Θα έλθει , θα ακούσει , θα πει και θα αναχωρήσει ο Πομπέο.

Θα έλθει , θα ακούσει , θα πει και θα αναχωρήσει ο Πομπέο.

Το πολύ πέντε ώρες θα διαρκέσει η επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ , Μάιο Πομπέο, στην Κύπρο. Ο κ. Πομπέο φτάνει απόψε γύρω στις 19:00.

Το κύριο ζητούμενο είναι τι πει – όχι τόσο στην δημόσια δήλωση- όσο  στον πρόεδρο Αναστασιάδη πίσω από τις κλειστές πόρτες. Στην συνάντηση θα είναι παρών και ο ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης. Τα θέματα των  συνομιλιών , σύμφωνα με κυβερνητική πηγή ,  θα είναι οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή , το Κυπριακό,ενώ δεν αποκλείεται να τεθεί και το θέμα της Λευκορωσίας. Δεν περνά απαρατήρητο ότι το Αμερικανικό ΥΠΕΞ ζήτησε να επισκεφθεί ο κ. Πομπέο  την Λευκωσία, δύο μέρες μετά την αναχώρηση του Ρώσου ομολόγου του, Σεργκέϊ Λαβρόφ. 
Υπενθυμίζεται ότι προχθές ο κύριος Πομπέο τόνισε την ανάγκη απομάκρυνσης όλων των πολεμικών πλοίων από την Ανατολική Μεσόγειο για να καταστεί εφικτός ο διάλογος.
Είπε ότι θέλει να συνομιλήσει με την κυπριακή ηγεσία για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, “ώστε να κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο η Λευκωσία αντιμετωπίζει τα πράγματα και τις επιδιωξεις της”. Επίσης, σημείωσε   ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και τον Πρόεδρο της Τουρκίας, να επιλύσουν με διπλωματικό και ειρηνικό τρόπο τις διαμάχες των δύο χωρών.

Πολύ σημαντική χαρακτηρίζει η κυβέρνηση  την επίσκεψη του αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην Κύπρο.
Μιλώντας χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος,  Κυριάκος Κούσιος, δήλωσε ότι “η επίσκεψη Πομπέο στέλνει πολλαπλά μηνύματα, καθότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή”.
Τόνισε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα μεταφέρει στον κύριο Πομπέο τις ανησυχίες και την προσέγγιση της Κυπριακής Δημοκρατίας γύρω από τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Ο κύριος Κούσιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι,  μετά τις επαφές του στη Λευκωσία, ο κύριος Πομπέο “θα μεταφέρει τα κατάλληλα μηνύματα στην Άγκυρα”.
Υπενθύμισε μάλιστα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναγνωρίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και το δικαίωμα εκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ο κύριος Κούσιος υποστήριξε  ότι η επίσκεψη του Μάικ Πομπέο δεν συνδέεται με την πρόσφατη επίσκεψη του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικων Σεργκέι Λαβρόφ.
Κατά την παραμονή του κυρίου Πομπέο στην Κύπρο θα υπογραφεί συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Πολιτειών για την ασφάλεια των συνόρων.
Για την επίσκεψη Πομπέο η Αστυνομία έχει λάβει αυξημένα μέτρα ασφαλείας, τα οποία θα ενταθούν κατά τις ώρες της παραμονής του στην Κύπρο.  Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας,  Χρίστος Ανδρέου, ανέφερε ότι κατά διαστήματα θα γίνουν αποκοπές δρόμων τόσο στην επαρχία Λάρνακας όσο και στην επαρχία Λευκωσίας. Κάλεσε τους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των επί καθήκοντι αστυνομικών και να είναι υπομονετικοί.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, δύο ταχύπλοα σκάφη των ειδικών δυνάμεων ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκονται στην Κύπρο, ώστε να συμμετάσχουν σε κοινές ασκήσεις με την Εθνική Φρουρά.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας, οι ασκήσεις θα διαρκέσουν μέχρι τις είκοσι Σεπτεμβρίου και εντάσσονται στο πλαίσιο των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και αφορούν τη συνεργασία σε θέματα διοικητικής μέριμνας και ναυσιπλοΐας.

Wall Street Journal: “Υπαρκτό  το ενδεχόμενο στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ  Ελλάδας και Τουρκίας

Σε ένα απίθανο,  αλλά υπαρκτό στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ, Ελλάδας και Τουρκίας, για μια θαλάσσια διαφορά στην ανατολική Μεσόγειο, αναφέρεται  άρθρο της εφημερίδας Wall Street Journal.

Οι συντάκτες επισημαίνουν ότι οι εδαφικές διαφορές μεταξύ των δύο χωρών υπάρχουν εδώ και δεκαετίες, ωστόσο είναι η αυξανόμενη επιθετικότητα του Τούρκου ηγέτη Recep Tayyip Erdogan που έχει προκαλέσει την τελευταία ένταση, διεκδικώντας μονομερώς τεράστια εδαφικά τμήματα για την Τουρκία και κλιμακώνοντας με την αποστολή ερευνητικών σκαφών σε αμφισβητούμενα ύδατα.

Και οι δύο πλευρές έχουν βάσιμες διεκδικήσεις, αλλά η Άγκυρα δικαιολογεί την κακή συμπεριφορά με εθνικιστική ρητορική, σχολιάζουν οι συντάκτες.

Το ΝΑΤΟ έχει προσπαθήσει να οργανώσει συνομιλίες αλλά η Ελλάδα δηλώνει ότι δεν θα συμμετέχει εκτός και αν η Τουρκία αποσύρει τα πλοία της από τις διαφιλονικούμενες περιοχές, αναφέρεται στο άρθρο, ενώ επισημαίνεται ότι η σκληρή στάση του Τούρκου Προέδρου στην ανατολική Μεσόγειο έχει έρεισμα στην τουρκική πολιτική σκηνή.

Στο παρελθόν Ευρώπη και ΗΠΑ έχουν συνεργαστεί για τη διαχείριση των εντάσεων στην περιοχή, αλλά αυτή τη φορά η Ουάσιγκτον έχει παραπέμψει το ζήτημα στην Ε.Ε., με τις Βρυξέλλες να παραμένουν διχασμένες και με τις προσπάθειές τους να μην σημαίνουν και πολλά χωρίς το οικονομικό και στρατιωτικό βάρος των ΗΠΑ, επισημαίνουν οι συντάκτες.

Και καταλήγουν ότι η Τουρκία αποτελεί σημαντικό στρατηγικό εταίρο στο ΝΑΤΟ και αξίζει να σωθεί η σχέση, αλλά αυτού του είδους ο εκφοβισμός ενός συμμάχου θα πρέπει να απαντηθεί. Εάν ο κ. Erdogan χρησιμοποιήσει βία ή απειλήσει να στείλει πρόσφυγες στην Ευρώπη, Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες θα χρειαστούν μια ενιαία απάντηση.

Share this post