Θεολογική Εκπαίδευση και Οικολογική εγρήγορση.

Θεολογική Εκπαίδευση και Οικολογική εγρήγορση.

Με την συμμετοχή πενήντα διακεκριμένων θεολόγων και ειδικών επιστημόνων από σαράντα Θεολογικές Σχολές και Ινστιτούτα από διάφορες χώρες πραγματοποιήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη οι εργασίες της Γ΄ διεθνούς “Διάσκεψης της Χάλκης”, για την Θεολογία και την Οικολογία, θέμα της οποίας ήταν “Θεολογική Εκπαίδευση και Οικολογική εγρήγορση”.

Η Γ’ Διεθνής Διάσκεψη ενδιέτριψε σε τους τρόπους, με τους οποίους η οικολογική ευαισθητοποίηση μπορεί να καλλιεργηθεί και να προωθηθεί από τις Ορθόδοξες Θεολογικές Σχολές και τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, μέσω μαθημάτων και άλλων προγραμμάτων σχετιζομένων με την προστασία της Δημιουργίας του Θεού. Ο απώτερος σκοπός είναι η οικολογική ευαισθητοποίηση να ενταχθεί στα προ-γράμματα σπουδών των Θεολογικών Σχολών, συνεχίζοντας το πνεύμα του διαλό-γου και της ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών, όπως αυτό εκφράστηκε κατά τις δύο προηγούμενες Διασκέψεις, και όπως αναδεικνύεται από το μακροχρόνιο ενδι-αφέρον και τις συνεχείς πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, επί τρεις δεκαετίες, για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ανέφερε ότι οι Διασκέψεις της Χάλκης αλλά και τα εννέα εν πλω περιβαλλοντικά συμπόσια, που διοργάνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, σε διάφορα σημεία του πλανήτη, αποτέλεσαν βήμα συμπροβληματισμού και διαλόγου διακεκριμένων θεολόγων και ομιλητών,“για να ακούσουν ο ένας τον άλλον και να μάθουν ο ένας από τον άλλο”.

ΦΩΤΟ: Ν.ΜΑΓΓΙΝΑΣ

Ο κ. Βαρθολομαίος σημείωσε πως παρά τις θετικές αλλαγές που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια, είναι βαθιά απογοητευτικό το γεγονός της βραδύτητας με την οποία αυτές συμβαίνουν. Υπενθύμισε δε, ότι μόλις πρόσφατα οι ειδικοί επιστήμονες των Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησαν για ακόμη μια φορά για τη σημαντική επιδείνωση της κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα οικοσυστήματα του πλανήτη, και στη συνέχεια, ο Πατριάρχης, υπογράμμισε ότι αιτία για αυτές τις ανεπανόρθωτες καταστροφές είναι η αλόγιστη ανάπτυξη και η απληστία του ανθρώπου. Επισήμανε, μάλιστα, την απροθυμία και την αντίσταση πολιτικών και εταιρειών να εφαρμόσουν πολιτικές και να προβούν σε συγκεκριμένες πράξεις για να σταματήσουν ή έστω να περιορίσουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και της ρύπανσης του φυσικού περιβάλλοντος. Όπως είπε, η μικρή πρόοδος, προς την κατεύθυνσή αυτή, ενδεχομένως να οφείλεται στην απροθυμία μας να αποδεχθούμε την προσωπική μας ευθύνη και να επιδείξουμε πνεύμα αυτοθυσίας.

“Δεν καταφέραμε να κατανοήσουμε πόσο ολοκληρωτικά είμαστε αλληλένδετοι με την υπόλοιπη Δημιουργία του Θεού, πόσο υπεύθυνοι είμαστε για την προστασία του πλανήτη μας και πόσο κρίσιμες είναι οι επιλογές και οι ενέργειές μας για τη βιωσιμότητα του μέλλοντος των παιδιών μας. Είμαστε πεπεισμένοι ότι κάθε πραγματική ελπίδα αντιστροφής της κλιματικής αλλαγής και αντιμετώπισης της περιβαλλοντικής πρόκλησης απαιτεί ριζική μεταμόρφωση του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε και αντιμετωπίζουμε τον πλανήτη μας”, τόνισε.

 

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος στο Φανάρι

ΦΩΤΟ: Ν.ΜΑΓΓΙΝΑΣ

Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο είχε την  Δευτέρα, 3 Ιουνίου, στο Φανάρι, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτριος Αβραμόπουλος.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, ο οποίος συνοδευόταν από συνεργάτες του, συζήτησε με τον Παναγιώτατο θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

ΠΗΓΗ: Γραφείο Τύπου&Επικοινωνίας

Οικουμενικού Πατριαρχείου

Share this post