Τερμάτισαν τη σύνταξη ανικανότητας της Ευδοκίας

Τερμάτισαν τη σύνταξη ανικανότητας της Ευδοκίας

Ερωτηματικά για την στάση του διευθυντή Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Θεοφάνη Τρύφωνος

Αφού δεν τα κατάφεραν κάποιοι στις υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων να επιβάλουν τον ισχυρισμό τους ότι τα προβλήματα υγείας της δημοσιογράφου του ΡΙΚ Ευδοκίας Λοΐζου οφείλονται σε ψυχογενείς παράγοντες και επειδή τους κατήγγειλε -τώρα επινόησαν να γνωματεύσουν ότι είναι υγιής, ικανή για εργασία- της τερμάτισαν τη σύνταξη ανικανότητάς της. Και το ΡΙΚ δύο μέρες μετά την απόφαση, με διά χειρός επιστολή στο δικαστήριο (όπου εκδικάζεται αγωγή την οποία άσκησε κατά του ιδρύματος) την κάλεσε να προσέλθει στην εργασία της για να αναλάβει τα καθήκοντά της.

Η Επίτροπος Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Στυλιανού – Λοττίδη άρχισε έρευνα και ζητά εξηγήσεις από τον διευθυντή Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Θεοφάνη Τρύφωνος, για τη δεδομένη στιγμή σύγκλησης του ιατροσυμβουλίου και τους λόγους τερματισμού της σύνταξης ανικανότητας της Ευδοκίας.

 

Μαρία Στυλιανού -Λποττίδη

Σε επιστολή στις 22 Δεκέμβρη με την ένδειξη «επείγουσα» η κυρία Λοττίδη, επειδή στην απόφαση αναφέρεται ότι λήφθηκαν υπόψη το ιστορικό της πάθησής της, οι ιατρικές εκθέσεις των γιατρών της, διερωτάται ποιες εννοεί και πόσο βαρύνουσα ήταν η κλινική εξέταση η οποία ήταν φυσιολογική και η σπειρομέτρηση την ώρα του ιατροσυμβουλίου αφού οι θεράποντες ιατροί της επιβεβαιώνουν ότι παρουσιάζει «αιφνίδιους», «απότομους» και «απρόβλεπτους» χαμηλούς κορεσμούς οξυγόνου οι οποίοι θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή της.

Τον ενημερώνει ότι υπάρχει πρόσφατη απόφαση από επιτροπή ειδικών Πνευμονολογίας του Υπουργείου Υγείας για μετάβασή της στο Λονδίνο για συνέχιση της θεραπείας της με επιδότηση του κράτους, ένεκα του ότι η εγκεφαλίτιδα είναι σπάνια ασθένεια και τα σοβαρά προβλήματα υγείας που προκλήθηκαν απ’ αυτήν δεν τυγχάνουν αντιμετώπισης στην Κύπρο. Τον ρωτά, επίσης, κατά πόσο πιστεύει ότι εξασφαλίστηκε επαρκής ιατρική μαρτυρία ως προς την πάθηση και τη γενική κατάσταση της υγείας της.

Αξιοσημείωτη, πάντως, είναι η στήριξη των καθηγητών Νευρολογίας του Λονδίνου προς την Ευδοκία. Μόλις τους ενημέρωσε ότι την καλεί o εργοδότης της να εργαστεί, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Νευρολογίας της Αγγλίας, επικεφαλής καθηγητής Νευρολογίας στο National Hospitαl for Neurology & Νeurosurgery, Michael G Hanna, σε ιατρική βεβαίωση του ημερομηνίας 21 Δεκέμβρη τονίζει ότι η Ευδοκία ασθένησε με εγκεφαλίτιδα πριν 10 χρόνια και ότι αξιολογήθηκε σε διάφορες στιγμές, από τους νευρολόγους του National hospital, ότι παρουσιάζει σοβαρή κόπωση του εγκεφάλου, ότι αυτή προκαλείται με την ελάχιστη δραστηριότητα η οποία επιδεινώνει την όλη κατάσταση της υγείας της, ότι δεν μπορεί να εργάζεται ένεκα επίσης και της απότομης πτώσης του οξυγόνου/αναπνευστικών δυσκολιών και επειδή η κατάσταση της υγείας της δεν είναι σταθερή.

 

Θεοφάνης Τρύφωνος

Η υπόθεση του τερματισμού της σύνταξης ανικανότητας της Ευδοκίας Λοίζου έχει ήδη αρχίσει να παίρνει τη νομική οδό. Ομάδα δικηγόρων που την εκπροσωπεί απέστειλε την περασμένη Τετάρτη επιστολή στον διευθυντή των Υπηρεσιών Κονωνικών Ασφαλίσεων, Θεοφάνη Τρύφωνος, με την οποία καλούν την Υπηρεσία του να άρει την παρανομία, κατά την άποψή τους, αφού συγκρούεται με ευρωπαϊκό κανονισμό.

Η επιστολή, που απεστάλη από τον εν Αθήναις δικηγόρο Νικόλαο Ηλία Σιαπέρα, καλεί τον κ. Τρύφωνος να επαναφέρει τη χορήγηση της σύνταξης στην Ευδοκία Λοίζου, αποκαθιστώντας την παρανομία σε βάρος της.

Σε διαφορετική περίτπωση, εννοείται ότι οι δικηγόροι προτίθενται να λάβουν νομικά μέτρα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η Επίτροπος Διοικήσεως θέτει υπόψη του διευθυντή Κοινωνικών Ασφαλίσεων ευρωπαϊκό κανονισμό ο οποίος προνοεί νομική δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις γνωματεύσεις των καθηγητών του Λονδίνου.

-Του υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με απόφαση του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας το 2012 και με επαναβεβαίωση το 2013 η Ευδοκία ασθένησε το 2007 με εγκεφαλίτιδα και ότι η ασθένειά της είναι επαγγελματική -προκλήθηκε από τις συνθήκες εργασίας που διαπιστώθηκαν στους εσωτερικούς χώρους του ΡΙΚ όπως κόπρανα περιστεριών /ζώων και κακή ποιότητα του αέρα.

-Σημαντικό δε είναι το γεγονός ότι επιβεβαίωσαν τις υποψίες της Ευδοκίας ότι επρόκειτο να της διακόψουν τη σύνταξη ανικανότητάς της, τις οποίες εξέφρασε εκ των προτέρων στο γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως καθώς και στην Ευρωπαική Επιτροπή στις Βρυξέλλες ένεκα του ότι έτυχε ταπεινωτικής μεταχείρισης από λειτουργούς και ιδιώτες γιατρούς του πρωτοβάθμιου ιατροσυμβουλίου στο παρελθόν (δημοσιεύματα 2 Δεκέμβρη 2016 και Μάρτη 2017, Φιλελεύθερος).

Σύμφωνα με επιστολή της: Αφού δεν πέτυχαν να επιβάλουν τον ισχυρισμό τους στο πλαίσιο της δίκης με τον ΡΙΚ ότι δήθεν τα προβλήματα υγείας της οφείλονται σε ψυχογενείς παράγοντες, θα της τερμάτιζαν εκδικητικά τη σύνταξη ανικανότητας γιατί τους κατήγγειλε.

Τονίζεται μεταξύ άλλων ότι την ημέρα που της έστειλαν επιστολή με το όνομα του ψυχίατρου, κάτι που ζητούσε για ενάμιση χρόνο για να το παρουσιάσει στο δικαστήριο για να αποδείξει συνωμοσία εναντίον της, δεδομένου ότι 2-3 γιατροί εκπροσωπούν ΡΙΚ, προσωπική της ασφάλεια και Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων) και ξαναζητούσαν αξιολόγηση από τον ίδιο ψυχίατρο, της το έδωσαν μετά που έλαβε τέλος το θέμα και με παρέμβαση της Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Toν Δεκέμβρη του 2016 η Ευδοκία κλήθηκε για αξιολόγηση της υγείας της από τις υπηρεσίες των Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε ιδιωτικό νοσοκομείο και την τελευταία στιγμή την ενημέρωσαν ότι ακυρώθηκε. Ωστόσο, αυτό πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή πνευμονολόγου, ο οποίος αν και γνωμάτευσε εκ μέρους του ΡΙΚ, τόνισε ότι κινδυνεύει η υγεία της από τους απότομους κορεσμούς που παρουσιάζει.

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος 13.1.2018

 

Share this post