Τιμήθηκε η θυσία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη

Τιμήθηκε η θυσία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη

Στην παρουσία της προέδρου της Βουλής , Αννίτας Δημητρίου, τελέστηκε σήμερα στα Φυλακισμένα Μνήματα τρισάγιο για τον ήρωα του απελευθερωτικού αγώνα του 1955-1959, Ευαγόρα Παλληκαρίδη, ο οποίος απαγχονίστηκε από τους Άγγλους αποικιοκράτες πριν από 66 χρόνια. Ήταν 19 χρονών . Παρά τις διεθνείς αντιδράσεις η τότε Βασίλισσα Ελισάβετ δεν του απένειμε χάρη , όπως έκανε και με τους Μιχαλάκη Καραολή και  Ανδρέας Δημητρίου. 
Η πρόεδρος της Βουλής δήλωσε: “Ο δρόμος για να διαφυλάξουμε αρχές και αξίες, την ίδια τη δημοκρατία μας, περνάει απαρέγκλιτα μέσα από την τιμή και δόξα των ηρώων μας. Τέτοιων ηρώων όπως ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης.Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι με ειλικρίνεια να πορευτούμε έχοντας πυξίδα το δικό τους ήθος και τόλμη. Είναι θέμα εθνικής επιβίωσης να το κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές”.
Τον Ιούνιο του 1953, με αφορμή την στέψη της Βασίλισσας Ελισσάβετ, ελήφθη απόφαση να σημαιοστολιστούν (και με αγγλικές σημαίες) τα σχολεία, οι πλατείες και τα δημόσια κτίρια της Κύπρου. Όπως και έγινε.

Όμως κάτι πιτσιρικάδες στην Πάφο αντέδρασαν και αρνήθηκαν να μπουν στο σχολείο σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Ενας απ΄αυτούς πήγε στην πλατεία και κατέβασε από τον ιστό την βρετανική σημαία. Συνελήφθη μαζί με συμμαθητές του και τιμωρήθηκε με ήπια, συμμορφωτική ποινή. Ήταν ο 15χρονος Ευαγόρας Παλληκαρίδης.

Τέσσερα χρόνια μετά   συνελήφθη ως μέλος της ΕΟΚΑ , στην οποία είχε ενταχθεί παρατώντας το σχολείο. Καταδικάστηκε εις θάνατον δι΄απαγχονισμού. 

Ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης εκτελέστηκε στις 14.3.1957. Λίγο προτού εκτελεστεί, έγραψε και κοινοποίησε μια επιστολή στην οποία , μεταξύ άλλων, τονίζει:

«Θ’ ακολουθήσω με θάρρος τη μοίρα μου. Ίσως αυτό να ‘ναι το τελευταίο μου γράμμα. Μα πάλι δεν πειράζει. Δεν λυπάμαι για τίποτα. Ας χάσω το κάθε τι. Μια φορά κανείς πεθαίνει. Θα βαδίσω χαρούμενος στην τελευταία μου κατοικία. Τι σήμερα τι αύριο; Όλοι πεθαίνουν μια μέρα. Είναι καλό πράγμα να πεθαίνει κανείς για την Ελλάδα. Ώρα 7:30. Η πιο όμορφη μέρα της ζωής μου. Η πιο όμορφη ώρα. Μη ρωτάτε γιατί».

Γεννήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 1938 στο χωριό Τσάδα, της επαρχίας Πάφου. Πηγή: https://www.sansimera.gr/biographies/235?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=sinevi_san_simera&utm_term=2023-03-14

© SanSimera.gr

Share this post