Το ιστορικό οφφίκιο του Πρωτοψάλτου της των Σμυρναίων Εκκλησίας στον Ηρακλή Μαλανδρίνον

Το ιστορικό οφφίκιο του Πρωτοψάλτου της των Σμυρναίων Εκκλησίας στον Ηρακλή Μαλανδρίνον

Εις την απονομήν του ιστορικού οφφικίου του Πρωτοψάλτου της των Σμυρναίων Εκκλησίας εις τον εκ Χίου έγκριτον και κατηξιωμένον θεράποντα της πατρώας εκκλησιαστικής μουσικής Μουσικολ. κ. Ηρακλή Μαλανδρίνον προέβη ο σεβ. Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος, την Κυριακήν του Παραλύτου, 11 Μαΐου ε. ε., ο οποίος, κ.  Μαλανδρίνος, ανέλαβεν από 1ης Φεβρουαρίου ε. ε. καθήκοντα τακτικού ιεροψάλτου, Πρωτοψάλτου του Ιερού Καθεδρικού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σμύρνης.
Το οφφίκιον του Πρωτοψάλτου της των Σμυρναίων Εκκλησίας έφερον εξέχουσαι μορφαί της ιεράς τέχνης της εκκλησιαστικής μουσικής, αι οποίαι εθεράπευσαν αυτήν συμφώνως προς τας επιταγάς της Πατριαρχικής τάξεως και παραδόσεως, ένιοι δ εξ αυτών είχον και ιδίαν προσωπικήν συμβολήν εις την σύνταξιν ιδίων μουσικών κειμένων, ως έκφρασιν, τρόπον τινα, τοπικής, ούτως ειπείν, παραδόσεως.
Μεταξύ αυτών αναφέρονται χαρακτηριστικώς ο Θεοδόσιος ιεροδιάκονος, ο Χίος, Πρωτοψάλτης Σμύρνης (α΄ μισόν 18. αι. ), Δημήτριος Λώτος, ο Χίος, Πρωτοψάλτης της των Σμυρναίων Εκκλησίας (18. /19. αι. ), Νικόλαος Γεωργίου, Πρωτοψάλτης Σμύρνης (19. αι. ), Μισαήλ Μισαηλίδης (19. /20. αι. ) κ. α.. ας σημειωθή ότι ο ευφήμως γνωστός Πέτρος Πελοποννήσιος, Λαμπαδάριος της ΑτΧΜΕ, εμαθήτευσεν επί σειράν ετών παρά τω Θεοδοσίω ιεροδιακόνω.
Ο σεβ. κ. Βαρθολομαίος αντιφωνών τον νεωστί χειροθετηθέντα Άρχοντα Πρωτοψάλτην της Ιεράς Μητροπόλεως Σμύρνης, εν πρώτοις δόξαν ανέπεμψε τω εν Τριάδι Θεώ, διότι κατά το διάστημα της από εννέα ετών αρξαμένης ποιμαντορίας του εις την Αποκαλυπτικήν Εκκλησίαν της Σμύρνης, η Δεξιά του Υψίστου ηυλόγησε το επαναρξάμενον, μετά σιωπήν εννέα και πλέον δεκαετιών, ποιμαντορικόν έργον αφ’ ενός δια της συσπειρώσεως του αγαθού λείμματος πέριξ του Επισκόπου των, ούτως ώστε να υπάρχη σήμερον μία αξιόλογος -πολυεθνική- Ορθόδοξος Κοινότης, αφ ετέρου δε δια της αποστολής εργατών και συνεργατών εις την καλλιέργειαν της νοητής αμπέλου, ως και εν προκειμένω, ήτοι δια της αποκτήσεως καταλλήλου προσώπου προς εμπλουτισμόν του ψαλτηρίου του Καθεδρικού Ναού αλλά και καλλιέργειαν, προβολήν και συνέχισιν της Σμυρναϊκής ιεροψαλτικής παραδόσεως, δυναμένου, του κ. Η. Μαλανδρίνου, επαξίως να φέρη το οφφίκιον τούτο και να ανταποκριθή εις τας απαιτήσεις αυτού.

Εν συνεχεία, ο σεβ. κ. Βαρθολομαίος εξήρε την άχρι τούδε διακονίαν του Ηρακλέους Μαλανδρίνου ως ιεροψάλτου, διδασκάλου της εκκλησιαστικής μουσικής και ιδρυτού και χοράρχου του «Χορού Ιεροψαλτών Χίου», και προέτρεψεν αυτόν να ψάλλη τω Θεώ έως υπάρχη, διατηρών και καλλιεργών το ήθος του Παπαδιαμαντικού ψάλτου, του «συλλειτουργού» εις τα τελούμενα εν τω Ναώ.
Κατά τον Όρθρον και την Θείαν Λειτουργίαν της Κυριακής έψαλε πολυμελής όμιλος εξ ιεροψαλτών, μαθητών του νέου Πρωτοψάλτου και μελών του «Χορού Ψαλτών Χίου» ως και συναδελφών αυτού εξ Ελλάδος. Εις την χειροθεσίαν αυτού παρέστησαν οι οικογενείς, φίλοι και συνεργάται αυτού, εκ προσώπου δε του Συλλόγου Ιεροψαλτών της ι. Μητροπόλεως Χίου «Ρωμανός ο Μελωδός» ο Αντιπρόεδρος αυτού, Μουσικολ. κ. Δημήτριος Λιούντρης, Πρωτοψάλτης του ι. Ν. αγ. Λουκά Καρδαμύλλων.
ΣΥΝΤΟΜΟΝ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΝ του ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΟΥ
Ο Ηρακλής Μαλανδρίνος εγεννήθη εν Χίω τω 1983, καταγόμενος εκ του χωρίου Πιτυός. Πτυχιούχος της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών και τελειόφοιτος της Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ. Αριστούχος Πτυχιούχος Βυζαντικής Μουσικής του Ωδείου Αθηνών και αριστούχος Διπλωματούχος Βυζαντινής Μουσικής.
Παρηκολούθησε μεταπτυχιακά μαθήματα Βυζαντινής Μουσικολογίας εις το Ωδείον Αθηνών. Επί δεκαπενταετίαν, άχρι της ελεύσεώς του εις Σμύρνην, Πρωτοψάλτης του ι. Ναού αγ. Μαρίνης Καλοπλύτου Χίου, όπου συγκρότησε δεκαπενταμελή ιεροψαλτικόν χορόν. Ιδρυτής και Χοράρχης του «Χορού Ψαλτών Χίου». Ωργάνωσε και μετείχε εις μουσικολογικά συνέδρια, έλαβε μέρος η και διηύθυνε χορωδίας, εκκλησιαστικής και θύραθεν μουσικής. Από της εκλογής και καταστάσεως Μητροπολίτου εις Σμύρνην ο υπ αυτού ιδρυθείς «Χορός Ψαλτών Χίου» έψαλεν, υπό την διεύθυνσίν του, εις Πατριαρχικάς Λειτουργίας εν Ιωνία και εις πανηγύρεις και λατρευτικάς εκδηλώσεις της ι. Μητροπόλεως Σμύρνης. Από 1ης Φεβρουαρίου ε. ε., τακτικός ιεροψάλτης, Πρωτοψάλτης, του ι. Καθεδρικού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σμύρνης.
 
ΠΗΓΗ-ΦΩΤΟ: Ι.Μ.ΣΜΥΡΝΗΣ

Share this post