Το ποδόσφαιρο πάει…προεδρικό

Το ποδόσφαιρο πάει…προεδρικό

Ο υπουργός Δικαιοσύνης συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της UEFA

Στις 7 Φεβρουαρίου ο πρόεδρος Αναστασιάδης προγραμματίζει σύσκεψη με όλους τους αρμόδιους φορείς για τα τεκταινόμενα στο κυπριακό ποδόσφαιρο,  ο οποίος πρόσφατα μίλησε  για” διεφθαρμένο ποδόσφαιρο”. Μάλιστα ο κ. Αναστασιάδης αναλαμβάνει δράση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Πολίτης” στην  σύσκεψη , πέραν του υπουργού Δικαιοσύνης, παρόντες θα είναι και εκπρόσωποι του ποδοσφαίρου. ΚΟΠ, ΚΟΑ, Αστυνομία και Αρχή Αδειοδότησης Σταδίων.  Αντικείμενο συζήτησης, όπως ανέφερε στον «Πολίτη» κυβερνητική πηγή, η  ορθότερη εφαρμογή του μέτρου της κάρτας φιλάθλου. Ωστόσο,  η ίδια πηγή σημείωσε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρακολουθεί στενά τα όσα διαδραματίζονται τον τελευταίο καιρό στο κυπριακό ποδόσφαιρο και θα ζητήσει επίσημη ενημέρωση από τους παρευρισκομένους για τα όσα ακούγονται τόσο για τα στημένα παιχνίδια, όσο και για τους κόκκινους φακέλους που έφτασαν από την UEFA.
Υπενθυμίζεται πως ο Πρόεδρος πρόσφατα στην εκδήλωση της ΕΑΚ είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Είναι καιρός να δούμε και το θέμα με τις κόκκινες κάρτες στους διαιτητές. Υπάρχουν και εκείνοι που με συνεργασία με διεφθαρμένους παράγοντες συνεισφέρουν στο να δεχόμαστε φακέλους (σ.σ. φάκελοι της UEFA για ύποπτη στοιχηματική δραστηριότητα). «Είναι η ώρα», πρόσθετε, «να καθαρίσει ο στάβλος του Αυγεία για να δούμε τον κόσμο να επιστρέφει στα γήπεδα».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Σαββίδης είχε σήμερα στο γραφείο του ανταλλαγή  απόψεων με κλιμάκιο της UEFA.
Συζητήθηκε το πρόβλημα διαφθοράς στον χώρο του ποδοσφαίρου σε άλλες χώρες και πως αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα.

ΦΩΤΟ: Σταύρος Ιωαννίδης

Οι αρμόδιες αρχές έχουν τη βούληση και την αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσουν  τα κακώς κείμενα  στο κυπριακό ποδόσφαιρο, διαβεβαίωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης. Μιλώντας μετά την ολοκλήρωση της ευρείας σύσκεψης στο Υπουργείο του παρουσία και κλιμακίου της UEFA  ο κύριος Σαββίδης χαρακτήρισε δύσκολη και χρονοβόρα την διαλεύκανση υποθέσεων που σχετίζονται με τους κόκκινους φακέλους.
Οι ίδιοι, οι εκπρόσωποι της UEFA είπε ο Υπουργός, ενημέρωσαν ότι, στις περιπτώσεις στις οποίες έγιναν συλλήψεις και υπήρξαν καταδίκες, αυτό έγινε κατορθωτό με την παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων.

 

ΦΩΤΟ: Σταύρος Ιωαννίδης

Ο κύριος Σαββίδης είπε ότι συμφωνήθηκε να υπάρχει συνεχής επαφή και ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των ανακριτών της αστυνομίας και των εμπειρογνωμόνων της UEFA. Επίσης,  ανακοίνωσε τη σύσταση ειδικού κλιμακίου που θα ασχολείται με αυτά τα ζητήματα.
Σε σχέση με τις καταγγελίες του προέδρου της Ομόνοιας, Σταύρου  Παπασταύρου, ο κύριος Σαββίδης τόνισε ότι για να γίνει διερεύνηση πρέπει να υποβληθεί συγκεκριμένη καταγγελία.
Μέχρι στιγμής, είπε, “δεν υπήρξε ανταπόκριση”. Διαβεβαίωσε ότι όποια καταγγελία υποβληθεί, θα εξεταστεί με τη δέουσα σοβαρότητα, εμπιστευτικότητα και εχεμύθεια.
Ερωτηθείς κατά πόσο θα ζητηθούν στοιχεία και από τον ίδιο τον πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος είχε μιλήσει για διαφθορά στο ποδόσφαιρο, ο κύριος Σαββίδης, απάντησε ότι ο πρόεδρος  Αναστασιάδης ζει στην Κύπρο και έχει γνώση της κατάστασης.
Τόνισε τη σημασία της θέσπισης αποτελεσματικού πλαισίου σε σχέση με τις παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, που θα δίνει τα απαραίτητα εργαλεία στις αρχές για τη διερεύνηση καταγγελιών και εξιχνίαση υποθέσεων.

Εκ μέρους της  UEFA,  Τζόζεφ Κλίμεντ, μιλώντας στα Αγγλικά , είπε ο κύριος σκοπός της καθόδου τους στην Κύπρο ήταν να πραγματοποιήσουν μια σειρά συναντήσεων και να συζητήσουν τις κύριες προκλήσεις. «Έχω ένα πολύ καλό αίσθημα μετά από αυτές τις συζητήσεις, γιατί νιώθω πως οι θεσμοί σας και οι αρχές σας επιθυμούν να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα», είπε, σημειώνοντας πως οι στημένοι αγώνες αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες απειλές του ποδοσφαίρου όχι μόνο στην Κύπρο αλλά παγκοσμίως.
Ο ρόλος μας, όπως εξήγησε ο κ. Κλίμεντ, είναι να συμβάλουν στην εγκαθίδρυση ενός καλού πλαισίου συνεργασίας μεταξύ της UEFA και των εθνικών Αρχών και να δώσουν βοήθεια, αν χρειάζεται. Πρέπει να γνωρίζεται, όπως είπε, ότι η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου δεν μπορεί να είναι μόνη σε αυτή τη διαδικασία, αλλά θα πρέπει να υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με την Αστυνομία και με άλλους θεσμούς. Πάνω σε αυτό, συνέχισε, συζητήσαμε, πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε ένα είδος σχεδίου δράσης και να συμβάλουμε στη βελτίωση της κατάστασης.
«Αν δουλέψουμε μαζί, με έναν επαγγελματικό και εμπιστευτικό τρόπο, μπορούμε να φτάσουμε σε αποτελέσματα», είπε και επανέλαβε αυτό που ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως είπε, ότι δηλαδή δεν μπορούμε να φτάσουμε σε αποτελέσματα σε μια εβδομάδα, ένα μήνα ή ένα εξάμηνο, καθώς πρόκειται για μια μακροχρόνια διαδικασία που απαιτεί σκληρή δουλειά από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.
«Από πλευράς UEFA ενδιαφερόμαστε εξαιρετικά για την επιτυχή συνέχιση αυτής της διαδικασίας στη χώρα σας και είμαστε πεπεισμένοι μαζί με τους αρμόδιους στην Κύπρο θα φτάσουμε μαζί σε αποτελέσματα», κατέληξε.

Ο Παπασταύρου

“Θα το σκεφτώ», φέρεται να είπε σύμφωνα με πληροφορίες του «Πολίτη» ο Σταύρος Παπασταύρου,  όταν η Aστυνομία,   διά στόματος του αρχηγού του δύναμης σε χθεσινή συνάντηση που είχαν, τον κάλεσε να προβεί σε επίσημη κατάθεση για τα όσα σοβαρά κατήγγειλε  σε συνέντευξη τύπου.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, ο κ. Παπασταύρου εμφανίστηκε διστακτικός, με αστυνομική πηγή να αναφέρει στον «Π» πως δεν μπορεί να εξαναγκάσει κανέναν να προβεί σε κατάθεση χωρίς τη θέλησή του. Χαρακτηριστικά μας ανέφερε η ίδια πηγή πως «εδώ δεν μπορούμε να εξαναγκάσουμε άτομα που θεωρούνται ύποπτοι για αδικήματα να δώσουν ανακριτική κατάθεση να προβούν σε κατάθεση, πόσο μάλλον τον πρόεδρο της Ομόνοιας, που απλά θέλει να καταγγείλει κάτι».
Ζητά προστασία
«Ήθελα να πιστεύω ότι δεν ήταν αλήθεια, αλλά δυστυχώς…», είπε ο κ. Παπασταύρου χθες, για να προσθέσει : «από την ημέρα που ανέλαβα την προεδρία της Ομόνοιας, παράγοντες άλλων ομάδων ή άνθρωποι σχετικοί με το ποδόσφαιρο έχουν προτείνει, είτε σε εμένα είτε σε άλλα μέλη της Ομόνοιας, να εξαγοράσουμε κάποιο παιχνίδι, είτε αντίπαλους παίκτες είτε διαιτητές. Κάποιοι, μάλιστα, μας είπαν και την ενιαία τιμή που υπάρχει για κατάκτηση πρωταθλήματος ή κατάκτηση κυπέλλου, δηλαδή να πληρώσουμε για να κατακτήσουμε κάποιο τρόπαιο. Μας είπαν ακόμη και να συμμαχήσουμε με κάποιους, να τους δώσουμε δηλαδή κάτι και να μας δώσουν αυτοί κάτι άλλο».
Αυτή ήταν η πιο σημαντική τοποθέτηση από τον Σταύρο Παπασταύρου, ο οποίος ωστόσο, αν και ρωτήθηκε δύο τρεις φορές, δεν αποκάλυψε ποιοι τον προσέγγισαν και ποιοι είναι αυτοί που μολύνουν το ποδόσφαιρο. Και εξήγησε γιατί: «Όταν μας πείσουν πως όσοι μιλήσουν θα προστατευτούν και ότι θα τιμωρηθούν αυτοί που πρέπει, τότε ναι θα πούμε. Αλλιώς, δεν θα το κάνουμε». Τόνισε, παράλληλα, πως δεν υπάρχουν οι μηχανισμοί στο κράτος, οι οποίοι να διασφαλίζουν προστασία και αυτό το κατάλαβε από τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Η ΚΟΠ
Η ΚΟΠ καλεί τον κ. Παπασταύρου να καταθέσει στοιχεία


«Έχουμε παρακολουθήσει τις δημόσιες τοποθετήσεις του προέδρου της Εταιρείας Ομόνοια Ποδόσφαιρο Λτδ κ. Σταύρου Παπασταύρου. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για σοβαρές καταγγελίες, που ο κ. Παπασταύρου αναμένουμε ότι θα στοιχειοθετήσει ενώπιον των διωκτικών αρχών», αναφέρει η ανακοίνωση της ΚΟΠ, η οποία ωστόσο τονίζει πως «δεν θα προβούμε σε οποιοδήποτε σχόλιο, σεβόμενοι την πιθανή έρευνα που θα ακολουθήσει. Θα αποφύγουμε, επίσης, να σχολιάσουμε τον μηδενισμό των ενεργειών που αναλαμβάνει η ΚΟΠ, ακόμα και τις τελευταίες μέρες, με στόχο την ενίσχυση των δομών, της αξιοπιστίας και της ανταγωνιστικότητας του πρωταθλήματος». Επιπλέον η ομοσπονδία σημειώνει πως «σε περίπτωση που η Ομόνοια επιθυμεί να καταθέσει οποιαδήποτε στοιχεία ενώπιον των αρμόδιων σωμάτων της ΚΟΠ, μπορεί να το πράξει ακολουθώντας τις νενομισμένες διαδικασίες».

Εκτός από την Ομόνοια, και η ΑΕΛ θα προβεί σε καταγγελίες, ενώ απειλεί μέχρι και με αποχώρησή της από το πρωτάθλημα. Μετά τον σαββατιάτικο αγώνα με την ΑΕΚ, στον οποίο ηττήθηκε με 3-1, ο γενικός διευθυντής της ΑΕΛ ανέφερε πως «δεν είναι τυχαίο, υπάρχει μια οργανωμένη κατάσταση που φέρνει τα πράγματα όπως είναι. Βλέπετε τη βαθμολογία και θα μπορούσε να ήταν πολύ διαφορετική. Πριν το παιχνίδι υπήρχαν οι φόβοι, η διοίκηση της ΑΕΛ είναι πάρα πολύ προβληματισμένη, θα προχωρήσει σε όλα όσα είχε πει. DVD και φάκελο στην UEFA. Δεν θα περιλαμβάνει μόνο ματς της ΑΕΛ ο φάκελος, αλλά ματς και άλλων ομάδων», σημείωσε. Μάλιστα τόσο μεγάλος είναι ο προβληματισμός στους γαλαζοκίτρινους της Λεμεσού, που ο διευθυντής της ομάδας είπε ότι «η ΑΕΛ θα μελετήσει την κατάσταση. Τα τελευταία χρόνια πρωταγωνιστεί η ΑΕΛ και θα έπρεπε να ήταν πιο ψηλά στη βαθμολογία. Είμαστε υποχρεωμένοι να κοιτάξουμε όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και την αποχώρηση από το πρωτάθλημα. Αν αυτό ταρακουνήσει κάποιους ή και την UEFA».

Τα κόμματα

Επιβάλλεται  η κυβέρνηση να προχωρήσει  στη λήψη μέτρων για να αντιμετωπιστούν τα κακώς έχοντα στο κυπριακό ποδόσφαιρο,  τονίζει το ΑΚΕΛ .  Ο εκπρόσωπος  τύπου του ΑΚΕΛ,  Στέφανος Στεφάνου, κατηγόρησε την κυβέρνηση για “αδράνεια και ακινησία”, τονίζοντας ότι την ώρα που ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε μιλήσει για εγκληματικά στοιχεία στο ποδόσφαιρο και είχε προαναγγείλει τη λήψη μέτρων, δεν μπορεί να απαιτείται από τον καταγγέλλοντα να αποδείξει τις καταγγελίες του.
Ο κύριος Στεφάνου ανέφερε πως ένα από  τα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν είναι να αλλάξει η νομοθεσία για τη λειτουργία του ΚΟΑ, ώστε να μπορεί να ασκεί έλεγχο στην ΚΟΠ.
Όσοι διατείνονται ότι έχουν στοιχεία είτε για στημένους ποδοσφαιρικούς αγώνες είτε για απόπειρες δωροδοκίας, επιβάλλεται να τα δώσουν στις αρμόδιες Αρχές, τονίζει ο ΔΗΣΥ .
Διαφορετικά, είπε ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος,  Δημήτρης Δημητρίου, “οι καταγγελίες αποτελούν απόπειρα εντυπωσιασμού που επ’ ουδενί συμβάλλει στην επίλυση του προβλήματος”.
Ο κύριος Δημητρίου είπε ότι το κόμμα συνεπικουρεί με όλες τις δυνάμεις του την προσπάθεια του υπουργού Δικαιοσύνης και απαιτεί την πλήρη διερεύνηση για τα στημένα παιγνίδια και τους κόκκινους φακέλους που έχουν αποσταλεί από την Ουέφα.

Παρατραβηγμένη χαρακτήρισε την αναφορά περί “σάπιου” ποδοσφαιρικού συστήματος στην Κύπρο, ο πρώην αντιπρόεδρος της  και επίτιμος πρόεδρος της ΚΟΠ, Μάριος Λευκαρίτης.
Μιλώντας στο ΡΙΚ , επισήμανε ότι η συγκεκριμένη τοποθέτηση αδικεί το κυπριακό ποδόσφαιρο, τονίζοντας πως ο βαθμός διαφθοράς στην Κύπρο είναι ανάλογος με άλλων χωρών .
Αναφερομενος στις καταγγελίες του προέδρου της Ομόνοιας  κάλεσε τον κ.  Παπασταύρου  να παραδώσει τα στοιχεία τα οποία κατέχει στην αστυνομία.
Σημείωσε, ωστόσο, ότι είναι πολύ δύσκολο υποθέσεις τέτοιας φύσεως να τεκμηριωθούν.

Share this post