Το Brexit δεν θα επηρεάσει Κύπριους Βρετανίας

Το Brexit δεν θα επηρεάσει Κύπριους Βρετανίας

Διαβεβαίωση από τον ύπατο αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο

Το Brexit δεν θα επηρεάσει την καθημερινότητα των Κυπρίων πολιτών που διαμένουν στη Βρετανία, διαβεβαίωσε ο ύπατος αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο Στίβεν Λίλι.
Σε δηλώσεις, ύστερα από συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, ο κύριος Λίλι ανέφερε ότι οι Κύπριοι θα εξακολουθήσουν να μεταβαίνουν στη Βρετανία, χωρίς θεώρηση διαβατηρίου.
Επίσης, είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να διατηρεί μια ισχυρή, ευρεία και βαθιά σχέση με την Κύπρο και οι δύο χώρες θα εξακολουθήσουν να συνεργάζονται στενά και στο μέλλον.


Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, η συνάντηση έγινε ύστερα από αίτημα του Ύπατου Αρμοστή, λόγω και της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όσον αφορά τους Κύπριους φοιτητές, ο κύριος Κούσιος είπε ότι δόθηκαν διαβεβαιώσεις πως θα τυγχάνουν της ίδιας μεταχείρισης με τους Βρετανούς φοιτητές. Ανέφερε, ακόμη, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως με κανένα τρόπο δεν θα επηρεαστεί η καθημερινότητα και η παραμονή των Βρετανών υπηκόων στην Κύπρο.
Στη συνάντηση έγινε αναφορά και στο Κυπριακό. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε για την τριμερή συνάντηση στο Βερολίνο και επαναβεβαίωσε την πρόθεση και την ετοιμότητά του να επαναρχίσουν οι συνομιλίες.
Ερωτηθείς αν οι Βρετανοί υπήκοοι θα μπορούν να αγοράζουν περιουσία στην Κύπρο, ο κ. Κούσιος είπε ότι «αυτά είναι ειδικά θέματα που δεν έχει ακόμα αποφασιστεί πώς θα τύχουν χειρισμού, αλλά, ναι, η γενική γραμμή είναι ότι δεν θα επηρεαστούν τα δικαιώματα των Άγγλων να επισκέπτονται, να παραμένουν στην Κύπρο ή να αγοράζουν περιουσιακά στοιχεία. Είναι θέμα που θα τύχει συζήτησης και επεξεργασίας στη συνέχεια από τα Υπουργεία Εξωτερικών και Εσωτερικών».

ΦΩΤΟ: Στ. Ιωαννίδης

Share this post