Το Ισραήλ σκότωσε στην Γάζα περισσότερες από 5.500 παιδιά

Το Ισραήλ σκότωσε στην Γάζα περισσότερες από 5.500 παιδιά

Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού σήμερα, σε μια εποχή που οι ζωές, τα δικαιώματα, τα σπίτια, τα σχολεία και τα όνειρα των παιδιών της Παλαιστίνης* αποδεκατίζονται σκόπιμα και συστηματικά από το παράνομο ισραηλινό κατοχικό καθεστώς. Τα παιδιά της Παλαιστίνης αντιμετωπίζουν τη συνεχή αυθαίρετη, αδιάκριτη και υπερβολική χρήση βίας, με αποτέλεσμα μια τραγική κατάσταση συνέχους ταλαιπωρίας και μόνιμων ψυχολογικών τραυμάτων.

Τις τελευταίες έξι εβδομάδες, η δολοφονική επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα σκότωσε περισσότερα από 5.500 παιδιά, ενώ χιλιάδες άλλα παραμένουν κάτω από τα ερείπια και θεωρούνται νεκρά και χιλιάδες άλλα τραυματίζονται. Τα παιδιά της Παλαιστίνης που επιζούν από αυτήν τη σφαγή αναγκάζονται να υπομένουν απάνθρωπες συνθήκες που τους επιβάλλει η κατοχική δύναμη του Ισραήλ, όπως εκτοπισμό, πείνα, αφυδάτωση και έλλειψη βασικών προϋποθέσεων ζωής.

Αυτή η αποτρόπαια πραγματικότητα επεκτείνεται και στα παιδιά στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου ο στρατός κατοχής και οι πολιτοφυλακές εποίκων εκτόπισαν δεκάδες οικογένειες. Από τις αρχές του 2023 δολοφονήθηκαν 96 παιδιά, συμπεριλαμβανομένων 53 που σκοτώθηκαν τις τελευταίες 44 ημέρες. Εντωμεταξύ, 200 παιδιά μαραζώνουν στις ισραηλινές  φυλακές, ενώ στερούνται τα βασικότερα δικαιώματά τους.

Η διαρθρωτική και συστημική βία κατά των παιδιών είναι εμβληματική της εδραιωμένης ατζέντας του παράνομου κατοχικού καθεστώτος για διαρκή εποικισμό, εκκένωση και απαρτχάιντ. Αυτή η εκστρατεία σκληρότητας εναντίον των παιδιών της Παλαιστίνης, καθώς και οι προοπτικές να ζήσουν με αξιοπρέπεια, ασφάλεια και ελευθερία είναι μια μελετημένη επίθεση κατά των Παλαιστινίων.

Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε  αποφασιστικά μέτρα για την προστασία και την υπεράσπιση της αξιοπρέπειας, των δικαιωμάτων και της ζωής των παιδιών μας, συμπεριλαμβανομένης της αναζήτησης λογοδοσίας για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται από το κατοχικό καθεστώς του Ισραήλ.

Σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να συμπεριλάβει επιτέλους τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής και τις πολιτοφυλακές των εποίκων στον κατάλογο των ομάδων που διαπράττουν σοβαρές παραβιάσεις με θύματα παιδιά σε καταστάσεις ένοπλης σύγκρουσης. Επιπλέον, καλούμε  όλα τα κράτη που είναι  συμβαλλόμενα μέρη στις Συμβάσεις της Γενεύης, και ιδιαίτερα την Κύπρο, να λάβουν αποτελεσματική δράση για να θέσουν τέρμα στη συνεχιζόμενη στρατιωτική επίθεση εναντίον των παιδιών της Παλαιστίνης, συμπεριλαμβανομένης της απαγγελίας κατηγοριών κατά Ισραηλινών κυβερνητικών αξιωματούχων, στρατιωτικών διοικητών και δυνάμεων, καθώς και εποίκους που ευθύνονται για σοβαρές παραβιάσεις και αποτρόπαια εγκλήματα.

Πηγή: Πρεσβεία Κράτους της Παλαιστίνης στην Κύπρο

Share this post