council Resolutions on Varosha and to stop damaging the prospects for reunification negotiations.

ΠΗΓΗ: .greeknewsonline

Share this post