Τατάρ: Συνεργασία για αντιμετώπιση σεισμών

Τατάρ: Συνεργασία για αντιμετώπιση σεισμών

Πρόταση για δικοινοτική συνεργασία σε ό,τι αφορά την μελλοντική αντιμετώπιση πιθανών σεισμών στην Κύπρο θα παρουσιάσει ο  ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Ερσίν Τατάρ, στην αυριανή  συνάντηση του με τον νέο πρόεδρο, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Σχετική ανακοίνωση έκανε ο ίδιος ο κ. Τατάρ, μετά τη συνάντηση του σήμερα  με τον Ειδικό Απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ Κόλιν Στιούαρτ.

Για το θέμα αυτό ο Τ/κ ηγέτης δήλωσε: ««Τώρα που ήρθε στην ημερήσια διάταξη το θέμα του σεισμού, επεσήμανα στον Κόλιν Στιούαρτ ότι θα πρέπει να συζητήσουμε και το ενδεχόμενο ενός σεισμού στην Κύπρο. Ελπίζω να μην συμβεί κάτι τέτοιο, αλλά όλοι ξέρουμε ότι η Κύπρος βρίσκεται σε σεισμική ζώνη». Υπενθύμισε ότι στο παρελθόν, πριν το 1974, υπήρξαν σεισμοί  στην Πάφο, στην Αμμόχωστο και στη Σαλαμίνα. «Δεν υπάρχει τίποτα που να δείχνει ότι θα γίνει σεισμός στην Κύπρο στο άμεσο μέλλον. Αλλά υπάρχουν απόψεις εμπειρογνωμόνων ότι η σεισμική δραστηριότητα έχει μεταφερθεί στην Αντιόχεια και ότι στο μέλλον σεισμός μπορεί να γίνει και εδώ. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι», είπε.

Ο κ. Τατάρ ανέφερε πως  εξέφρασε την άποψη στον κ. Στιούαρτ ότι «είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχουμε μια τέτοια συνεργασία σε αυτό το μικρό νησί. Ανέφερα επίσης το επιτυχημένο έργο των ομάδων μας στο Αντίγιαμαν. Υπάρχει μεγάλη εμπειρία. Είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν σίγουρα (παρόμοιες) ομάδες (έρευνας και διάσωσης) και στη νότια Κύπρο. (Θα μπορούσαμε να μελετήσουμε το) πώς θα ενεργήσουν (από κοινού) σε μια τέτοια κατάσταση, το (κοινό) έργο έρευνας και διάσωσης των ομάδων έκτακτης ανάγκης».

Στην παρούσα στιγμή η προσοχή της τ/κ πλευράς είναι στραμμένη στους σεισμούς στη Τουρκία, είπε ο κ. Τατάρ και πρόσθεσε: «δεν θέλω να πω τίποτα για την ουσία του Κυπριακού ζητήματος σε αυτό το στάδιο. Ωστόσο έχω δηλώσει ότι μόνο με την αποδοχή της κυριαρχικής μας ισότητας μπορούν να ξεκινήσουν επίσημες διαπραγματεύσεις. Αυτό θα το επισημάνω και (στον κ. Χριστοδουλίδη), γιατί αυτή είναι η ουσία του ζητήματος».

Ο Τ/κ ηγέτης  επέμεινε  ότι «μπορεί να υπάρξει συμφωνία για την Κύπρο μόνο με τη συνεργασία των δύο κρατών και ότι το κράτος στο βορρά πρέπει να είναι κυρίαρχο, με ισότιμο διεθνές καθεστώς».

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Share this post