Τατάρ: Σχεδόν έτοιμα ν’ ανοίξουν τα Βαρώσια

Τατάρ: Σχεδόν έτοιμα ν’ ανοίξουν τα Βαρώσια

Η “ΤΔΒΚ”  είναι σχεδόν έτοιμη να αρχίσει να ανοίγει την περιφραγμένη περιοχή των Βαρωσίων, δήλωσε  ο Ερσίν Τατάρ. Ο  «πρωθυπουργός» και υποψήφιος «πρόεδρος» ανέφερε  πως η αναβίωση των Βαρωσίων θα είναι επωφελής για το εμπόριο και τον τουρισμό.

«Τα Βαρώσια βεβαίως και θα ανοίξουν. Το ρεύμα έχει αντιστραφεί, μια νέα σελίδα ανοίγει» είπε ο Τατάρ. Η «ΤΔΒΚ» «θα γίνει ισχυρότερη ανοίγοντας τα Βαρώσια στον τουρισμό». Ο Τατάρ δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο χρόνο για το άνοιγμα των Βαρωσίων.

«Τα Βαρώσια βρίσκονται σε περιοχή της ‘ΤΔΒΚ’», είπε. «Κανείς δεν μπορεί να τα πάρει από εμάς. Συνεχίζουμε με επιτυχία τον δρόμο μας. Η εργασία καταγραφής έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, είμαστε στη φάση του ανοίγματος».

Με φόντο την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου και σε συνέντευξή του στον ανταποκριτή της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης TRT, ο Τατάρ δήλωσε ότι «τα Βαρώσια, έδαφος της ΤΔΒΚ, σίγουρα θ’ ανοίξουν».

Όπως μεταδίδεται από τον «Μπαϊράκ» αλλά και τ/κ ιστοσελίδες, στη συνέντευξή του αυτή, που έγινε στην ταράτσα ενός ψηλού κτιρίου, έξω από την περίκλειστη πόλη με φόντο το Βαρώσι, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι «πλέον το παιχνίδι χάλασε, έχει ανοίξει μια καινούργια σελίδα. Ειδικά σε αυτό το στάδιο που δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις, είναι αναπόφευκτο το άνοιγμα των Βαρωσίων. Το άνοιγμά τους θα έχει ως προϋπόθεση και τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα λαμβάνει υπόψη την οικονομική πλευρά».

Ο κ. Τατάρ υποστήριξε ότι τα Βαρώσια είναι έδαφος της “ΤΔΒΚ” και πρόσθεσε:  «κανείς δεν μπορεί να μας το πάρει από τα χέρια μας» και είπε ότι την εργασία καταγραφής έχει σχεδόν ολοκληρώσει το «υπουργείο εξωτερικών» έχουν γίνει επαρκείς μελέτες υποδομών και πλέον βρίσκονται στο στάδιο να τ’ ανοίξουν. Αυτό που πρέπει – και εξετάζουν τώρα – όσον αφορά το Βαρώσι, είπε, είναι το θέμα του περιουσιακού, λέγοντας ότι το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης θα ενδυναμώσει περισσότερο τον τουρισμό και την οικονομία μας” .

Την ασφάλεια της “ΤΔΒΚ”  και των Τ/κ, αλλά και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της Τουρκίας και της Κύπρου στην ανατολική Μεσόγειο, συνέχισε, διασφαλίζουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Ο Μουσταφά Ακιντζί θα μπορούσε να μιλά διαφορετικά ανέφερε ο Τατάρ με αφορμή την ανάρτηση του Τ/κ ηγέτη για τις σχέσεις των Τ/κ με την Τουρκία.

Κατά τον ίδιο, από το 1974 στην Κύπρο “υπάρχει ειρήνη και θα μπορούσαμε να φτάσουμε σε μια συμφωνία για το Κυπριακό στη σωστή βάση και υπό προϋποθέσεις”. Ωστόσο, ο Ερίν Τατάρ δεν βλέπει, λόγω και των όσων συμβαίνουν στην ανατολική Μεσόγειο, να αρχίζει το επόμενο διάστημα μια διαπραγματευτική διαδικασία.

Τον Φεβρουάριο, Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι αξιωματούχοι είχαν επισκεφθεί τα Βαρώσια.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Share this post