Θερινή ώρα από σήμερα

Θερινή ώρα από σήμερα

Τέθηκε σε  σε εφαρμογή στις 03:00 σήμερα το πρωί,  29 Μαρτίου, η περίοδος της θερινής ώρας για το 2020. Όσοι το ξεχάσατε αλλάξτε τους δείκτες  των ρολογιών σας μία ώρα μπροστά.

Σε  ανακοίνωσή του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, αναφέρεται ότι σχετικό Διάταγμα δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας στις 19 Ιουλίου 2019 (Ε.Ε Παρ. ΙΙΙ(Ι), Αρ.5171, Κ.Δ.Π 247/2019).

Η περίοδος της θερινής ώρας θα τερματιστεί την Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020.

Δύο χρόνια μετά από την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη το 1974, αποφασίστηκε το μέτρο υιοθέτησης της θερινής ώρας από τις πλείστες χώρες της Ευρώπης. Αυτό επιτεύχθηκε το 1980 μετά από μια οδηγία που καθόριζε τις διατάξεις για την θερινή ώρα και τέθηκε σε εφαρμογή ένα χρόνο αργότερα δηλαδή το 1981.
Υπήρξαν αρκετές διαφωνίες με κάποιες χώρες να επιθυμούν τη λήξη της θερινής ώρας το τέλος Σεπτεμβρίου για να έχουν πιο φωτεινά πρωινά και πιο σκοτεινά βράδια τον Οκτώβριο και κάποιες άλλες να επιθυμούν τη λήξη της θερινής ώρας το τέλος Οκτωβρίου για να κερδίζουν πιο φωτεινά απογεύματα αλλά πιο σκοτεινά πρωινά τον Οκτώβριο.

Στο τέλος η συμφωνία επιτεύχθηκε το 1994 με την απόφαση η θερινή ώρα να λήγει το τέλος Οκτωβρίου όπου το μέτρο αυτό άρχισε να ισχύει το 1996 μέχρι και σήμερα.
Η θερινή ώρα ουσιαστικά είναι ένα εφεύρημα των κρατών για να ξεκινά η μέρα μας νωρίτερα και να εκμεταλλευόμαστε το φως του ήλιου περισσότερες ώρες.

Η αλλαγή αυτή είναι κατά μία ώρα μπροστά από την ηλιακή ώρα. Είναι βασισμένη σε ένα σύστημα που σκοπός του είναι η αξιοποίηση του φωτός για εξοικονόμηση ενέργειας.

Η χειμερινή ώρα εφαρμόζεται τον Οκτώβριο όπου τα ρολόγια διορθώνονται μία ώρα πίσω ώστε να δείχνουν την πραγματική ώρα.
Όταν δηλαδή το ρολόι δείξει 04:00 το γυρνάμε μία ώρα πίσω για να δείχνει 03:00.

Το Ευρωπαϊκό  Κοινοβούλιο υπέρ της κατάργησης της αλλαγής 
Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει αποφασίσει την κατάργηση της αλλαγής ώρας το 2021. Συγκεκριμένα, με ψήφους 410 υπέρ και 192 κατά, η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ενέκρινε την πρόταση της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού («TRAN») για τη διακοπή του ισχύοντος συστήματος εξαμηνιαίων αλλαγών της ώρας, μεταξύ του καλοκαιριού και του χειμώνα (θερινή και χειμερινή ώρα) από την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021.

 

Το Κοινοβούλιο είχε ζητήσει τη διεξοδική αξιολόγηση των υφιστάμενων ρυθμίσεων από το 2018, αναφέροντας μελέτες,  που υποδεικνύουν τις αρνητικές επιπτώσεις της αλλαγής της ώρας στους ανθρώπους καθώς και ανησυχίες που εκφράζονται από πρωτοβουλίες πολιτών.
Οι ευρωβουλευτές καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει αν και κατά πόσον η αλλαγή της ώρας σε θερινή ή χειμερινή θα επηρεάσει την κοινή εσωτερική αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η απόφαση της Ολομέλειας του Σώματος σημαίνει ότι η αλλαγή ώρας πρέπει να σταματήσει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021 για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θέλουν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα, ενώ για τα κράτη-μέλη που επιθυμούν τη χειμερινή ώρα, η αλλαγή θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου 2021.

Η Γαλλίδα ευρωβουλευτής των Πρασίνων Καρίμα Ντελί, πρόεδρος της επιτροπής Μεταφορών του ΕΚ, επεσήμανε ότι «η έλλειψη ύπνου που επιφέρει η αλλαγή της ώρας προκαλεί προβλήματα στην οδική ασφάλεια. Είναι η αιτία για μεγάλο αριθμό ατυχημάτων για τους πιο ευάλωτους και εννοώ τους πεζούς και τους ποδηλάτες».
Το ψήφισμα υιοθετήθηκε με 384 ψήφους υπέρ, 153 κατά, και 12 αποχές Αυτή τη στιγμή οι χώρες της ΕΕ κατανέμονται σε τρεις διαφορετικές ωριαίες ατράκτους:
*την ώρα της δυτικής Ευρώπης (Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο),
*την ώρα της κεντρικής Ευρώπης (17 χώρες) και
ην ώρα της ανατολικής Ευρώπης (Ελλάδα, Κύπρος, Βουλγαρία, Εσθονία, Φινλανδία, Λετονία, Λιθουανία και Ρουμανία).

Share this post