Το αίτημα για συνάντηση με τον Βαρθολομαίο από τους «Μιριάνι» στην Ουκρανία

Το αίτημα για συνάντηση με τον Βαρθολομαίο από τους «Μιριάνι» στην Ουκρανία

‘Αλλο ένα επικοινωνιακό τέχνασμα της Ρωσικής Εκκλησίας. 

Του Ολεξάντρ Εφρεμένκο, θεολόγου*

Η οργάνωση «Μιριάνι» ( = «Λαϊκοί»), η οποία ελέγχεται από την εν Ουκρανία Ρωσική Εκκλησία αποφάσισε -μονομερώς- να συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ουκρανία. Μάλιστα για αυτό τον σκοπό δημοσιοποίησε «ανοιχτή επιστολή». Σε αυτή την επιστολή η οργάνωση ούτε λίγο ούτε πολύ απαιτεί να συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στις 09.00 το πρωί της 21ης Αυγούστου. Και χωρίς να περιμένουν καμία απάντηση οι ίδιοι «δήλωσαν» ότι η συνάντησή τους θα πρέπει να γίνει δίπλα στο Ουκρανικό Κοινοβούλιο.

Στην «επιστολή» επίσης αναφέρονται οι λόγοι για την ζητούμενη συνάντηση της οργάνωσης με τον Πατριάρχη. Όπως λένε, θέλουν να του περιγράψουν την «κοινωνική καταστροφή, την οποία έφεραν οι πράξεις του πρώην προέδρου Πέτρο Ποροσένκο στην Ουκρανία» και επίσης σχετικά με το γεγονός ότι η απόφαση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου να παραχωρήσει Τόμο Αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας οδήγησε σε «διώξεις» κατά του Πατριαρχείου Μόσχας στην Ουκρανία.

Αυτές οι «διώξεις» αφορούν δήθεν «αρπαγές ναών, που γέννησαν θρησκευτική έχθρα όπως και ηθική και φυσική καταπίεση στους ιερείς της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας». Με άλλα λόγια, οι δηλώσεις και οι απαιτήσεις μένουν απαράλλακτες. Αυτές έχουν διατυπωθεί επανειλημμένα από τους ίδιους τους «Μιριάνι» και από άλλους εκπροσώπους της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας και στην Ουκρανία και έξω απ’ αυτή.

Τα μέλη της φιλο-ρωσικής οργάνωσης θεωρούν ότι ο Πατριάρχης «λαμβάνει λανθασμένη πληροφόρηση σχετικά με τα τεκταινόμενα στην Ουκρανία». Ως εκ τούτου και αυτοί, ως «μαχητές της αλήθειας», θέλουν να πουν στον Πατριάρχη πώς έχουν τα πράγματα και επ’ ευκαιρίας να «βρουν λύση σε αυτή την κατάσταση, στην οποία βρέθηκε η Εκκλησία μας».

Υπάρχουν ορισμένα στοιχεία αυτής της επιστολής που εντυπωσιάζουν. Το πρώτο που προσέχει κανείς είναι το ύφος με το οποίο είναι γραμμένη. Από τις πρώτες γραμμές φαίνεται η απότομη γλώσσα της, που θυμίζει όχι τόσο επιστολή που ζητάει συνάντηση αλλά λίστα με αιτήματα τρομοκρατών. Μόνο οι τρομοκράτες θέτουν αιτήματα χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις επιθυμίες και τις δυνατότητες της άλλης πλευράς. Έτσι και εδώ τον «ενημερώνουν» ότι θα τον περιμένουν τη δεδομένη στιγμή στο συγκεκριμένο σημείο και για αυτό «οφείλει» να έρθει.

Είναι γνωστό ότι τέτοιου είδους συναντήσεις δεν κανονίζονται με τέτοιο τρόπο και ειδικά με προσωπικότητες τέτοιου επιπέδου, όπως ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο οποίος έρχεται στην Ουκρανία έπειτα από πρόσκληση του Ουκρανού Προέδρου. Είναι προφανές ότι το πρόγραμμα μιας τέτοιες επίσκεψης προετοιμάζεται εκ των προτέρων, και οι όποιες συναντήσεις θα πρέπει να συμφωνούνται πολύ νωρίτερα.

Φαίνεται λοιπόν από την επιστολή ότι οι συντάκτες της είναι αδιάφοροι για όλα τα ζητήματα πρωτοκόλλου και διπλωματικών διαδικασιών. Ακόμα, από το κείμενο φαίνεται ότι και οι ίδιοι οι συντάκτες του καταλαβαίνουν ότι η συνάντηση δεν πρόκειται να γίνει. Μάλιστα και οι ίδιοι δεν θέλουν να γίνει.  Φαίνεται ξεκάθαρα ότι σκοπός της όλης πρωτοβουλίας δεν είναι η επιθυμία τους να «μεταφέρουν την αλήθεια» αλλά να δημιουργήσουν τις απαραίτητες εντυπώσεις και πλάνα για την τηλεόραση, και ίσως και να προκαλέσουν μια ολόκληρη προβοκάτσια.

Άλλο ένα στοιχείο που αξίζει να προσέξει κανείς είναι ο τόπος της υποτιθέμενης συνάντησης. Απ’ όλα τα πιθανά σημεία στα οποία θα βρεθεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης επελέγη ειδικά το κτίριο του Κοινοβουλίου. Και προκαλεί απορία, πώς αυτή η οργάνωση -η οποία παρουσιάζεται ως «οργάνωση πιστών» και λέει στην «πρόσκλησή» της ότι αναμένει τον Οικουμενικό Πατριάρχη «με προσευχή»- πηγαίνει να τον συναντήσει όχι σε κάποιον ναό αλλά στο Κοινοβούλιο.

Για να απαντήσει κανείς στο ερώτημα «γιατί η συγκεκριμένη τοποθεσία» αξίζει να θυμηθεί τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των «Μιριάνι», οι οποίοι ήδη έχουν κάνει συγκεντρώσεις έξω από το κοινοβούλιο. Εκτός από τον ενδεχόμενο πολιτικό χαρακτήρα το ζήτημα είναι οργανωτικό. Είναι πολύ πιο εύκολο να μαζέψουν τις γιαγιάδες που ήρθαν και την προηγούμενη φορά στο ίδιο ακριβώς σημείο με τις συνηθισμένες συγκεντρώσεις τους.

Μπορούμε λοιπόν με ασφάλεια να υποθέσουμε ότι η «συνάντηση», την οποία φέρεται να ζητάει αυτή η οργάνωση που ελέγχεται από τη Ρωσική Εκκλησία, δεν θα είναι στην πραγματικότητα «συνάντηση» αλλά μια διαδήλωση κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη με πανό που θα γράφουν «Βαρθολομαίε, δεν σε καλέσαμε». Και ο μόνος σκοπός είναι η δημιουργία εικόνας που θα αναπαράγουν τα ρωσικά και τα φιλο-ρωσικά ΜΜΕ, τα οποία για ακόμα μια φορά θα αναφερθούν στα εκτενή «ρεπορτάζ» τους σε «διώξεις πιστών στην Ουκρανία».

*Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΗΓΗ: Πνευματικό Μέτωπο Ουκρανίας

********************

Πληρωμένες οι κινητοποιήσεις κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη

Μια από τις «πρωτοβουλίες» του εν Ουκρανία Πατριαρχείου Μόσχας για την υπονόμευση της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Ουκρανία είναι η διεξαγωγή διαμαρτυρίας με την χαρακτηριστική ονομασία «Βαρθολομαίε – δεν σε καλέσαμε», μια ιδέα που γεννήθηκε στο Κρεμλίνο και εκτελείται υπάκουα από τους ιερείς και τους πιστούς του Πατριαρχείου Μόσχας στην Ουκρανία από τις 9 Αυγούστου.

Πιστοί από ενορίες που υπάγονται στο Πατριαρχείο Μόσχας μίλησαν σχετικά με την συγκεκριμένη πρωτοβουλία στο «Πνευματικό Μέτωπο» (ΠΜ), εξηγώντας ότι τους υποχρέωσαν να συμμετάσχουν σε αυτήν, ενώ αναφέρθηκαν και σε άλλες ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες. Για ευνόητους λόγους το «ΠΜ» δεν δημοσιεύει τα προσωπικά στοιχεία των πηγών του. 

Συγκεκριμένα, οι συνομιλητές μας αναφέρουν ότι οι ιεράρχες των Μητροπόλεων της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας υποχρέωσαν σε συμμετοχή στην «πρωτοβουλία» «Βαρθολομαίε – δεν σε καλέσαμε» τους κατά τόπους ιερείς και κατ’ επέκταση τους πιστούς. Μάλιστα, για αυτό τον σκοπό διατέθηκαν και ορισμένα οικονομικά κονδύλια. 

Μια πηγή μάλιστα μοιράστηκε μαζί μας ακόμα και φωτογραφία από την συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στις 12 Αυγούστου κοντά στην Λαύρα των Σπηλαίων στο Κίεβο. Στη φωτό φαίνεται πως εκπρόσωποι της Ρωσικής Εκκλησίας μετράνε και μοιράζουν χρήματα μετά την διεξαγωγή διαδήλωσης κατά της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Κίεβο. Όπως φαίνεται λοιπόν από την φωτογραφία, η «συνήθεια» των φιλο-ρωσικών κομμάτων στην Ουκρανία -δηλαδή οι πληρωμένες διαδηλώσεις- χρησιμοποιείται και από την εν Ουκρανία Ρωσική Εκκλησία.

Πηγές του «ΠΜ» αναφέρουν ότι όλες οι διαδηλώσεις που έχουν γίνει κατά της επίσκεψης Βαρθολομαίου στην Ουκρανία καθώς και εκείνες που σχεδιάζονται είναι πληρωμένες. Μάλιστα οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες σε αυτές τις κινητοποιήσεις δεν γνωρίζουν καν τον λόγο της συγκέντρωσης στις οποίες μετέχουν. Αυτό μπορεί να ακούγεται περίεργο στην Ελλάδα ωστόσο είναι μια συνηθισμένη πρακτική που ακολουθούν ορισμένοι πολιτικοί στην Ουκρανία εδώ και χρόνια.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι «μπροστάρης» στην συγκεκριμένη κινητοποίηση ήταν ο υπερασπιστής του «ρωσικού κόσμου», σκανδαλώδης Μητροπολίτης Λουκάς της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας. Οι δηλώσεις του, που πολλές φορές χαρακτηρίζονται από ακραίες εκφράσεις, αποτελούν συνηθισμένο υλικό για τα «ρεπορτάζ» των φιλο-ρωσικών ΜΜΕ.

Share this post