Τηλεδιάσκεψη ηγετών Ε.Ε. για κορονοϊό

Τηλεδιάσκεψη ηγετών Ε.Ε. για κορονοϊό

Στα 49 ανήλθαν τα κρούσματα. Πλαφόν σε τιμές προϊόντων για προφύλαξη από τον ιό.

Ο πρόεδρος  Αναστασιάδης, προέδρευσε σήμερα μαραθώνιας σύσκεψης της διυπουργικής επιτροπής για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού. Επίσης,  συμμετείχε  αργά το απόγευμα, μέσω τηλεδιάσκεψης,  σε έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των ηγετών των χωρών μελών της ΕΕ για συνέχιση της συζήτησης του θέματος αντιμετώπισης του κορονοϊού.

Κατά την τηλεδιάσκεψη, η δεύτερη σε σειρά που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ,  Charles Michel, έγινε ενημέρωση και συζήτηση για την κατάσταση, όπως εξελίσσεται σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς και για τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε κάθε κράτος μέλος, αλλά και για τις ανάγκες που δημιουργούνται από την εξάπλωση του κορονοϊού. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, δήλωσε ότι συζητήθηκε, επίσης, η λήψη κοινών μέτρων για περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ζητήματα που αφορούν τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της πανδημίας, αλλά και η ανάγκη απρόσκοπτης κυκλοφορίας αγαθών σε ολόκληρη την Ευρώπη, ιδιαίτερα ως προς ιατροφαρμακευτικά και είδη πρώτης ανάγκης.

 

ΦΩΤΟ : Σταύρος Ιωαννίδης

Οι αρχηγοί των κρατών μελών της ΕΕ συμφώνησαν όπως συνεχίσουν τις επαφές τους μέσω τηλεδιασκέψεων και ότι υπάρχει κοινή βούληση για συντονισμό και αλληλεγγύη για περιορισμό της νόσου.
Στο τμήμα της Κύπρου, που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία, τα θετικά κρούσματα ανήλθαν  στα 49, μετά τη διάγνωση των τριών νέων σήμερα το απόγευμα. Από τα 49 κρούσματα δύο βρίσκονται στις βρετανικές βάσεις.
Σε προληπτική εξέταση για κορονοϊό υποβλήθηκε ο υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης, αφού σύμφωνα με τις πληροφορίες φαίνεται να ήρθε σε επαφή με αξιωματικό, ο οποίος είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα. Το δείγμα, που έδωσε ο Υπουργός Άμυνας, Σάββας Αγγελίδης, για κορονοϊό είναι αρνητικό.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, που έλαβε το Υπουργείο Υγείας από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, έχουν επιβεβαιωθεί τρία νέα κρούσματα κορωνοϊού.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για:
– Δύο άτομα που είχαν επαφή με κρούσμα που είχε επιβεβαιωθεί τις προηγούμενες μέρες.
– Ένα άτομο που είχε επιστρέψει από το εξωτερικό (Βέλγιο), παρέμεινε σε κατ’ οίκον περιορισμό και επικοινώνησε με τις αρμόδιες Αρχές όταν παρουσίασε συμπτωματολογία.
Η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας έχει ήδη αρχίσει την ιχνηλάτηση των επαφών και των τριών κρουσμάτων και θα προχωρήσει στη λήψη δειγμάτων για τη διενέργεια εξειδικευμένων εξετάσεων.
Με βάση τα συγκεκριμένα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 49, εκ των οποίων τα 27 ήταν επαφές.
Όσον δε αφορά στη διενέργεια της εργαστηριακής ανάλυσης, τονίζεται ότι η δειγματοληψία καθορίζεται βάσει πρωτοκόλλων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα και κατόπιν ιεράρχησης των πραγματικών αναγκών. Ως εκ τούτου, καλούνται οι πολίτες να εμπιστεύονται την κρίση των επαγγελματιών υγείας, λαμβάνοντας υπόψη ότι σε παγκόσμιο επίπεδο ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός που χρησιμοποιείται για την εργαστηριακή ανάλυση έχει αρχίσει να παρουσιάζει ελλείψεις. Αχρείαστες εξετάσεις μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα σε συμπολίτες μας που το χρειάζονται πραγματικά.
Το Υπουργείο Υγείας υπενθυμίζει ότι ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος έχει απευθύνει κάλεσμα στην ιατρική κοινότητα για εκδήλωση ενδιαφέροντος για παροχή επιστημονικής βοήθειας στην προσπάθεια για αντιμετώπιση της πανδημίας. Το Υπουργείο Υγείας προσβλέπει στη θετική ανταπόκριση των ιατρών, αφού σε παρόμοιες περιπτώσεις η ιατρική κοινότητα έχει δείξει επαγγελματισμό και υψηλό αίσθημα ευθύνης. Η προφύλαξη της Δημόσιας Υγείας είναι ευθύνη όλων.

Ένταση και σήμερα στο αεροδρόμιο

Ένταση επικράτησε και σήμερα στο αεροδρόμιο Λάρνακας από γονείς φοιτητών οι οποίοι έφτασαν στην Κύπρο, χωρίς να έχουν μαζί τους το ιατρικό πιστοποιητικό που αναφέρει ότι δεν είναι φορείς του κορονοϊού.
Η ένταση προκλήθηκε στο αεροδρόμιο ,  όταν συγγενείς έξι Κύπριων φοιτητών που έφτασαν, μαζί με άλλους πέντε επιβάτες, με πτήση από την Ολλανδία, ενημερώθηκαν ότι επειδή δεν διαθέτουν το απαραίτητο ιατρικό πιστοποιητικό δεν θα τους επιτραπεί να αποβιβαστούν στην Κύπρο και θα αποσταλούν πίσω στη χώρα αναχώρησης τους.

 

Οι έξι φοιτητές διέθεταν βεβαίωση από γιατρό, σύμφωνα με την οποία δεν είχαν συμπτώματα κορονοϊού, αλλά δεν κατείχαν το απαραίτητο ιατρικό πιστοποιητικό.
Οι φοιτητές υποβλήθηκαν σε εξετάσεις από τους επαγγελματίες υγείας του αεροδρομίου, ωστόσο αρχικά λήφθηκε η απόφαση να μην τους επιτραπεί η είσοδος στη Δημοκρατία. Μετά από παρέμβαση του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Μεταφορών, αποφασίστηκε  οι έξι επιβάτες να αποβιβαστούν από το αεροσκάφος και οδηγήθηκαν στο ιατρικό κέντρο του αεροδρομίου για εξετάσεις.
Μετά τις εξετάσεις οι φοιτητές μεταφέρθηκαν  σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, που αποφάσισε η κυβέρνηση ότι θα λειτουργήσουν ως χώροι απομόνωσης. Οι άλλοι πέντε επιβάτες της πτήσης από Ολλανδία αναμένεται να επιστρέψουν πίσω στη χώρα τους, αφού δεν διαθέτουν τα απαραίτητα ιατρικά πιστοποιητικά.

Ο υπουργός Υγείας

Μετά τη σύσκεψη της διυπουργικής επιτροπής υπό τον πρόεδρο Αναστασιάδη ο υπουργός Υγείας , Κ. Ιωάννου, σε δηλώσεις ανέφερε:
1) Από την 3η π.μ. ώρα Κύπρου της 21ης Μαρτίου του 2020 και για περίοδο 14 ημερών απαγορεύονται οι πτήσεις πλην εκείνων μεταφοράς εμπορευμάτων (cargo) προς τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου από:
1) Μπαχρέιν
2) Λευκορωσία
3) Βέλγιο
4) Βουλγαρία
5) Αίγυπτος
6) Εσθονία
7) Γερμανία
8) Ουγγαρία
9) Ιρλανδία
10) Ισραήλ
11) Ιορδανία
12) Λετονία
13) Λίβανος
14) Λιθουανία
15) Μάλτα
16) Ολλανδία
17) Νορβηγία
18) Πολωνία
19) Κατάρ
20) Ρουμανία
21) Ρωσία
22) Σερβία
23) Σλοβακία
24) Σουηδία
25) Ελβετία
26) Ουκρανία
27) Ηνωμένο Βασίλειο
28) Ελλάδα
2) Η παράγραφος 2(α) του Διατάγματος που έχει εκδοθεί από τον Υπουργό Υγείας ημερομηνίας 15 Μαρτίου 2020, σε σχέση με την προσκόμιση ιατρικού πιστοποιητικού εξέτασης του κορ0νοϊού, θα συνεχίσει να ισχύει μέχρι και τις 3 π.μ. της 21ης Μαρτίου 2020.
Εξαιρούνται όσα πρόσωπα:
α) Έχουν μεταβεί σε χώρες του εξωτερικού για ιατρικούς λόγους,
β) Ευρίσκονται στο εξωτερικό για ολιγοήμερη παραμονή, για επαγγελματικούς ή υπηρεσιακούς λόγους,
γ) Που δικαιούνται να εισέλθουν με βάση την συνθήκη της Βιέννης.

Σε σχέση με τα πρόσωπα,  που εμπίπτουν στην κατηγορία ( α) , δύνανται να συνοδεύονται από τα πρόσωπα που τους συνόδευαν κατά την αναχώρηση τους και κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους.

Όσοι εμπίπτουν στις πιο πάνω κατηγορίες, αντί της προσκόμισης του ιατρικού πιστοποιητικού θα πρέπει να κατέχουν βεβαίωση από τις κατά τόπους Διπλωματικές Αποστολές της ΚΔ, η οποία θα εκδίδεται εφόσον οι ενδιαφερόμενοι προσκομίσουν αποδεικτικά στοιχεία που να τεκμηριώνουν τους λόγους που αναφέρονται στις κατηγορίες 2α και 2β (π.χ. εισιτήριο αναχώρησης από Κύπρο ή ιατρικές βεβαιώσεις από το Κέντρο που έτυχαν ιατρικής νοσηλείας).
Νοείται ότι επιτρέπονται πτήσεις προς την Κυπριακή Δημοκρατία άνευ επιβατών, προκειμένου να μεταφέρουν πρόσωπα που επιθυμούν να αναχωρήσουν από την Κύπρο.
Ανάλογα με τα δεδομένα, όπως θα διαμορφώνονται καθημερινώς θα διαμορφώνονται και τα σχετικά διατάγματα.
3) Εφόσον παραστεί ανάγκη η Κυπριακή Δημοκρατία θα ναυλώσει ειδικές πτήσεις από Αθήνα και Λονδίνο, για να επιστρέψουν στην Κυπριακή Δημοκρατία επιβάτες που εμπίπτουν στις κατηγορίες που αναφέρονται στην παράγραφο 2α και 2β πιο πάνω.
4) Νοείται ότι, όλοι όσοι των ως άνω κατηγοριών εισέρχονται στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα παραμένουν για 14 ημέρες από την άφιξη τους σε χώρους υποχρεωτικής απομόνωσης (καραντίνα) που θα υποδεικνύει το κράτος, εκτός από τα πρόσωπα τα οποία βρίσκονται στο εξωτερικό για ιατρικούς λόγους. Τα πρόσωπα αυτά θα παραμένουν σε αυτοπεριορισμό προκειμένου να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη θεραπευτική αγωγή τους.

Πλαφόν σε τιμές προϊόντων για προφύλαξη από τον ιό

Εξάλλου, νέο διάταγμα εξέδωσε ο Υπουργός Υγείας σχετικά με την ανώτατη χονδρική και λιανική τιμή πώλησης για τα αντισηπτικά, τις μάσκες και τα θερμόμετρα για τον κορωνοϊό.
Το συγκεκριμένο διάταγμα θα τεθεί σε ισχύ στα φαρμακεία από τις 18 Μαρτίου μέχρι τις 30 Απριλίου.
*Δείτε τον πίνακα 

Share this post