Τηλεφωνική επικοινωνία Χριστοδουλίδη- Φον ντερ Λάϊεν για τις αρνητικές εξελίξεις στην Μ. Ανατολή.  

Τηλεφωνική επικοινωνία Χριστοδουλίδη- Φον ντερ Λάϊεν για τις αρνητικές εξελίξεις στην Μ. Ανατολή.  

Κόμπος : Η Κυπριακή Δημοκρατία προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα, σε σχέση με πιθανή επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ».-Το ΑΚΕΛ ζητά εξηγήσεις για την αναστολή εξέτασης αιτήσεων ασύλου.

Η Κύπρος δεν εμπλέκεται με κανένα απολύτως τρόπο στις οποιεσδήποτε επιθέσεις, δήλωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και την επίθεση του Ιράν σε ισραηλινό έδαφος.

Ο Ν. Χριστοδουλίδης συγκάλεσε  το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας ΣΕΑ και μετά δήλωσε ότι η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη.  Εξέφρασε την ευχή να μην υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση, η οποία, όπως σημείωσε, δεν είναι προς το συμφέρον κανενός.

 Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας/ ΦΩΤΟ: Αντρέας Λουκαΐδης

Πρόσθεσε ότι σε τέτοιες δύσκολες στιγμές, «οι αποφάσεις που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση είναι δύσκολες και λαμβάνονται με μοναδικό κριτήριο τη διασφάλιση των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κυπριακού λαού».

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι στη συνεδρίαση έγινε ανασκόπηση της κατάστασης εντός και εκτός Κύπρου, σημειώνοντας ότι γίνονται όλα όσα πρέπει να γίνουν και οι Αρχές βρίσκονται σε εγρήγορση και παρακολουθούν πολύ προσεκτικά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Επίσης,  ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, δήλωσε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα, σε σχέση με πιθανή επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ».

Ο υπουργός τόνισε  πως «η Κύπρος δεν έχει καμία επιρροή στις βρετανικές κινήσεις από το Ακρωτήρι».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το πως αξιολογεί την πιθανότητα εμπλοκής της Κύπρου, ο κ. Κόμπος είπε: «Η Κυπριακή Δημοκρατία, σε καμία των περιπτώσεων, δεν πρόκειται να εμπλακεί σε οποιαδήποτε επιχείρηση και ενέργεια, η οποία να έχει επιθετικό χαρακτήρα εναντίον του οποιουδήποτε. Επιπλέον, η Κυπριακή Δημοκρατία γεωγραφικά είναι στο επίκεντρο αυτής της κατάστασης. Δεν έχουμε την οποιαδήποτε ψευδαίσθηση ότι εμείς μπορεί να χαράξουμε τον πολιτικό δρόμο, για αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί. Όμως, έχουμε τη δυνατότητα να μπορούμε να επικοινωνήσουμε με τους δρώντες, για να μεταφέρουμε τα μηνύματα ανησυχίας, τα οποία έχουμε, την αυτοσυγκράτηση, την οποία ζητούμε, με σκοπό να υπάρχει μια κατάσταση πραγμάτων, όσον το δυνατόν πιο κοντά στην ομαλότητα.

Για τα περί βρετανικών βάσεων δήλωσε: « είχαμε και έχουμε συνεχή επικοινωνία με τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι η επικοινωνία αυτή λαμβάνει χώρα, όταν τα γεγονότα έχουν ήδη δρομολογηθεί. Όταν ξεκίνησε αυτή η επιχείρηση, τότε έγινε η ενημέρωση ως προς το τι γίνεται και υπάρχουν δημόσιες δηλώσεις από πλευράς Βρετανών, οι οποίες παραπέμπουν στον χαρακτήρα των ενεργειών, στις οποίες προέβησαν. Δεν πρόκειται να σχολιάσω εκ μέρους των Βρετανών. Νομίζω είναι αυτόδηλες οι δηλώσεις και εξηγήσεις, οι οποίες δίδονται. Πρέπει όμως, να είναι σαφές και απόλυτα ξεκάθαρο ότι δεν τελούν υπό την αίρεση της έγκρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας αυτές ή παρόμοιας φύσης δραστηριότητες. Δεν μπορούν, όμως, σε καμία των περιπτώσεων, να ταυτίζονται με την Κυπριακή Δημοκρατία και την πολιτική της. Αυτό είναι ένα μήνυμα το οποίο επανειλημμένα τονίζουμε, διότι θεωρούμε ότι είναι άκρως άκρως σημαντικό.»

ΕΞΑΛΛΟΥ, ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης είχε   το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή με την κλιμάκωση της κρίσης και τις γενικότερες αρνητικές επιπτώσεις που προκύπτουν, ειδικότερα σε σχέση με το Μεταναστευτικό.

 Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία συμφωνήθηκε ότι οι συνεχώς αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές Σύρων στην Κύπρο, που οδήγησαν στην απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας στη βάση της εφαρμοστέας κοινοτικής νομοθεσίας για αναστολή εξέτασης αιτήσεων ασύλου όλων των περιπτώσεων προσώπων συριακής καταγωγής, συζητηθούν κατά το επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 17 και 18 Απριλίου και ειδικότερα το αίτημα αριθμού κρατών μελών για επαναξιολόγηση της κατάστασης στη Συρία.

Ο Ν.  Χριστοδουλίδης και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συζήτησαν, επίσης, το ενδεχόμενο παροχής ενισχυμένου πακέτου οικονομικής στήριξης προς τον Λίβανο, για αντιμετώπιση τόσο των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η χώρα όσο και για διαχείριση του Μεταναστευτικού.  Εντός αυτού του πλαισίου συζητήθηκε και συμφωνήθηκε η από κοινού επίσκεψή τους στον Λίβανο και αφού προηγηθεί τις αμέσως επόμενες μέρες προπαρασκευαστική επίσκεψη αρμόδιου Επιτρόπου.

O Πρόεδρος να εξηγήσει τι ακριβώς εννοεί με την εξαγγελία του για αναστολή εξέτασης αιτήσεων ασύλου

Το ΑΚΕΛ καλεί τον πρόεδρο της Δημοκρατίας  θα πρέπει να εξηγήσει τι ακριβώς εννοεί με την εξαγγελία του γι’ αναστολή  της εξέτασης αιτήσεων από πολίτες  Συριακής καταγωγής. Το κόμμα σε ανακοίνωση του αναφέρει: “Αν εννοεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα δέχεται αιτήσεις ασύλου, τότε θα πρέπει να  εξηγήσει στη βάση ποιας διαδικασίας θα εφαρμόσει αυτή την απόφαση. Για μια τέτοια απόφαση προνοείται ν’ ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπει το Άρθρο 78(3) της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για έκδοση προσωρινών μέτρων τα οποία εκδίδει το Συμβούλιο μετά από πρόταση της  Επιτροπής και συνάποφαση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ακολουθήθηκε τέτοια διαδικασία;

Αν ο Πρόεδρος εννοεί ότι θα σταματήσει να εξετάζει αιτήσεις αυτό σημαίνει ότι αιτήσεις ασύλου θα υποβάλλονται, αλλά δεν θα εξετάζονται και αυτό απλώς θα πολλαπλασιάσει τις εκκρεμούσες αιτήσεις καθώς και τις προσφυγές στο Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας.

Το ΑΚΕΛ επαναλαμβάνει την θέση του για προώθηση αιτήματος από την Κυπριακή Δημοκρατία για επιμερισμό των προσφύγων εξαιτίας της κρίσης στη Μέση Ανατολή σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  όπως έγινε και στην περίπτωση των Ουκρανών προσφύγων”.

Share this post