Την ερχόμενη Τρίτη τετ-α-τετ Αναστασιάδη-Τατάρ

Την ερχόμενη Τρίτη τετ-α-τετ Αναστασιάδη-Τατάρ

Άτυπη συνάντηση θα έχουν την ερχόμενη Τρίτη, 3 Νοεμβρίου , οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης και Ερσίν Τατάρ, σύμφωνα με ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών

«Ο νέος Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ και ο Ε/κ ηγέτης Νίκος Αναστασιάδης επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να συναντηθούν για πρώτη φορά την Τρίτη, 3 Νοεμβρίου. Η συνάντηση θα είναι  άτυπη και θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, στην οικία της στην προστατευμένη από τα ΗΕ περιοχή, στις 7μμ. Η κ. Σπέχαρ προσβλέπει να φιλοξενήσει τον κ. Αναστασιάδη και τον κ. Τατάρ για την πρώτη άτυπη συνάντησή τους ως ηγέτες της ε/κ και της τ/κ κοινότητας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ο πρόεδρος του ΡΤΚ Τουφάν Ερχιουρμάν δήλωσε ότι η  ομοσπονδία είναι η ξεκάθαρη μορφή λύσης στα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ,  προσθέτοντας ότι, εάν η «λύση δύο κρατών» είναι πραγματικά μια λύση και δεν σημαίνει τη συνέχιση της υφιστάμενης κατάστασης, πριν απ ‘ όλα αυτό απαιτεί την αναγνώριση της “ΤΔΒΚ”  και γι’ αυτό προϋπόθεση είναι η αλλαγή ψηφισμάτων του ΣΑ. «Όλοι ξέρουν ποια είναι τα 5 μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ , σε ανάρτησή του στα ΜΚΔ σήμερα,  ο κ. Ερχιουρμάν (χωρίς να αναφέρει  αρχικά σε ποιον απευθύνεται) σημειώνει πως «εάν πρόκειται να θέσετε τη λύση δύο κρατών ως στόχο ενώπιον αυτού του λαού πρέπει πρώτα να εξηγήσετε πώς θα υλοποιηθεί. Κι αυτό δεν φτάνει. Είναι επίσης απαραίτητο να εξηγηθεί πώς οι αρχές της διζωνικότητας και της συνταγματικότητας, που διαφυλάττουν την ύπαρξη του τ/κ λαού σε μια ομοσπονδία, ειδικά στο περιουσιακό και πληθυσμιακά, θα διατηρηθούν σε μια ‘λύση δύο κρατών’».


Και πώς μπορούμε να κάνουμε το άνοιγμα στη διεθνή κοινότητα όταν εγκαταλείψουμε την βούληση για μια λύση στο πλαίσιο του ΣΑ των ΗΕ, που αποτελεί τη βάση όλων των απαιτήσεών γι’ αυτό το άνοιγμα πριν από την λύση είτε στο εμπόριο, είτε στον αθλητισμό είτε σε άλλα ζητήματα, ρωτά  ο κ. Ερχιουρμάν.

Δεν αρκεί, συνεχίζει, ούτε το (επιχείρημα) ‘για δεκαετίες συζητούμε την ομοσπονδία, δεν βγαίνει πουθενά’ ή ‘οι Ε/κ δεν θέλουν ομοσπονδία’. Το σημαντικό, αναφέρει, είναι η «εναλλακτική» σας να φέρνει τη λύση σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα και να διαφυλάσσει καλύτερα τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τ/κ πριν και μετά την λύση.

Στο τέλος της ανάρτησής του ο Τουφάν Ερρχιουρμάν αναφέρεται στον Ερσίν Τατάρ γράφοντας ότι “η φράση του πως η ομοσπονδία είναι ένα ‘μασάλι’ (ΣΣ: σημαίνει παραμύθι στα τούρκικα) για να γίνει αντιληπτή, εάν αφορά την ομοσπονδία ή την λύση δύο κρατών, θα πρέπει να το εξηγήσει ο ίδιος ο κ. Τατάρ ενώπιον του λαού”.

Share this post