Το Ίδρυμα Λεβέντη παίρνει οριστικά πίσω το κτίριο της ΕΜΑ

Το Ίδρυμα Λεβέντη παίρνει οριστικά πίσω το κτίριο της ΕΜΑ

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου δεν θα τοποθετηθεί επί του παρόντος για το θέμα.- Εκκωφαντική σιωπή από το Ίδρυμα.

Του Α Χ. Βικέτου

Οριστική και αμετάκλητη είναι, σύμφωνα με πληροφορίες μας,  η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ) του Ιδρύματος Αναστάσιος Γ. Λεβέντης να επιστραφεί το νεοκλασικό κτίριο στην συμβολή των οδών Γλάδστωνος και Μιχαήλ Παρίδη, στην Λευκωσία, για “να στεγαστούν δύο εταιρείες του συγκροτήματος Λεβέντη, που θα έρθουν στην Κύπρο). Για το θέμα υπενθυμίζουμε δύο πρόσφατες αναρτήσεις: 

Το Ίδρυμα Λεβέντη «ξεσπιτώνει» την ΕΜΑ του Πανεπιστημίου; – Αγγελιαφόρος (ageliaforos.com)

Τ. Χριστοφίδης: Το Πανεπιστήμιο είναι σε διαβουλεύσεις με το Ίδρυμα Λεβέντη για το κτήριο της ΕΜΑ – Αγγελιαφόρος (ageliaforos.com) Παρόλα αυτά, το Ίδρυμα σιωπά , ενώ θα έπρεπε να δώσει τη δική του θέση για τις πληροφορίες. 

 

Έγκυρη πηγή μας ανέφερε ότι η είδηση “έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία” στους καθηγητές και το προσωπικό της ΕΜΑ, αφού το κτίριο παραχωρήθηκε από το 1993 για 99 χρόνια και με προοπτική ανανέωσης της συμφωνίας. Η ίδια πηγή εξέφρασε ευγνωμοσύνη για το γεγονός ότι το Ίδρυμα είναι μεγάλος ευεργέτης του Πανεπιστημίου, αλλά συγχρόνως δεν απέκρυψε την πικρία της για την αθέτηση της συμφωνίας. Μάλιστα , δήλωσε ότι “αυτή έρχεται σε αντίθεση με το όραμα  των αειμνήστων πρώτου προέδρου του Ιδρύματος, Κωνσταντίνου Χρ. Λεβέντη,  και του ομότιμου καθηγητή και πρώτου διευθυντή της, Βάσου Καραγιώργη”.

Σημειώνεται ότι η Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας (ΕΜΑ) του Πανεπιστημίου Κύπρου είναι πρώτη ερευνητική μονάδα του ιδρύματος, η οποία ιδρύθηκε το 1991 με σκοπό την έρευνα και τη διδασκαλία του αρχαίου πολιτισμού της Κύπρου και των γειτονικών Πολιτισμών της Μεσογείου. Επίσης, η ΕΜΑ, εκτός από το θέμα του κτιρίου, θα πρέπει να αντιμετωπίσει και την πλήρωση της θέσης του διευθυντή, μετά την πρόσφατη αποχώρηση του αναπληρωτή καθηγητή Αθανάσιου Βιώνη. 

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, Τάσος Χριστοφίδης, υποστήριξε  την περασμένη εβδομάδα ότι το Πανεπιστήμιο δεν έχει το παραχωρητήριο έγγραφο, γιατί η συμφωνία έγινε μεταξύ του Ιδρύματος και του Υπουργείου Παιδείας. Από την περασμένη Τετάρτη (21.2. 2024) η υπουργός Αθηνά Μιχαηλίδου υποσχέθηκε να αναζητήσει την συμφωνία, αλλά μέχρι σήμερα φαίνεται ότι η αναζήτηση στο αρχείο του Υπουργείου ουδέν απέδωσε. 

Σήμερα το πρωΐ στείλαμε στον πρύτανη του Πανεπιστημίου, Τάσο Χριστοφίδη, με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, τις πιο κάτω ερωτήσεις:  

*Είναι ακριβείς οι πληροφορίες ότι η απόφαση του Ιδρύματος Λεβέντη για εκκένωση και επιστροφή του κτιρίου στο οποίο στεγάζεται η ΕΜΑ είναι οριστική και αμετάκλητη; 

*Αν ναι, ποιό είναι το χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή του κτιρίου στο Ίδρυμα.

*Για την απόφαση του Ιδρύματος η ενημέρωση σας έγινε από τον κ. Δαυίδ και την κυρία Χατζηγαβριήλ; Έχετε λάβει επιστολή υπογεγραμμένη από τον πρόεδρο του Ιδρύματος κ. Αναστάσιο Π. Λεβέντη; 

*Εφόσον η ΕΜΑ εγκατασταθεί σε άλλο κτίριο πόσα τετραγωνικά μέτρα απαιτούνται για να καλυφθούν οι ανάγκες της; Ποιός θα καλύπτει το ενοίκιο;

 *Πως βλέπετε το ενδεχόμενο να στεγαστούν οι καθηγητές της ΕΜΑ στο Κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου, όπως συμβαίνει και με τους άλλους καθηγητές, και  η Αρχαιολογική Συλλογή βιβλίων στο Κέντρο Πληροφόρησης – Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου» στην Πανεπιστημιούπολη , όπου υπάρχει καλύτερη ασφάλεια φύλαξης από οποιονδήποτε άλλο χώρο; 

-Πότε έγινε ο τελευταίος έλεγχος της Αρχαιολογικής Συλλογής; Μήπως διαπιστώθηκαν φθορές σε βιβλία ή απώλεια κάποιων;

Λίγη ώρα αργότερα από το γραφείο του πρύτανη μας απάντησαν: “Ο Πρύτανης απουσιάζει σε υπηρεσιακό ταξίδι στο εξωτερικό αυτή τη βδομάδα. Επιπλέον, όπως ενημέρωσε και σε άλλη περίπτωση, το Πανεπιστήμιο Κύπρου δεν θα τοποθετηθεί επί του παρόντος για το θέμα”.

Share this post