Το απόγευμα το ύστατο χαίρε στον Γιώργο Σέρτη

Το απόγευμα το ύστατο χαίρε στον Γιώργο Σέρτη

Στην τελευταία του κατοικία οδεύει σήμερα ο φιλόλογος, ο δάσκαλος και ο χρονογράφος Γιώργος Ξενοφώντος (Σέρτης). Εκπαιδευτικοί, μαθητές/τριες, δημοσιογράφοι και αναγνώστες/τριες θα αποχαιρετήσουν τον άνθρωπο , που τίμησε το λειτούργημα του δασκάλου. Ο εκλιπών διέπρεψε και ως χρονογράφος στις εφημερίδες “Τα Νἐα”, “Ο Ανεξάρτητος” και “Ο Φιλελεύθερος”. Επίσης , συνεργάστηκε με την εφημερίδα “Ποντίκι”. Ως χρονογράφος στις δύο πρώτες εφημερίδες καταδιώχθηκε από την κυβέρνηση Κυπριανού, η οποία τον απείλησε να τον παύσει από καθηγητή. Εις μάτιν όμως! Η ελευθερία έκφρασης νίκησε. Σε όλη την πορεία του πολέμησε την ηττοπάθεια στην λύση του Κυπριακού. 

Η Εξόδιος Ακολουθία θα ψαλεί σήμερα, 5.2.2024 (15:00), στον Ι.Ν. της του Θεού Σοφίας(Στρόβολος), χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Γεωργίου, με τον οποίο ο εκλιπών συνυπηρέτησε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο. Η οικογένεια θα δέχεται συλλυπητήρια στον Ναό από τις 14:00-15:00. Παράκληση της είναι, αντί στεφάνων, να γίνονται εισφορές υπέρ του Προσφυγικού Σωματείου “Άγιος Γεώργιος Κερύνειας”. 

Χθες η εφημερίαδα “Ο Φιλελεύθερος¨ δημοσίευσε  στην μνήμη του Γιώργου Σέρτη το ακόλουθο ρεπορτάζ

Ο Γιώργος Σέρτης ήταν καθηγητής της υποργού  Παιδείας, Αθηνάς Μιχαηλίδου. 

Athena Michaelidou

@MichaelidouAth
Ήμουν τυχερή να έχω δάσκαλό μου τον κ. Γιώργο Ξενοφώντος – Σέρτη! Ήταν ο άνθρωπος που με έκανε να κλάψω διαβάζοντας την “Αιολική Γη” στην τάξη! Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει! Φωτεινά παραδείγματα δασκάλων στη ζωή μας είναι το ζητούμενο!
Mιά σπάνια φωτογραφία ανάρτησε στο twitter ο  δημοσιογράφος του Alpha Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου

“Λύκειο Παλλουριώτισσας δεκαετία 90…

Στο βάθος ο Γιώργος Σέρτης και αριστερά ο μακαρίτης ο πατέρας μου Ανδρέας Κωνσταντίνου. Συνάδελφοι φιλόλογοι και φίλοι.

Ο πρωινός καφές τους πριν το μάθημα αποτελούσε μια καθημερινή  «τελετουργία» σχολιασμού της τότε επικαιρότητας.

Καλή αντάμωση”.

O δημοσιογράφος και χρονογράφος Κώστας Κωνσταντίνου έγραψε:”Ο Σέρτης ήταν από τους καθηγητές που μου έμειναν πραγματικά αξέχαστοι. Πανέξυπνος, με μεταδοτικότητα και με ιδιαίτερο χιούμορ, ήταν ο μοναδικός ίσως καθηγητής που ακόμη θυμάμαι τα λόγια του, τόσο για το μάθημα αλλά περισσότερο για την ίδια τη ζωή, πάνω από 25 χρόνια μετά”.

*************************************************************************

Στην αγαπημένη σύζυγο του Γιώργου Σέρτη , Ειρήνη,  στα παιδιά και στα εγγόνια ο ageliaforos.com εύχεται  το “Μακαρία η οδός…”. Η απώλεια του προσφιλούς συζύγου, πατέρα και παππού θα απαλύνεται από το γεγονός ότι έζησαν μαζί με έναν υπέροχο ΑΝΘΡΩΠΟ, που ως εκπαιδευτικός και χρονογρἀφος έγραψε ιστορία. Αιωνία του η μνήμη!

Α. Βικ

 

Share this post