Τελευταία τηλεμαχία Μαυρογιάννη-Χριστοδουλίδη.-Παράδειγμα προς μίμηση ή αποφυγή ο Αναστασιάδης;

Τελευταία τηλεμαχία Μαυρογιάννη-Χριστοδουλίδη.-Παράδειγμα προς μίμηση ή αποφυγή ο Αναστασιάδης;

Διασταύρωσαν τα ξίφη τους Για τελευταία φορά, πριν από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών την ερχόμενη Κυριακή (12/02),  οι δύο εν δυνάμει υποψήφιοι για την προεδρία, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Νίκος Χριστοδουλίδης,  “διασταύρωσαν τα ξίφη τους” στην τελευταία διακαναλική «μάχη» στις εγκαταστάσεις του OMEGA στις 21:15. Το debate (τηλεμαχία) μεταδόθηκε ταυτόχρονα από τους πέντε τηλεοπτικούς σταθμούς ΟΜΕGA, ΑΝΤ1, Αlpha Κύπρου, SIGMA και ΡΙΚ. 

Ανδρέας Μαυρογιάννης και Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφέρθηκαν στις προτάσεις τους, ενώ δεν έλειψαν οι αντιπαραθέσεις. Εμφανέστατη υπήρξε από πλευράς Νίκου Χριστοδουλίδη η προσπάθεια να πείσει τους συναγερμικούς ψηφοφόρους, επιμένοντας παράλληλα πως σεβέται την απόφαση του κόμματος. Τονίζοντας πως «ο ΔΗΣΥ δεν θα διασπαστεί». Την ίδια ώρα, σε σχέση με την κατάσταση που επικρατεί εσωκομματικά και σε σχετικό ερώτημα για το εάν έχει ο ίδιος μερίδιο ευθύνης, απάντησε πως «εάν έχω οποιαδήποτε ευθύνη την αναλαμβάνω».

Από την τηλεμαχία δεν έλειψαν και οι αντιπαραθέσεις με τους τόνους να ανεβαίνουν, όταν στη συζήτηση τέθηκε το θέμα της κατηγορίας του κ. Μαυρογιάννη για «αντιγραφή» του από τον κ. Χριστοδουλίδη, αλλά και όταν τέθηκε το ερώτημα, εάν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι παράδειγμα προς μίμηση ή αποφυγή.

Η τοποθέτηση Χριστοδουλίδη για την κατάσταση στον ΔΗΣΥ


Σε ερώτηση πώς αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί για την κατάσταση στον ΔΗΣΥ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε: «αναγνωρίζω ότι στεναχώρησα κάποιους φίλους μας. Ο ΔΗΣΥ όμως δεν είναι 27% των Βουλευτικών Εκλογών είναι ένα μεγαλύτερο κόμμα. Όσοι μιλούν για διάσπαση δεν γνωρίζουν τον ΔΗΣΥ».

Νωρίτερα ο κ. Χριστοδουλίδης κλήθηκε να σχολιάσει την κατάσταση που επικρατεί στο κόμμα λέγοντας ότι «δεν διασπάται o ΔΗΣΥ». Πρόσθεσε ότι «την επομένη των εκλογών ο ΔΗΣΥ θα είναι σαφώς πιο ισχυρός. Συμβαίνουν αυτά σε όλες τις οικογένειες. Είναι απόλυτα σεβαστή η άποψη του κόμματος. Μίλησε για υπεύθυνη αντιπολίτευση».

Η απάντηση Χριστοδουλίδη για Σαρφό και Τορναρίτη

Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά Τορναρίτη για την υπόθεση Σαρφό, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε «με απόλυτη σαφήνεια δεν δίνει άδεια το ΥΠΕΞ για είσοδο στη χώρα χωρίς την έγκριση του ΥΠΕΣ. Σας καλώ να ζητήσετε από το ΥΠΕΣ έρευνα. Κάτι τέτοιο δεν έγινε. Δεν έχω παρέμβει». 

Από την πλευρά του ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι δεν έχει τίποτα να σχολιάσει καθώς δεν γνωρίζει καλά το συγκεκριμένο ζήτημα. «Δεν ξέρω τι εννοεί ο κ. Τορναρίτης», σημείωσε.


Αντιπαράθεση για την «αντιγραφή» 

Ανέβηκαν οι τόνοι όταν η συζήτηση έφτασε στην κατηγορία του Ανδρέα Μαυρογιάννη ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης αντέγραψε την πρόταση του για το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο. Ο κ. Χριστοδουλίδης απευθυνόμενος στον κ. Μαυρογιάννη είπε ότι «μια πρόταση που υιοθετούμε και εμείς έπρεπε να τη χαιρετίσετε και όχι να την απαξιώνετε. Λυπάμαι».

Ο κ. Μαυρογιάννης απάντησε: «Εγώ λυπάμαι περισσότερο γιατί οι δικές σας αναφορές ήταν πιο απαξιωτικές. Εμείς μιλάμε στο φως κι εσείς υπόγεια. Όλοι σχολιάζουν πως ο κ. Χριστοδουλίδης λέει τα πάντα και τίποτα. Ο κ. Νίκος Χριστοδουλίδης είναι όντως ένα κοινωνικό φαινόμενο που πρέπει να τύχει διερεύνησης».

Η συνέντευξη στην «Κ» και οι διαφορές με τον Πρόεδρο 

Σε ερώτηση αν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι παράδειγμα προς μίμηση ή αποφυγή ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι ο κ. Αναστασιάδης τον έχει τιμήσει. «Χαίρομαι που χαιρετίζει το γεγονός ότι ανταποκρίθηκα στα καθήκοντα που μου έχει αναθέσει. Θα χτίσουμε στα θετικά που έγιναν κατά την κυβέρνηση Αναστασιάδη. Να σας θυμίσω σε τι κατάσταση ανέλαβε τη χώρα το 2013, πώς διαχειρίστηκε την πανδημία, την εσωτερική διακυβέρνηση. Έγιναν σοβαρότατα λάθη τα οποία πρέπει να διορθωθούν».

Ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι «το να λέμε ότι έγιναν σοβαρότητα λάθη σαν να λέμε πως ήρθαν από τον πλανήτη Άρη είναι σαν μια προσπάθεια συγκάλυψης. Η δική μου εμπλοκή πηγαίνει πολύ πίσω. Είχα εργαστεί με τον κ. Βασιλείου, τον κ. Παπαδόπουλο και τον κ. Χριστόφια. Εγώ κρατώ από τους Προέδρους της Δημοκρατίας τα καλά τους».

Στη συνέχεια ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι δεν άκουσε τίποτα εκ μέρους του κ. Μαυρογιάννη για τον κ. Αναστασιάδη και αναφέρθηκε στο Κυπριακό. Ο κ. Μαυρογιάννης σχολίασε ότι είναι πανευτυχής με τις προτάσεις που κατατέθηκαν από την κυπριακή πλευρά στο Κραν Μοντανά. Απαντώντας, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι ο κ. Μαυρογιάννης έκανε λόγο σε συνέντευξη του στην «Κ» για μικροδιαοφορές, με τον κ. Μαυρογιάννη να απαντά ότι δεν επιτρέπει σε κανένα να τον λέει ανακόλουθο και ότι σε όλη του ζωή πορεύτηκε με ήθος και ειλικρίνεια.

Η απάντηση Μαυρογιάννη για επαφές με Αβέρωφ

Σε ερώτηση τι συζητά καθημερινά με τον κ. Αβέρωφ, ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι «την Κυριακή το βράδυ με πήρε για να μου δώσει συγχαρητήρια και την Δευτέρα το πρωί τον πήρα εγώ για να ζητήσω συνάντηση. Την Τρίτη μιλήσαμε για ένα τεχνικό θέμα. Δεν κάνουμε κάτι ύπουλο. Εκεί και όπου χρειάζεται μιλάμε. Δικαίως διέψευσε ο Αβέρωφ ότι κάνουμε παιχνίδια». Από την πλευρά του ο κ. Χριστοδουλίδης σχολίασε ότι αν ήταν μια απλή συζήτηση που έκαναν δεν θα δήλωνε ο κ. Μαυρογιάννης συγκινημένος από το ενδιαφέρον του κ. Αβέρωφ. «Το τεχνικό θέμα δεν το αντιλαμβάνομαι», πρόσθεσε ο κ. Χριστοδουλίδης. 

 

Τι είπε ο Μαυρογιάννης για διορισμό ΥΠΟΙΚ

Ερωτηθείς αν παραδέχεται ότι η συνύπαρξη με το ΑΚΕΛ προκαλεί ανασφάλεια και γι’ αυτό ανακοίνωσε τον Υπουργό Οικονομικών του, ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι προέβη στην εν λόγω ενέργεια για να καθησυχάσει. «Δεν υπάρχει εξάρτηση από τον οποιοδήποτε. Εμείς έχουμε ανακοινώσει ΥΠΟΙΚ και ομάδα συμβούλων υπό τον Μάριο Κληρίδη», πρόσθεσε.

Σε σχόλιο προς τον κ. Χριστοδουλίδη ότι οι πολίτες ανησυχούν για τους χειρισμούς του στο Κυπριακό και κληθείς να πει ποιον θα διορίσει ως ΥΠΕΞ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε: «Δεν νιώθω ότι υπάρχουν ανησυχίες. Είναι θεμιτό κάποιοι να επιλέγουν να ανακοινώσουν κάποια ονόματα, άποψη μου είναι ότι αν θα κάνεις κάτι τέτοιο θα πρέπει να ανακοινώσεις ολόκληρο το Υπουργικό».

Υπέρ του διορισμού ποινικών ανακριτών για «χρυσά» διαβατήρια 

Υπέρ του διορισμού ποινικών ανακριτών για «χρυσά» διαβατήρια τάχθηκαν οι δύο υποψήφιοι. Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι δεν έχει κανένα απολύτως ενδοιασμό με κάτι τέτοιο και ότι αυτά τα θέματα θα πρέπει να διευκρινιστούν. 

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης είπε ότι χαίρεται με τις αναφορές του κ. Χριστοδουλίδη και ότι από πλευράς του θα υπάρξει μηδενική ανοχή, λογοδοσία και απόδοση ευθυνών. «Θα διορίσουμε και ποινικούς ανακριτές και θα αναμένουμε από τους θεσμούς να αναλάβουν τις ευθύνες τους», είπε.  

Θα διόριζε ο ένας τον άλλον στο ΥΠΕΞ;

Σε ερώτηση αν θα διόριζε ο ένας τον άλλον στο Υπουργό Εξωτερικών, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε αρνητικά, εξηγώντας ότι υπάρχουν διαφορές με τον κ. Μαυρογιάννη. Διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν έχει κάνει τέτοιου είδους σκέψεις και δεν προσεγγίζει αρνητικά τον κ. Μαυρογιάννη. Ο κ. Μαυρογιάννης απάντησε επίσης αρνητικά λέγοντας ότι δεν είναι της δικής του προσέγγισης.


Σε ερώτηση αν τον τρομάζει η εκλογή του κ. Μαυρογιάννη, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι θα σεβαστεί την εκλογή του κυπριακού λαού τον οποίο εμπιστεύεται. Από την πλευρά του, ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι ο κ. Χριστοδουλίδης δεν είναι η σωστή επιλογή, ωστόσο αυτή εναπόκειται στον κυπριακό λαό. «Το αποτέλεσμα θα τύχει σεβασμού», σημείωσε. 

 

Οι θέσεις για κυρώσεις σε Ρωσία

Σε σχέση με τις κυρώσεις στη Ρωσία, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι η συνέχισή τους είναι η μόνη προσέγγιση. «Η εισβολή είναι εισβολή. Είμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Ενισχύσαμε τις σχέσεις μας και με άλλα μόνιμα μέλη του συμβουλίου ασφαλείας ώστε να μην είμαστε εξαρτώμενοι από τη Ρωσία. Στο ψήφισμα για την Αμμόχωστο οι ΗΠΑ είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο», πρόσθεσε.

Ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι η συμμετοχή της Κύπρου στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι πρέπει να είναι πλήρης και να μην παρεκκλίνει από τις αποφάσεις της ΕΕ, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να έχουμε επιλεκτική επίκληση του διεθνούς δικαίου.

Τοποθέτηση για Κυπριακό 

Σε ερώτηση ποια είναι η θέση του στο Κυπριακό, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε: «Να ξεκινήσω με τις δηλώσεις Κασουλίδη όταν μου παρέδιδε το ΥΠΕΞ. Η παρούσα κατάσταση δεν μπορεί να αποτελεί λύση στο Κυπριακό, δεν μπορούμε να ζήσουμε με αυτή την κατάσταση. Έχουμε συγκεκριμένο πλάνο. Σημαντικός ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι δεν πρέπει να αλλάξουμε προσανατολισμό, μετά τη βελτίωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, ο κ. Μαυρογιάννης δήλωσε: «Αλίμονο να αμφισβητούμε τον προσανατολισμό της χώρας μας. Είμαστε 100% Ευρωπαίοι. Είναι δυνατόν να υπονοεί κανείς ότι εγώ θα μπορούσα να αμφισβητήσω την άρση του εμπάργκο όπλων;». 

Ποιος ο προσανατολισμός σε σχέση με τους Τ/κ

Σε σχέση με τον προσανατολισμό τους προς τους Τουρκοκύπριους, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «σίγουρα μετά τις επαφές μου στις Βρυξέλλες θα ζητήσω να συναντηθώ με τον Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ για να τον ενημερώσω για την προσέγγισή μας. Σε όλα αυτά τα αρνητικά που ακούμε από τον κ. Τατάρ δεν μπορούμε παρά να σχολιάσουμε θετικά το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών. Η ΕΕ μπορεί να δώσει κίνητρα στους τ/κ συμπατριώτες μας».

Ο κ. Μαυρογιάννης αναφέρθηκε στην ανάγκη μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες να κάνουμε τους τ/κ να μας εμπιστευτούν. «Δεν νομίζω ότι είναι τόσο δύσκολο, από τη στιγμή όμως που ζούμε σε μια περίοδο που δεν υπάρχει προοπτική, οι τ/κ επιλέγουν την επιλογή β’, την Τουρκία. Οι τ/κ έχουν θέση στην ΚΔ».

Θα επαναδιεκδικήσουν την προεδρία αν εκλεγούν;

Σε ερώτηση αν θα επαναδιεκδικήσουν δεύτερη Προεδρία σε περίπτωση που εκλεγούν, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε: «δεν είναι κάτι που με έχει προβληματίσει, δεν έχω σκεφτεί κάτι τέτοιο. Αν με προβλημάτιζε δεν θα ήταν προς την ορθή κατεύθυνση. Από την πλευρά του ο κ. Μαυρογιάννης τόνισε: «η απάντησή μου είναι όπως του Μεταξά την 28η Οκτωβρίου, όχι». 

 

 

 

Share this post