Τατάρ : «Λύση δύο κρατών με μετακίνηση συνόρων»

Τατάρ : «Λύση δύο κρατών με μετακίνηση συνόρων»

Χωριστές επαφές Λουτ με Αναστασιάδη-Τατάρ για άτυπη πενταμερή

Για πρώτη φορά μετά το ’74 η τουρκική πλευρά δηλώνει ότι θα προσέλθει στις συνομιλίες για το Κυπριακό, διεκδικώντας «λύση δύο κρατών διά της μετακίνησης συνόρων». Αυτό δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης , Ερσίν Τατάρ,  σε συνέντευξή του στον Νίκο Στέλγια λέγοντας ότι «εξαρχής αποκλείει λύση ομοσπονδίας και προτάσσει ως ιδανικό ένα μοντέλο δύο κρατών και διπλής κυριαρχίας».

Στην συνέντευξη , που δημοσιεύτηκε χθες στην εφημερίδα «Καθημερινή» της Κύπρου ο Τατάρ  απαιτεί «αναπροσαρμογή συνόρων», και καλεί τους Ε/κ να προσφύγουν στην «Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας» για το Βαρώσι, διότι όπως  ισχυρίζεται, δεν έχει την πολυτέλεια να αγνοήσει τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ. Η ομοσπονδία κατέρρευσε ολοσχερώς στο Κρανς Μοντάνα ισχυρίζεται ο κ. Τατάρ και στο εξής, «δεν θα εγκαταλείψουμε το δικαίωμά μας να κυβερνήσουμε τους εαυτούς μας, το κράτος μας και το αίτημά μας για κυριαρχική ισότητα». Ο νέος Τ/κ ηγέτης εμφανίζεται να θέτει νέες κόκκινες γραμμές, διαμηνύοντας ότι «συζητάει κάθε λογική πρόταση,  που θα οδηγεί τους Τ/κ προς τα εμπρός, δεν θα επισκιάζει την ασφάλειά τους, δεν θα σπάει τους δεσμούς τους με την Τουρκία, δεν θα αγνοεί την κυριαρχική τους ισότητα, και δεν θα καταστρέφει την κοινωνικοοικονομική τους ζωή με διακανονισμούς σε γη και ιδιοκτησία που τους μετέτρεπαν ξανά σε πρόσφυγες». Προσθέτει ότι ποτέ δεν θα πει ναι σε συμφωνία που δεν θα διαιώνιζε τις τουρκικές εγγυήσεις. Τέλος, για το Βαρώσι λέει ότι «θα ανοίξει, στη βάση αποφάσεων του ΕΔΑΔ, και  ο στόχος είναι να γίνει και πάλι ένας τουριστικός παράδεισος».

Το  βράδυ έφθασε στην Λευκωσία η ειδική απεσταλμένη του γ.γ. του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, με  οδηγίες από τον Αντόνιο Γκουτιέρες να βρει τον τρόπο για να φέρει τα ενδιαφερόμενα μέρη σε μια άτυπη σύνοδο 5+1 για το Κυπριακό. Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν πως, παρά τα όσα ακούγονται για διαδικαστική συνάντηση, αυτό στο οποίο προσβλέπει ο γ.γ. του ΟΗΕ είναι μια ουσιαστική συζήτηση μεταξύ των δύο κοινοτήτων και των τριών εγγυητριών (στην παρουσία του ΟΗΕ ως του συν ένα). Η κ. Λουτ θα ακούσει και θα καταγράψει τις στάσεις των πλευρών, αλλά για θα διαπιστώσει πού βρίσκεται η «μέση οδός» για  να συμβάλει  στην προεργασία του Αντόνιο Γκουτιέρες για την άτυπη πενταμερή, που θα μπορούσε να συγκληθεί εκτός απροόπτου ακόμα και τον Ιανουάριο. Η κ. Λουτ θα έχει την Τρίτη και ενδεχομένως και την Τετάρτη χωριστές συναντήσεις με τους κυρίους Αναστασιάδη και Τατάρ.

Share this post