Τι είναι η γλωσσολογία και γιατί τη χρειαζόμαστε;

Τι είναι η γλωσσολογία και γιατί τη χρειαζόμαστε;

Το νέο επεισόδιο της σειράς podcast #ScienceTalks του Πανεπιστημίου Κύπρου πραγματεύεται το θέμα της γλώσσας. Με τη γλώσσα οι άνθρωποι άρχισαν να ασχολούνται με ποικίλους τρόπους από πολύ νωρίς, όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει μελετώντας τον διάλογο του Πλάτωνα «Κρατύλος», το πρώτο φιλοσοφικό κείμενο για τη γλώσσα, γνωστό και ως «Περί ονομάτων λόγος».

Η γλωσσολογία είναι η επιστημονική μελέτη της γλώσσας και ασχολείται με θέματα όπως είναι  η ασυνείδητη γνώση που έχουν οι άνθρωποι για τη γλώσσα, η απόκτηση της γλώσσας από τα παιδιά, η δομή της γλώσσας γενικά και οι γλωσσικές ποικιλίες, κ.ά. θέματα θεωρητικής και εφαρμοσμένης γλωσσολογίας.

Πώς ποικίλλουν οι γλώσσες; Πώς επηρεάζει η γλώσσα τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε μεταξύ μας και σκεφτόμαστε τον κόσμο; Σε τι εξυπηρετεί η εκμάθηση της αρχαίας Ελληνικής και γιατί δυσκολευόμαστε να μάθουμε ξένες γλώσσες; Αυτά και πολλά άλλα, απαντά ο Καθηγητής στο Τμήμα Αγγλικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου Φοίβος Παναγιωτίδης στο 40ο podcast της σειράς #ScienceTalks.

Ο κ. Παναγιωτίδης είναι συγγραφέας των μονογραφιών Categorial Features και Pronouns, Clitics and Empty Nouns, έχει επίσης δημοσιεύσει πλήθος άρθρων σε διεθνή περιοδικά και σε συλλογικούς τόμους. Έχει παρουσιάσει πάνω από 180 ανακοινώσεις και ομιλίες σε μια ευρεία γκάμμα θεμάτων που εκτείνεται από ζητήματα δομής της νοητικής γραμματικής, γραμματικών χαρακτηριστικών και ανάλυσης της ονοματικής φράσης μέχρι τη γλωσσική κατάκτηση, τη διαλεκτολογία και τη γλωσσική πολιτική.

Το εκλαϊκευτικό βιβλίο του «Μίλα μου για γλώσσα» εκδόθηκε από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης τον Νοέμβριο του 2013. Τον Φεβρουάριο του 2018 προσέφερε το ανοιχτό μάθημα Τι είναι γλώσσα; Από τη νόηση στη φωνή μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας Mathesis. Και το 2021 κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Μέσα από τις λέξεις» από τις Εκδόσεις του 21ου.

Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στη Μαρίζα Λαμπίρη, Λειτουργό Α, Επικεφαλής του Γραφείου Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο του Κέντρου Πληροφόρησης-Βιβλιοθήκη “Στέλιος Ιωάννου” από τον Παύλο Χαραλάμπους.

Για να ακούσετε τα επεισόδια της σειράς #ScienceTalks επισκεφτείτε τη σελίδα https://anchor.fm/ucy-science-talks ή εγγραφείτε στα podcast Science Talks στο Spotify ή Google Podcasts. Οι εκπομπές μεταδίδονται, επίσης, κάθε Τρίτη και Πέμπτη από τον UCΥ Voice 95.2 Επικοινωνία: Τ. 22894366, Ε. [email protected]    

 

Share this post