Το χειρόγραφο του μυθιστορήματος “Κόκκινο στην Πράσινη Γραμμή”στην Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου

Το χειρόγραφο του μυθιστορήματος “Κόκκινο στην Πράσινη Γραμμή”στην Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου

Σε ειδική εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου θα παραδοθεί  το χειρόγραφο του πολύκροτου μυθιστορήματος «Κόκκινο στην Πράσινη Γραμμή» για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, του Ηπειρώτη συγγραφέα Βασίλη Γκουρογιάννη, ο οποίος σκάλισε αυθεντικές μαρτυρίες και ντοκουμέντα για τις θηριωδίες που διαπράχτηκαν το 1974.

Στην εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου 2022, ώρα 18:30 στην Αίθουσα Τελετών, Καλλιπόλεως 75 στη Λευκωσία, θα παραστεί και θα χαιρετήσει ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευµάτων της Ελληνικής ∆ηµοκρατίας, κ. Άγγελος Συρίγος, ο οποίος  θα μιλήσει για τις σκέψεις του επί του σπουδαίου αυτού μυθιστορήματος με επίκεντρο την Κύπρο.

Το «Κόκκινο στην Πράσινη Γραμμή» πλέκει δεξιοτεχνικά τη μυθοπλασία με την Ιστορία, προκαλώντας σοκ όταν πρωτοκυκλοφόρησε. Σήμερα το μυθιστόρημα του Γκουρογιάννη αναγνωρίζεται ως ένα από τα κορυφαία δείγματα της «λογοτεχνίας του τραύματος», εξού και η εκτενέστατη ανάλυσή του στη φρεσκοτυπωμένη μελέτη της Βασιλικής Σελιώτη «Λογοτεχνία και τραύμα. Το 1974 στην κυπριακή και ελλαδική λογοτεχνία». Ο συγγραφέας κατάφερε να δώσει ένα υπαρξιακό μυθιστόρημα για κάθε πόλεμο, είτε διεξάγεται σε πραγματικό πεδίο μάχης, είτε στα βάθη της ψυχής.

Ο ίδιος ο συγγραφέας Βασίλης Γκουρογιάννης θα παραδώσει το χειρόγραφό του στην Αναπληρώτρια ∆ιευθύντρια της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου, κα Έλενα ∆ιοµήδη-Παρπούνα.  Στη συνέχεια ο Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας, Παντελής Βουτουρής θα προβεί σε εισήγηση με θέμα: «Καταπιάστηκα µε ένα γλυπτό το οποίο έπρεπε να το φτιάξω µε λάβα».

Συντελεστές της ενδιαφέρουσας αυτής δράσης είναι το Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών και η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του Colloquium του Μεταπτυχιακού Προγράµµατος Νεοελληνικής Φιλολογίας, µε συντονίστρια την Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Ίλια Χατζηπαναγιώτη-Sangmeister. Στο κοινό που θα παραστεί θα δοθεί η ευκαιρία να συνομιλήσει με τον ίδιο τον συγγραφέα.

Για δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να επισκεφθείτε τον σύνδεσμο: www.ucy.ac.cy/ucyevents. Η εκδήλωση θα μεταδίδεται σε απευθείας σύνδεση στο www.youtube.com/user/UNIVERSITYOFCYPRUS. Περισσότερες πληροφορίες δύναται να εξασφαλίσετε από το Γραφείο Σχεδιασμού και Υλοποίησης Επίσημων Τελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου, στα τηλέφωνα 22894331/47.

Share this post