Το ΡΙΚ ζητά και τα …ρέστα από την Ευδοκία Λοΐζου

Το ΡΙΚ ζητά και τα …ρέστα από την Ευδοκία Λοΐζου

Του Αριστείδη Χ. Βικέτου

Το ΡΙΚ αντί να ζητήσει συγγνώμη από την δημοσιογράφο Ευδοκία Λοΐζου για την σοβαρή βλάβη , που προκάλεσε στην υγεία της , ζητά και τα ρέστα!

Χθες  το ΡΙΚ ανακοίνωσε ότι: «Με αφορμή  την έκδοση απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας σχετικά με την υπόθεση Ευδοκία Λοϊζου  Vs ΡΙΚ,  το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου επιθυμεί να ανακοινώσει ότι σέβεται την πρωτόδικη απόφαση, την οποία προτίθεται να εφεσιβάλει στα πλαίσια ενάσκησης των νόμιμων του δικαιωμάτων».  

Ο συντάκτης της ανακοίνωσης θα έπρεπε να γνωρίζει ότι στην ελληνική γλώσσα είναι λάθος να λέγεται και ακόμη περισσότερο να γράφεται «στα πλαίσια». Το ορθό είναι «στο πλαίσιο», διότι δεν υπάρχουν πολλά πλαίσια , αλλά ένα.

Επί της ουσίας τώρα. Η πρόσφατη  απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας είναι κόλαφος για το ΡΙΚ και δεν πιστεύω ότι το Εφετείο θα την ανατρέψει.  Ευδοκία Λοΐζου για πρόκληση επαγγελματικής ασθένειας – Αγγελιαφόρος (ageliaforos.com)

Με την απόφαση του το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας δικαίωσε , μετά από αγώνα 17 χρόνων , την Ευδοκία Λοΐζου, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «η ενάγουσα παρουσιάζει μετεγκεφαλιτιδικό σύνδρομο. Έγινε επίσης αποδεκτό από το Δικαστήριο ότι η ενάγουσα παρουσιάζει συμπτώματα συμβατά με ιογενή εγκεφαλίτιδα, θέση την οποία στήριξε σθεναρά επιστημονικά και πλήρως ενώπιον του δικαστηρίου ο καθηγητής Νευρολογίας Professor Michael G Hanna. Η δικαστής έκανε παραδεκτό γεγονός ότι “το πρόβλημα υγείας της Ευδοκίας Λοΐζου είναι σπάνιο, ακραίο, και πολύπλοκο περιστατικό”.

Σύμφωνα με τα ευρήματα του Δικαστηρίου η ιογενής εγκεφαλίτιδα είναι λοιμώδης παρασιτική νόσος που προκαλείται από το περιβάλλον. Αυτό προκαλεί επίκτητη ζημιά στον εγκέφαλο που προκαλεί διάφορα νευρολογικά συμπτώματα ακόμα και μακροπρόθεσμα. Από τα ευρήματα του Δικαστηρίου είναι σαφές ότι η Ευδοκία Λοΐζου υπέστη και μεγάλο πόνο και ταλαιπωρία για μεγάλη χρονική διάρκεια, τα κατάλοιπα δε που παρέμειναν συνεχίζουν να την ταλαιπωρούν επηρεάζοντας 17 χρόνια μετά την ποιότητα της ζωής της, την προσωπικότητα της, τις δραστηριότητες της, την καριέρα της, και την καθημερινότητα της επιβάλλοντας της περιορισμούς και απαγορεύσεις. Για να προσθέσει το Δικαστήριο ότι η ενάγουσα «έχει καταφέρει να αποδείξει την απαραίτητη αιτιώδη συνάφεια μεταξύ της ασθένειας της και των κακών συνθηκών εργασίας της στο ΡΙΚ».

Επίσης,  αποτελεί εύρημα του Δικαστηρίου ότι η αρμόδια κυπριακή Αρχή για αναγνώριση επαγγελματικών ασθενειών στην Κύπρο είναι το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας και όπως έχει αποδειχθεί ο γιατρός εργασίας δρ Αθανάσιος Αθανασίου εντός των καθηκόντων του έχει αναγνωρίσει ως επαγγελματική την ασθένεια της ενάγουσας από το 2012 βάση των ευρωπαϊκών νομοθεσιών και οδηγιών περί της ασφάλειας και υγείας στην εργασία και ουδέποτε το ΡΙΚ αμφισβήτησε δικαστικώς την απόφαση αυτή. Το ΡΙΚ κατέληξε 13 χρόνια μετά την απόφαση του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, να αρνείται το αποτέλεσμα της απόφασης του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας ενώπιον του Δικαστηρίου».

Βέβαια, το ΡΙΚ έχει , νομικά μιλώντας, το δικαίωμα της έφεσης. Όμως, πέραν πάσης αμφιβολίας ,  είναι φανερό ότι στην προκειμένη περίπτωση η έφεση στόχο έχει να εξουθενώσει για ακόμη 3-4 χρόνια την Ευδοκία Λοΐζου. Η πράξη του ΡΙΚ να ασκήσει έφεση είναι εκδικητική, ανάλγητη και επαίσχυντη. 

Το ΡΙΚ , με πρόσχημα δήθεν την ενάσκηση των νόμιμων του δικαιωμάτων του,  εφεσιβάλει την απόφαση , γιατί παραμένει  ανασφάλιστο για τις ασθένειες, που αναγνωρίζει , βάση των ευρωπαϊκών νομοθεσιών- οδηγιών, το Τμήμα επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Αντιθέτως, οι Υπηρεσίες των Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που ανήκουν στο ίδιο υπουργείο, καθοδηγούν, όπως προκύπτει ,  το ΡΙΚ να αποδείξει πως η Λοΐζου δεν πάσχει  από τίποτα!   Η Ευδοκία Λοΐζου  ότι παραμένει ανασφάλιστη, παρά την αναγνώριση της ασθένειας ως επαγγελματικής.   Αν η νόσος   ήταν στον κατάλογο των επαγγελματικών ασθενειών των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων, δεν θα χρειαζόταν  καν να γίνει δίκη. Οι Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων πρέπει να εξηγήσουν το σκεπτικό τους, το οποίο είναι εκ διαμέτρου αντίθετο με αυτό του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Θυμίζουμε ότι στις  11 Ιουνίου 2012 το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας αποφάσισε ότι η ασθένεια είναι επαγγελματική και επαναβεβαίωσε την απόφασή του στις 6 Δεκεμβρίου 2013. «Τεκμηριώνεται επιστημονικά ότι η εγκεφαλίτιδα προκλήθηκε από τους βιολογικούς και χημικούς παράγοντες, κόπρανα ζώων, την κακή ποιότητα του αέρα, τα οποία εντοπίστηκαν από το εν λόγω τμήμα στις κατά περιόδους και επιτόπιες επιθεωρήσεις από το 2002 και εντεύθεν στους εσωτερικούς χώρους του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου». Όμως, το ΡΙΚ, το οποίο πρέπει να εξηγήσει πειστικά τους λόγους , κώφευσε και συνεχίζει να κωφεύει.

Αυτή είναι η συμπεριφορά ενός Ημικρατικού Οργανισμού, ο οποίος επιχορηγείται από το κράτος, δηλαδή από τους πολίτες,  με τις «ευλογίες»  της Βουλής.

Κατά τα άλλα το ΡΙΚ για να δείξει το «κοινωνικό του πρόσωπο» οργανώνει τον Ραδιομαραθώνιο και διάφορους εράνους .  Όμως,  έτσι δεν ξεπλένονται οι αμαρετίες του στην πρωτοφανή στα χρονικά υπόθεση της Ευδοκίας Λοΐζου.

Επιτέλους , πρέπει οι διοικούντες το ΡΙΚ , οι οποίοι πριν από μήνες επέδειξαν απάνθρωπη συμπεριφορά και στην φιλότιμη δημοσιογράφο Δέσποινα Ρούσου, να αντιληφθούν ότι το Ίδρυμα δεν είναι τσιφλίκι τους.

Άραγε, ο πρόεδρος και το Δ.Σ. του ΡΙΚ συμφωνούν με την απόφαση της διοίκησης του Ιδρύματος;

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, η Βουλή και τα αρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αλλά και η Νομική Υπηρεσία πρέπει να δουν την αυθαιρεσία του ΡΙΚ, πριν να εκτεθεί διεθνώς η Κυπριακή Δημοκρατία.

 

 

Share this post