Το κονάκι Χατζηγεωργάκη Κορνεσίου και η ιστορία του

Το κονάκι Χατζηγεωργάκη Κορνεσίου και η ιστορία του

Οι πρόσφατες συζητήσεις , μετά από σχετικές δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, για το αρχοντικό του δραγουμάνου Χατζηγεωργάκη Κορνεσίου κάνουν ιδιαίτερα επίκαιρη την ανακοίνωση της ιστορικού και αρχαιολόγου, Νάσας Παταπίου , με τίτλο: « ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΕΓΑΡΟ ΤΗΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΤΟΥ 15ου ΑΙΩΝΑ, που έγινε το 2008 στο Δ΄Διεθνές Κυπρολογικό Συνέδριο.

Η Νάσα Παταπίου , η οποία εργάστηκε ως ερευνήτρια στο Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών, έχει κύριο αντικείμενο της μελέτης και έρευνάς της την Φραγκοκρατία και την Βενετοκρατία στην Κύπρο.
Το 2001 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών και την Ελληνική Κυβέρνηση για το βιβλίο της «Το Προξενείο της Επτανησιακής Πολιτείας στην Κύπρο, 1800 – 1807 και ο Πρόξενος Παναγής Αγγελάτος».
Στην ανακοίνωση της στο Δ΄Διεθνές Κυπρολογικό Συνέδριο είχε επισημάνει ότι «ένα από τα σημαντικότερα, χωρίς αμφιβολία, οικοδομήματα της Λευκωσίας του 15ου αιώνα, το οποίο ευτυχώς διασώζεται, είναι το μέγαρο το γνωστό σήμερα ως κατοικία (κονάκι) του δραγουμάνου Χατζηγεωργάκη Κορνεσίου. Ας σημειωθεί ότι το μέγαρο στο πέρασμα των αιώνων υπέστη μεταβολές, επισκευές και προσθήκες και στην παρούσα μελέτη δεν θα ασχοληθούμε με τα παραπάνω. Θα καταθέσουμε ωστόσο τα νέα ιστορικά στοιχεία τα οποία, κατά την ταπεινή μας άποψη, είναι σημαντικά και προέρχονται από αρχειακό υλικό και αφορούν στο εν λόγω μέγαρο, από ιστορικής απόψεως». Η χρονολόγηση  στον 15o αιώνα του μεγάρου , όπου στεγάζεται το Εθνολογικό Μουσείο στην παλιά Λευκωσία, βασίζεται σε δύο διαθήκες, τις οποίες μελέτησε η ερευνήτρια.


Με την μελέτη της και με πηγή τις δύο διαθήκες των μελών της οικογενείας Ποδοκάθαρο η Νάσα Παταπίου έκανε γνωστούς τους κτήτορες, τους κατόχους και τους κληρονόμους του πάλαι ποτέ μεγάρου (casa grande) και νυν αποκαλούμενης οικίας του δραγουμάνου Χατζηγεωργάκη Κορνεσίου. Η έρευνα έφερε στο φως στοιχεία για τη συνοικία του Αγίου Αυγουστίνου, στην οποία είναι οικοδομημένο το μέγαρο και ότι κάποτε διέθετε ένα παρεκκλήσιο αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο. Επίσης , σύμφωνα με την Νάσα Παταπίου, το μέγαρο πρέπει να διέθετε και σπουδαία βιβλιοθήκη με χειρόγραφα. (ΣΗΜ: Οι φωτογραφίες της οικίας Χατζηγεωργάκη Κορνεσίου είναι του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου)

 

Share this post