Την Τρίτη εκδήλωση διαμαρτυρίας της ΕΣΚ για τα προβλήματα των δημοσιογράφων

Την Τρίτη εκδήλωση διαμαρτυρίας της ΕΣΚ για τα προβλήματα των δημοσιογράφων

 Έφτασε η ώρα να λάβουν τα επιβαλλόμενα μηνύματα όλοι, οι εργοδότες, η κυβέρνηση, τα κοινοβουλευτικά κόμματα, οι αρμόδιοι φορείς της πολιτείας. Οι απολαβές συρρικνώνονται και τα παρεμφερή ωφελήματα εξαϋλώνονται.

 Εκδήλωση διαμαρτυρίας για τα εργασιακά προβλήματα των δημοσιογράφων  θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τρίτη, 8 Σεπτεμβρίου, στις 10 πμ στον προαύλιο χώρο της Δημοσιογραφικής Εστίας

Το Δ. Σ. της Ένωσης Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ) σε ανακοίνωση του τονίζει ότι η εκδήλωση “είναι, ίσως, η πιο σημαντική κινητοποίηση της Οργάνωσής μας τα τελευταία χρόνια”.

Στην ανακοίνωση προστίθεται:

“Τα μηνύματα,  που οφείλουμε να στείλουμε είναι πολλά και με πολλούς αποδέκτες. Η εκδήλωση διαμαρτυρίας μπορεί να είναι συμβολική, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να είναι και αντιπροσωπευτικά μαζική. Μόνον έτσι τα μηνύματα που θα σταλούν θα είναι ξεκάθαρα ηχηρά.

Έχει λοιπόν μεγάλη σημασία να απαντήσουμε όλοι «παρών», όλες «παρούσες»! Έχει μεγάλη σημασία να πείσουμε και τους συναδέλφους μας – ο καθένας και η καθεμιά μας στον εργασιακό μας χώρο – να προσέλθουν στην εκδήλωση, έστω κι αν δεν ανήκουν στην ΕΣΚ, έστω κι αν έχουν, για διάφορους λόγους, απομακρυνθεί από την Οργάνωση.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,ενώστε τη φωνή σας με το Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών. Έφτασε η ώρα να λάβουν τα επιβαλλόμενα μηνύματα όλοι, οι εργοδότες, η κυβέρνηση, τα κοινοβουλευτικά κόμματα, οι αρμόδιοι φορείς της πολιτείας.

Έχουμε έτοιμα τα πίκετ και τα πανό και σας περιμένουμε. Την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου στις 10 πμ στη Δημοσιογραφική Εστία δίνουμε όλοι δυναμικά το παρόν μας. Να μιλήσουμε μια φορά και για τα δικά μας προβλήματα, όχι μόνο προβλήματα όλων των άλλων κλάδων. Ας μη λείψει κανείς, ας μη λείψει καμιά.

Η συνέντευξη τύπου 

Εξάλλου, σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της ΕΣΚ, Γιώργος Φράγκος, δήλωσε:  “Ο δημοσιογραφικός κλάδος αντιμετωπίζει, εδώ και χρόνια, σοβαρά εργασιακά προβλήματα, τα οποία, δυστυχώς, επιδεινώνονται συνεχώς. Οι συνθήκες και οι όροι εργοδότησης καθίσταται ολοένα και πιο δυσχερείς. Οι απολαβές συρρικνώνονται και τα παρεμφερή ωφελήματα εξαϋλώνονται.

Μετά το βάραθρο, στο οποίο οδηγήθηκαν οι εργασιακές σχέσεις λόγω της οικονομικής κρίσης που κορυφώθηκε το 2013, ακολούθησε και δεύτερη ευμεγέθης διολίσθηση των εργασιακών δικαιωμάτων, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Από χθες έχουν εκπνεύσει τα κυβερνητικά σχέδια επιδότησης της εργασίας. Και εμείς, ως Ένωση Συντακτών Κύπρου, διεκδικούμε και απαιτούμε τα αυτονόητα: Επιστροφή στην εργασιακή κανονικότητα ως αυτή ίσχυε προ της πανδημίας. Αυτό εξάλλου προνοείται ρητώς, ως κυρίαρχος όρος, στα κυβερνητικά σχέδια.

Καλούμε τον εργοδοτικό κόσμο, όλους τους επιχειρηματίες των ΜΜΕ, όπως επιστρέψουν πάραυτα στην εργασιακή κανονικότητα, με όρους, συνθήκες και απολαβές του προσωπικού τους όπως ίσχυαν τον παρελθόντα Φεβρουάριο. Οτιδήποτε διαφορετικό θα συνιστά εκτροπή από τους όρους και τις προϋποθέσεις των κυβερνητικών σχεδίων, από τα οποία οι ίδιοι επωφελήθηκαν τα μέγιστα.

Καλούμε την κυβέρνηση, το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας, όπως εποπτεύσει ενδελεχώς και αποτελεσματικά την πλήρη και ομαλή επιστροφή στην εργασιακή κανονικότητα. Οι όροι και οι προϋποθέσεις που τέθηκαν πρέπει να τηρηθούν στο έπακρο. Διαφορετικά, δεν θα έχουν νόημα τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ,  που εκδαπανήθηκαν για τη στήριξη της εργασίας και της επιχειρηματικότητας.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους δημοσιογράφους, μέλη και μη μέλη της ΕΣΚ, όπως στηρίξουν την προσπάθεια που καταβάλλει η οργάνωση για έξοδο από το εργασιακό βάραθρο, για ανάσχεση της εργασιακής διολίσθησης του δημοσιογραφικού κλάδου, για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και αξιοπρεπείς απολαβές” . 

Share this post