Θα διακηρύξει ο Ταμασού Ησαΐας urbi et orbi στο Φανάρι ότι έσφαλε και θα ζητήσει συγγνώμη;

Θα διακηρύξει ο Ταμασού Ησαΐας urbi et orbi στο Φανάρι ότι έσφαλε και θα ζητήσει συγγνώμη;

Του Α Χ. Βικέτου

Αύριο, μνήμη του του Αγίου Ενδόξου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου και θρονική εορτή της Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως,  ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά την Θεία Λειτουργία ,   στο Φανάρι, θα χειροτονήσει σε διάκονο τον μοναχό Βαρθολομαίο από την Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής( Εκκλησία Κύπρου) , της οποίας Μητροπολίτης είναι ο κ. Ησαΐας Κυκκώτης. Δεν είναι η πρώτη φορά, που ο Οικουμενικός Πατριάρχης χειροτονεί πρόσωπα για να υπηρετήσουν στην Εκκλησία Κύπρου.

Η χειροτονία είχε διευθετηθεί από τα τέλη του περασμένου Ιουλίου. Τότε ο Μητροπολίτης Ταμασού, ο οποίος είναι υποψήφιος για τις Αρχιεπισκοπικές εκλογές , που θα γίνουν στις 18 Δεκεμβρίου, ήρθε για πρώτη φορά, μετά την χορήγηση, το 2019 του Τόμου Αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία Ουκρανίας.

Ο Μητροπολίτης Ταμασού, ο οποίος σπούδασε στην Μόσχα , είναι στενός φίλος του Μητροπολίτη από τον περασμένο Ιούνιο    Βουδαπέστης-Ουγγαρίας, Ιλαρίωνα, πρώην Βολοκολάμσκ και πρώην προέδρου  του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας. Από την χορήγηση της Αυτοκεφαλίας ο κ. Ησαΐας, ο γέροντας του Μητροπολίτης Κύκκου, Νικηφόρος, όπως  και οι Μητροπολίτες Λεμεσού, Αθανάσιος, και Μόρφου Νεόφυτος, αμφότεροι υποψήφιοι για τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο είχαν ταυτιστεί πλήρως με την θέση του Πατριαρχείου Μόσχας, επέκριναν τον Οικουμενικό Πατριάρχη και την Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, γιατί έδωσαν τον Τόμο και δήλωναν ότι αναγνωρίζουν ως κανονικό τον εν Κιέβω Μητροπολίτη του Πατριαρχείου Μόσχας, Ονούφριο. Ο κ. Ησαΐας, του οποίου τον μοναχό θα χειροτονήσει σε διάκονο ο Παναγιώτατος, είχε πάρει στο Κιέβο  κληρικό του,  τον οποίο ο Ονούφριος  χειροθέτησε  Αρχιμανδρίτη.

Πριν από την παραχώρηση του Τόμου Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία ο κ. Ησαΐας «λάνσαρε» στην Κύπρο το ρωσικό λευκό επανοκαλύμαυχο και ανήγειρε στον χώρο του Μητροπολιτικού μεγάρου, με ρωσικές δωρές, ναός   ρωσικής τεχνοτροπίας , με κρεμμυδόσχημους χρύσους τρούλους, που απάδει από την παραδοσιακή κυπριακή ναοδομία.  Στο τέλος του βρίσκεται και ναός ρωσικής τεχνοτροπίας κατά πολύ μεγαλύτερος αυτού στη Μητρόπολη Ταμασού, στην  Λεμεσό. Η άδεια για την ανέγερση αυτού του ναού, με ρωσική χρηματοδότηση, είχε δοθεί από τον μακαριστό Μητροπολίτη Χρύσανθο σε οικόπεδο, που είχε παραχωρήσει ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ο Α. Επί του νυν Μητροπολίτη   Αθανασίου άρχισε η ανέγερση του ναού.  

Τον Οκτώβριο του 2020 ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κυρός ο Β’ μνημόνευσε στα εκκλησιαστικά δίπτυχα τον Κιέβου Επιφάνιο. Οι προαναφερθέντες Μητροπολίτες κήρυξαν πόλεμο στον μακαριστό και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ο μητροπολίτης Κύκκου εξέδωσε βιβλίο, με το οποίο προωθούσε τις θέσεις του Πατριαρχείου Μόσχας στο εκκλησιαστικό ζήτημα της Ουκρανίας και ζητούσε την απάλειψη από τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας Κύπρου του άρθρου περί της εκκλήτου προσφυγής των Κυπρίων Ιεραρχών στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Στην Σύνοδο της Εκκλησίας Κύπρου (Νοέμβριος 2020) οι τέσσερεις Μητροπολίτες και τρεις Επίσκοποι, πνευματικά παιδιά του Λεμεσού Αθανασίου, μειοψήφησαν στο θέμα της μνημόνευσης από τον μακαριστό Χρυσόστομο Β’ του Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφανίου. Αντί να σεβαστούν, ως όφειλαν την απόφαση της πλειοψηφίας, συνέχισαν την κακοδοξία τους, υπερασπίζοντας ουσιαστικά την θέση του Πατριαρχείου Μόσχας.

Τον περασμένο Ιούνιο , κατά την εορτή του Αποστόλου Βαρνάβα, ιδρυτή και προστάτη της Εκκλησίας Κύπρου, ουδείς των πιο πάνω Μητροπολιτών προσήλθε στο συλλείτουργο με τον σήμερα μακαριστό Χρυσόστομο Β’ και τον εκπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη , Μητροπολίτη Γέρων Δέρκων, Απόστολο.

Σήμερα από τους τρεις υποψηφίους για τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο μόνον ο Μόρφου, Νεόφυτος, εξακολουθεί να δηλώνει ότι το Αυτοκέφαλο της Ουκρανίας «αποτελεί πονοκέφαλο στην Ορθοδοξία» και να ομνύει πίστη στον Μητροπολίτη Ονούφριο. 

Οι Ταμασού και Λεμεσού είναι ήξεις-αφήξεις.

Συγκεκριμένα, ο ευρισκόμενος από χθες στην Πόλη Μητροπολίτης Ησαΐας, παρουσιάζοντας πριν μέρες τις θέσεις του για τις Αρχιεπισκοπικές εκλογές, δήλωσε: «για την  Εκκλησία Κύπρου  το Ουκρανικό Ζήτημα, πλέον, με τον πόλεμο έχει λήξει και δεν χωρεί οπισθοδρόμηση από τις αποφάσεις του Οικουμενικού Θρόνου».

Κατά την άποψη μας ο κ. Ησαΐας δεν έπρεπε να επικαλεστεί τον πόλεμο, αλλά να δηλώσει ευθαρσώς ότι έσφαλε και ότι ήταν ορθή  νομοκανονικά η απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου. 

Τον περασμένο Αύγουστο, λίγες μέρες μετά την επιστροφή του Μητροπολίτη Ταμασού στην Κύπρο από το Φανάρι, με άρθρο στην κυπριακή εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» έθεσα στον κ. Ησαΐα μια σειρά ερωτήματα , τα οποία μέχρι τώρα δεν απάντησε. Μεταξύ άλλων τον ρωτούσα κατά πόσο:

*Αποκηρύσσει τις επιστολές προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη , που στάλισαν από τους Λεμεσού , Κύκκου, τον ίδιο και τον Επίσκοπο Αμαθούντος;

* Το βιβλίο  του Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας  Νικηφόρου «Το Σύγχρονο Ουκρανικό Ζήτημα και η κατά τους Θείους και Ιερούς Κανόνες επίλυσή του»

*Την κοινή ομιλία του με τον Κύκκου Νικηφόρο (μέσω διαδικτύου)  , στις  16 Σεπτεμβρίου 2021, στο πλαίσιο του συνεδρίου με θέμα «Παγκόσμια Ορθοδοξία: πρωτείο και συνοδικότητα υπό το φως της ορθοδόξου διδασκαλίας», το οποίο έγινε στο ναό του Σωτήρος Χριστού της Μόσχας;

* Αν είναι έτοιμος   να καταθέσει στα πρακτικά της Συνόδου της Εκκλησίας Κύπρου γραπτή δήλωση ότι αποδέχεται την απόφαση της πλειοψηφίας για την μνημόνευση του Μητροπολίτη Κιέβου και  πάσης Ουκρανίας Επιφανίου, να του στείλει επιστολή συμπαράστασης για το δράμα του ποιμνίου του και του λαού της Ουκρανίας από την εισβολή της Ρωσίας, να καταδικάσει την ευλογία του Μόσχας Κυρίλλου στις ενέργειες του Πούτιν, να συλλειτουργήσει με την πρώτη ευκαιρία με τον κ. Επιφάνιο ή άλλο Μητροπολίτη της Αυτοκεφάλου Ορθοδόξου Εκκλησίας Ουκρανίας.

Ο χρόνος θα δείξει κατά πόσο ο Μητροπολίτης Ταμασού «εργαλειοποιεί» το ταπεινό Φανάρι για τις Αρχιεπισκοπικές εκλογές.

Προκαλεί ερωτηματικά το γεγονός ότι το Πατριαρχείο Μόσχας από τον περασμένο Ιούνιο έχει στο «απυρόβλητο» τον Μητροπολίτη Ταμασού, την στιγμή που έχει διακόψει την μνημόνευση του Οικουμενικού Πατριάρχη, του Πατριάρχη Αλεξανδρείας, του μακαριστού Κύπρου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, λόγω της Αυτοκεφαλίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας Ουκρανίας. Ο Μητροπολίτης Ησαΐας πρέπει εμπράκτως να δείξει τον σεβασμό και την αφοσίωση του προς την Αγία Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως.

Αύριο  δίνεται η ευκαιρία στον Μητροπολίτη Ταμασού ενώπιον του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου να διακηρύξει  urbi et orbi ότι έσφαλε και να ζητήσει συγγνώμη.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ο σεπτός Προκαθήμενος του έχουν μεγάλη μακροθυμία και ανοιχτές τις αγκάλες προς όλους, ακόμη προς αυτούς που το πολέμησαν ή το πολεμούν.

Share this post