Το πενάκι του Αρκά για την υποψήφια ΠτΔ

Το πενάκι του Αρκά για την υποψήφια ΠτΔ

*Αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων για την υποψηφιότητα Σακελλαροπούλου για την ΠτΔ

*Ο Τσίπρας θα ανακοινώσει την θέση του ΣΥΡΙΖΑ

*Θετικό εμφανίζεται το ΚΙΝΑΛ

Κατά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου ως υποψήφιας προέδρου της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε : «η Δημοκρατία, η Ελλάδα και η πρόοδος είναι γένους θηλυκού. Και αυτές μας καλούν στην μεγάλη υπέρβαση. Θεωρώ ότι είναι η ώρα να αποκτήσει η πατρίδα μας μία άξια Ελληνίδα στην κορυφαία πολιτειακή της θέση».
Η αποστροφή αυτή από το διάγγελμα του πρωθυπουργού φαίνεται πως έδωσε έμπνευση στον γνωστό σκιτσογράφο Αρκά να σχολιάσει την υποψηφιότητα, μέσω της ηρωίδας του νέου του κόμικ, της μαχητικής φεμινίστριας, Ρόζας.

Τα κοινοβουλευτικά κόμματα στην Ελλάδα βρίσκονται σε περίσκεψη για να καθορίσουν την στάση τους ,  μετά την σημερινή  απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, να προτείνει για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, την πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται, σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ελλάδος,  από τη Βουλή με ονομαστική (δηλαδή φανερή) ψηφοφορία και σε ειδική συνεδρίαση που συγκαλείται από τον Πρόεδρο της Βουλής έναν τουλάχιστον μήνα πριν λήξει η θητεία του απερχομένου Προέδρου. Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας διεξάγεται είτε σε μία είτε σε δύο φάσεις,  ανάμεσα στις οποίες μεσολαβούν υποχρεωτικά βουλευτικές εκλογές.

Πρώτη φάση της διαδικασίας (άρθρο 32 παρ. 3)
Η πρώτη φάση περιλαμβάνει τρεις επί μέρους ψηφοφορίες:
ΠΡΩΤΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ200 ΨΗΦΟΙ
Στην πρώτη ψηφοφορία απαιτείται πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών.
ΔΕΥΤΕΡΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ200 ΨΗΦΟΙ
Εάν δεν συγκεντρωθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μετά από πέντε ημέρες και απαιτείται η ίδια πλειοψηφία.
ΤΡΙΤΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ180 ΨΗΦΟΙ
Εάν και πάλι δεν συγκεντρωθεί η απαιτουμένη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μετά από πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος Δημοκρατίας εκείνος που συγκεντρώνει την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών.
Εάν αποβεί άκαρπη και η τρίτη ψηφοφορία, τότε η Βουλή διαλύεται μέσα σε δέκα μέρες και προκηρύσσονται εκλογές για την ανάδειξη νέας Βουλής.

Δεύτερη φάση της διαδικασίας (άρθρο 32 παρ. 4)
Η δεύτερη φάση της διαδικασίας διεξάγεται από τη νέα Βουλή αμέσως μετά τη συγκρότησή της σε σώμα και περιλαμβάνει άλλες τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες:
ΠΡΩΤΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ 180 ΨΗΦΟΙ
Κατά την πρώτη ψηφοφορία απαιτείται πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών.
ΔΕΥΤΕΡΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ151 ΨΗΦΟΙ, εάν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μέσα σε πέντε ημέρες και απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.
ΤΡΙΤΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ
Εάν δεν επιτευχθεί ούτε και αυτή η πλειοψηφία, τότε μετά από πέντε ημέρες, διεξάγεται η τρίτη και τελευταία ψηφοφορία, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν, κατά την οποία εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκεντρώνει τις περισσότερες ψήφους.

Σημειώνεται ότι Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας μπορεί να εκλεγεί οποιοσδήποτε είναι Έλληνας πολίτης.

Η Βουλή των Ελλήνων αποτελείται από 300 μέλη. Η δύναμη των κομμάτων είναι:

• Ν.Δ. (158)
Αξιωματική αντιπολίτευση (86)
• ΣΥ.ΡΙΖ.Α. (86)
Ελάσσων Αντιπολίτευση (56)
• ΚΙΝ.ΑΛ. (22)
• Κ.Κ.Ε. (15)
• Ε.Λ. (10)
• ΜέΡΑ25 (9)

*Με βάση την κοινοβουλευτική αριθμητική και δεδομένου ότι η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ θα ψηφίσουν την κυρία Σακελλαροπούλου αυτή θα εκλεγεί κατά την πρώτη ψηφοφορία της δεύτερης φάσης, που απαιτούνται 180 ψήφοι. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ, στην πρώτη του – άτυπη – αντίδραση για την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να είναι η Κατερίνα Σακελλαροπούλου η επόμενη Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφέρει:
«Σε αντίθεση με την κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη που λειτούργησε εξαρχής με όρους επικοινωνιακής διαχείρισης και ευτέλισε το θεσμό του ΠτΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή αντιμετώπισε το ζήτημα της εκλογής του ΠτΔ με όρους σοβαρότητας και θεσμικής υπευθυνότητας. Αυτό θα πράξουμε και τώρα, σε αντίθεση με κ. Μητσοτάκη που ανακοίνωσε σήμερα την επιλογή του για αντιπερισπασμό στο φιάσκο με το Λιβυκό και το μεταναστευτικό. Θα συγκληθούν τα όργανα του κόμματος και στη συνέχεια ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα ανακοινώσει την στάση του κόμματος στο ζήτημα».
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 10:00 το πρωί αύριο  θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να αποφασιστεί η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στον απόηχο της πρότασης Σακελλαροπούλου.
Κίνημα Αλλαγής: Αύριο οι αποφάσεις
Θετικά φαίνεται πως βλέπουν στο Κίνημα Αλλαγής την εισήγηση του πρωθυπουργού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο  αναμένεται να συνεδριάσουν τόσο η Κοινοβουλευτική Ομάδα όσο και το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής.
Όπως όλα δείχνουν, θα υπάρξει θετική εισήγηση ως προς το πρόσωπο της κυρίας Σακελλαροπούλου για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας.
ΚΚΕ: Δεν κρίνουμε το πρόσωπο
Με ένα σχόλιο που αντικατοπτρίζει τις πάγιες θέσεις του κόμματος ως προς την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, απάντησε  το ΚΚΕ, στον απόηχο του διαγγέλματος Μητσοτάκη και της θετικής εισήγησής του υπέρ της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου σε ό,τι αφορά το ύπατο πολιτειακό αξίωμα.
«Το ΚΚΕ ποτέ δεν έχει επικεντρώσει -ούτε τώρα επικεντρώνει- στο πρόσωπο το οποίο κάθε φορά προτείνεται να εκλεγεί ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Τον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας τον κρίνουμε αποκλειστικά με βάση το ρόλο και τις αρμοδιότητες του θεσμού, που είναι αυτές του θεματοφύλακα της κυρίαρχης πολιτικής και της επικύρωσης των αντιλαϊκών κατευθύνσεων της εκάστοτε κυβέρνησης», αναφέρει σχετικά ο Περισσός.
«Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα, με την πρόταση του πρωθυπουργού για την υποψηφιότητα της κυρίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας», υπογραμμίζει το ΚΚΕ.

ΜέΡΑ25: Θα δώσουμε τη δική μας πρόταση – απάντηση

Αργά αύριο  αναμένεται να πραγματοποιηθεί διευρυμένη σύσκεψη της Πολιτικής Γραμματείας του ΜέΡΑ25 υπό τον Γιάνη Βάρουφάκη, μετά το πέρας της οποίας θα δοθεί απάντηση – πρόταση για το πρόσωπο του Πρόεδρου της Δημοκρατίας.
Κομματικές πηγές δεν θέλησαν να σχολιάσουν την εισήγηση του πρωθυπουργού.
Ελληνική Λύση: Η επιλογή της αποδεικνύει την αριστεροφοβία της ΝΔ
Με δύο αναρτήσεις του στο προσωπικό προφίλ του στο Twitter, o πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, εξέφρασε τις αμφιβολίες του ως προς την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η  πρόταση Μητσοτάκη προκαλεί ποικίλα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης . Επίσης , σχολιάζεται από δημοσιογράφους και πολιτικούς αναλυτές.

Share this post